AFDELING ADUARD

Welkom op de website van Passage afdeling AduardAduard, een dorp met ongeveer 2500 inwoners, ligt 8 km ten westen van Groningen.In de periode 1192-1580 stond hier één van de grootste (Cisterciënzer) kloosters van Nederland: de Sint Bernardus Abdij. De kerk van deze abdij was te vergelijken met de huidige Aa-kerk in Groningen.
Tijdens de Reformatie is het klooster meerdere malen geplunderd en in brand gestoken. De karakteristieke bakstenen (kloostermoppen) werden gebruikt om nieuwe huizen te bouwen.Nu staat alleen de voormalige ziekenzaal voor monniken nog overeind. Deze is in gebruik als Nederlands hervormde kerk en wordt (ten onrechte) de Abdijkerk genoemd.
De oorspronkelijke Abdijkerk is lang geleden al verwoest. De klok is na 3½ eeuw weer teruggevonden.


« Luchtfoto's Abdijkerk Aduard

« Historie
van AduardAduard, Auwerth, in Groningen bij Zuidhorn, werd gesticht in 1192 als Adewerth: oude wierde of wierde van Ado. Het had een belangrijk klooster van de Cisterciënzer orde die gesticht is in 1192 en bekend werd vanwege de ontginning en afwatering van woeste gronden. Ze groeven Aduarderdiep, legden Aduarderzijl aan, stichtten boerderijen zelfs tot onder Groningen. Op zijn toppunt had het dan een 10 000 ha grond in bezit en waren daardoor zo rijk en vermogend dat de edelen dat niet zo goed vonden. De geestelijken werden dan in 1342 bij openbaar plakkaat verboden nog meer landerijen aan te kopen. De boeken van Aduard zijn op 11 september 1575 verbrand met de bekende bibliotheek. Alleen het hospitium bleef bestaan.
                                                     

Bezoek ook eens onderstaande website.
Passage-landelijk bureau

                                            
Webmaster Gesina v.d. Vaart
Last update: september 2019