AFDELING LEEK
Onze interessegroepen

De interessegroepen van Passage-afdeling Leek

              

Afbeeldingen: met dank aan Tini van Duinen.

Belangstelling voor onze interessegroepen? Het afdelingsteam kan u meer vertellen.

De meeste interessegroepen hebben een oplossing gevonden om bij vrouwen thuis bijeen te komen. Helaas is dat voornemen soms onzeker i.v.m. de conrona-crisis.

We hopen dat de interessegroepen elkaar in dit seizoen kunnen ontmoeten.

Fietsclub

Elke eerste woensdag van de maand stappen Passage-vrouwen op de fiets. Samen trekken ze er deze middag op uit. Ze fietsen plm. 30 km. en hebben halverwege een rustpauze. Startplaats is: 'De Hoeksteen', Lindensteinlaan 1 te Leek.

Filmgroep(en)

Momenteel zijn er drie filmgroepen bij onze Passage-afdeling.
In een huiskamer van een lid hebben we één keer per maand onze filmavond/-ochtend.
Onder het genot van een kopje koffie of thee wisselen we van gedachten over de film die we deze avond gezien hebben. Samen kunnen we persoonlijke ervaringen met elkaar delen, ervaringen die leuk, bijzonder, verrassend en of emotioneel zijn.
De films worden ieder jaar voor ons door de redactie van Moving Movies, het filmproject van Passage, samengesteld.
Per jaar worden er vier of vijf films uitgekozen. Deze zijn gebonden in een boekje zodat een ieder zich van te voren kan inlezen en voorbereiden. In het boekje staat uitgebreide informatie, achtergronden en discussiepunten om een zo goed mogelijk beeld van de film te krijgen.
We kiezen voor veel variatie in films. Welke film je samen ook kijkt, het levert veel kijkplezier en gesprekstof op met elkaar.
Heb je interesse om ook mee te doen of wil je meer informatie laat het ons weten en wellicht kunnen we een vierde groep gaan starten (via de contactpersoon van onze afdeling).

Kunst en Cultuur

Kunst kijken = een beleving, in de mooiste en soms bijzondere locaties. Kunst beleven = leren kijken naar details, het is een ontdekkingsreis die we samen maken en ervan genieten.

Een klein overzicht wat betreft de gang van zaken bij de Kunst en Cultuurgroep.
Meestal vergaderen we als groep twee keer per jaar en er worden dan gezamenlijk data en activiteiten vastgelegd.  
Het programma is heel divers, we bezoeken musea, schouwburg, galerie, etc. De samenstelling van de groep is ook wisselend. Het hangt er vanaf waar je interesse ligt. Het kan allemaal. We gaan in een grote of kleine groep op pad en genieten van wat ons geboden wordt.

Heeft u interesse voor de Kunst en Cultuurgroep (eventueel lid worden) dan kunt u voor informatie terecht bij: Janneke Wobbes en Corrie Feenstra (via de contactpersoon van onze afdeling).

Schildersgroep

De schildersgroep komt in totaal veertien keer bij elkaar, zeven keer in het najaar en ook zeven keer in het voorjaar. Op woensdagmiddag maken we onder leiding van Tiny Menninga verschillende schilderijen, zoals landschappen, stillevens, dieren, kortom wat je zelf graag wilt. Een keer per jaar, meestal in het voorjaar, volgen we een workshop waar we de fijne kneepjes leren. We starten weer in oktober 2020. De lessen zijn op woensdagmiddag in 'De Hoeksteen'.
Info: Anneke van Dijk (via de contactpersoon van onze afdeling).

HuiskamerHandwerkGroep

Vanaf september tot en met april komen we om de zes weken bij elkaar, op een maandagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur. 
We haken en breien, niet te moeilijk.
’s Zomers breien we sokken, mutsen en handschoenen voor de Open Hof in Groningen, een opvang voor dak- en thuislozen.
Hebt u ook zin om mee te doen met onze groep, dan bent u van harte welkom.

Info: Martje van der Laan en Tiny Homan (via de contactpersoon van onze afdeling).

Quiltgroep Passage (twee groepen)

We zijn momenteel bezig met een wandquilt van grijs met kleurtjes. We doen dit allemaal thuis, omdat bij elkaar komen even niet kan. Misschien zijn er van lieverlee al quilten af, daar zijn we benieuwd naar.

Voorzichtig hebben we elkaar deze zomer één keer ontmoet in een tuin. In oktober hopen we weer nieuwe quiltplannen met elkaar te delen.

Quiltgroep I staat onder leiding van Lieneke Keun uit Roden, Quiltgroep II staat onder leiding van ondergetekenden.

Ook quilten? Info bij Bregina van der Wal-van der Klis en Tity de Haan-Luimstra (via de contactpersoon van onze afdeling).

Leeskringen (twee kringen)

De leeskring heeft dit jaar weer gekozen uit twee nieuwe uitgaven van Boekentaal Mondiaal en voor de 23e keer gaan wij zes boeken lezen en bespreken.
In een gezellige huiskamer discussiëren we met elkaar over maatschappelijke en/of historische onderwerpen die worden behandeld in het te lezen boek. Wij ontvangen van de landelijke projectgroep een map met informatie, achtergronden en vragen over het boek en de schrijver, zodat wij ons goed kunnen voorbereiden op de maandelijkse bespreking. Ieder jaar krijgen we een nieuw thema aangereikt en dit jaar is het thema 'Buiten de lijnen'.

Houd je van lezen en wil je met de leeskring meedoen? Neem dan contact op met Anna Elzes (via de contactpersoon van onze afdeling).

Wandelgroep Passage

Deze interessegroep is momenteel vervallen.

Gespreksgroep

Met een kleine groep vrouwen praten we over geloof en ongeloof in een moderne geloofsgemeenschap. Op dit moment met behulp van het boek 'God is niet te vangen'.

Info: Dineke van der Woude (via de contactpersoon van onze afdeling).

 

Tuingroep

Met elkaar gaan we verschillende tuinen bekijken. Hoe is de tuin ontstaan? Een tuin is vaak een weerspiegeling van de eigenaar.

Als tuingroep hebben we al verschillende tuinen bekeken. Het is steeds weer genieten om te zien hoe mensen op hun manier hun tuin vorm hebben gegeven. Prachtige tuinen, struiken en bomen.

We krijgen vaak uitleg over het ontstaan van de tuin en dat is boeiend. Er zijn prachtige ruinen in de buurt, en soms gaan we ook verder het land in.

Wordt je ook enthousiast om in je eigen tuin aan de slag te gaan? Belangstelling? Info: Jetty Stempher (via de contactpersoon van onze afdeling).

- 0 - 0 - 0 -

 

Vrouwenvriendschap

Misschien is het een idee om te zoeken naar een vrouwenvriendschap, binnen onze afdeling zijn ruim tachtig vrouwen.
Er zijn binnen onze afdeling al vrouwen die samen wandelen, samen een boek lezen en het daarna samen bespreken, samen fietsen, samen quilten, samen handwerken of samen schilderen. Vrouwen die samen een film kijken en vrouwen die af en toe samen naar een museum gaan, samen kijken naar kunst, samen genieten van kunst. Ook het komend seizoen willen we graag weer een gespreksgroep 'Allemaal vrouwen' opstarten.

Zoeken naar een vrouwenvriendschap, het hoeft niet per se iemand van uw leeftijd te zijn.
Heeft u belangstelling? Sluit u dan aan bij één van onze interessegroepen.
En naast de interessegroepen van onze afdeling zijn er ook andere manieren om samen te zoeken naar een leuke en ontspannen manier om te bouwen aan vertrouwen ……………………………… bijvoorbeeld op onze ontmoetingsavonden.

samen

een doel hebben

samen

ondernemen

samen

oplopen

wat zo ver lijkt is dichtbij

als je het samen doet . . . .

Uit: “Woorden in Kleur”, www.passagevrouwen.nl

Tekst: Ineke Ludikhuize, week 28 – 31, 2011.

 

Afbeelding: met dank aan Tini van Duinen.