Snelzoeken op trefwoord
GEWEST GRONINGEN ALGEMEEN
Maatschappij

 

► Op de koop toe
Dat is de titel van het project dat vier vrouwenorganisaties, waaronder Passage, de komende jaren gaan uitvoeren. Het thema sluit aan bij millenniumdoel 8 en stelt deelneemsters vragen over hun koopgedrag. Achter je aankopen zit een wereld van soms ellende, soms hoop. Weet je daarvan en wat weet je daarvan?

Wat neem ik op de koop toe?

Het thema ‘Op de koop toe’ legt de nadruk op jezelf, je eigen koopgedrag en lokale economie. Over de vraag of je vlees eet en zo ja, welk vlees. Of je een nieuw mobieltje koopt en wat je van het productieproces weet. Ken je producenten van bijvoorbeeld streekproducten? En koop je die producten? Hoe ‘groen’ is jouw koopgedrag en wat weet je van je spijkerbroek? Waarom zou je tweedehands kleren kopen? Is jouw laptop een product van uitbuiting? Kan je het als consument eigenlijk wel ‘goed’ doen? Het zijn vragen die ons af en toe misschien bezig houden, maar die ook moeilijk te beantwoorden zijn. Daarom leggen we ze vaak weer naast ons neer. Met dit project proberen we gezamenlijk kennis en inzicht te vergaren. Tips, suggesties en wetenswaardigheden willen we delen. Dan kunnen vrouwen die het liefst zo min mogelijk narigheid op de koop toe nemen bij hun aankopen, daar hun voordeel mee doen.

INFORMATIE OVER HET THEMA
Met Op de koop toe gaat u op ontdekkingsreis naar de onzichtbare wereld achter uw aankopen. Achter veel producten, zoals kleding, mobieltjes, chocola, zuivelproducten en medicijnen zit een wereld van armoede, schending van mensenrechten, milieuschade en veel meer.

Wij willen als consument zo goedkoop mogelijk onze producten kopen. Daar speelt de handel natuurlijk op in waardoor bij het productieproces veel Op de koop toe wordt genomen. Zo ontstaan er misstanden; van kinderarbeid tot uitbuiting van (vrouwelijk) personeel, van plundering van schaarse bodemschatten tot vervuiling van water en lucht.

Voor sommige consumenten is deze informatie nieuw. Andere consumenten zijn zich hiervan bewust en willen verantwoord kopen. Maar zij raken verdwaald in een wirwar van tegenstrijdige informatie en belangen. Het valt niet mee om uit te zoeken wat je als consument allemaal Op de koop toe neemt.

Toch hebben we als consument de macht om producenten en handelaren op andere ideeën te brengen! De komende jaren zullen we de macht van consumenten van verschillende kanten bekijken. We gaan op zoek naar informatie en tips over wat iedereen zelf én samen met anderen kan doen. Als start van deze zoektocht nodigen we u uit om deel te nemen aan de wedstrijd. Voor meer inspiratie en informatie klikt u hier.

Op de koop toe is een initiatief van vier vrouwenorganisaties (4VO). Behalve Passage doen ook NBvP, Vrouwen van nu; ZijActief Nederland en NVVH-VROUWENNETWERK mee.

►Op de koop toe in Drenthe
In Drenthe zijn 200 vrouwen op excursie geweest naar twee bedrijven van Passagevrouwen. De excursie was georganiseerd door de vrouwen die in Drenthe het project Op de koop toe trekken. Zij hadden bedacht dat je, wil je als consument een bewuste voedselkeuze maken, je ook wat af moet weten van de bedrijven waar voedsel wordt geproduceerd. Drenthe heeft een groep leden die boerenbedrijven runnen, dus.... Een melkveebedrijf en een kippenboerderij werden bez...
Lees verder >>

 

terug naar overzicht