AFDELINGMaandbrief september 2018

 

        Jaargang 2018-2019  nr 1

        SEPTEMBER  2018                                               

Uitnodiging:

Wij nodigen u allen uit voor onze ledenavond op woensdag 19 september a.s. om 19.45 uur in gebouw “De Haven, Havenstraat 1 te Monster.

Voor deze avond hebben we uitgenodigd: Ds P.Weeber uit Maarssen. Hij heeft als onderwerp

Bijbelse voetsporen in Turkije. Gasten zijn hartelijke welkom. Zij betalen € 3,50 inclusief koffie/thee.

Koffiemorgen:

Voordat we beginnen gaan we eerst op woensdag 12 september naar ’t Knippie in Poeldijk. Onder het genot van een kopje koffie/thee met wat lekkers (2e kopje koffie voor eigen rekening) vertelt onze voorzitter Lijnie Remmers het programma voor het seizoen 2018/2019. Inmiddels heeft u dan ook het programmaboekje ontvangen. Aanvang van de ochtend is om 10.00 uur.

Vervoer:

Als u op 19 september vervoer nodig heeft dan kunt u bellen naar Lijnie Remmers op dinsdag 18 september tussen 18.00 uur en 19.00 uur. Tel: 0174-247579. Krijgt u geen gehoor dan kunt u ook altijd een van de andere bestuursleden bellen.

Lief en leed:

Ons bestuurslid Dit Troost is ernstig ziek, Laten we vooral niet vergeten om haar en haar man en kinderen in onze gebeden te gedenken. Mw van Spronsen-Valstar is na een ongelukkige val opgenomen in verpleeghuis Vrederust-West. En mw Lenie Lamers is ook opgenomen in het ziekenhuis.

Tijdschriftentafel:

Hebt u tijdschriften die de moeite van het lezen waard zijn, neem ze dan mee voor de leestafel. U kunt ook zelf weer een ander tijdschrift meenemen.

Verslag van de ledenavond van 18 april 2018:

De voorzitter heet iedereen welkom en gaat voor in gebed. We zingen Psalm 150: 1 en 2, waarna Lijnie leest uit Openbaring 22: 17 tot 21. De meditatie heet: “Wat doet de Heilige Geest? ”. Zonder hulp van de Heilige Geest kom je niet ver als je wilt wandelen als een christen. Wij zitten vast aan het leven hier op aarde en verlangen meestal niet naar de komst van de Heer. We kunnen bidden om de hulp van de Geest om te vertrouwen op God.  Hierna zingen we Gez.: 477: 1 en 2. We worden herinnerd aan het reisje op 9 mei en de fietstocht op 20 juni, die om half 2 start op de parkeerplaats Molenlande. Vervolgens leest Marga het jaarverslag van seizoen 2017 / 2018, waarvoor Lijnie haar namens ons allen bedankt. Ook het financieel jaarverslag van Ada komt ter sprake. Janie v.d. Akker en Roelie Draak hebben alles gecontroleerd en in orde bevonden. Ook Ada bedankt!

Nu krijgen Wim en Nel Schelling het woord. Zij ontdekten dat hun moeder, die Alzheimer kreeg, positief reageerde op muziek. Daar hebben ze onderzoek naar gedaan en verschillende boeken van bekende onderzoekers bestudeerd.  We krijgen eerst “Het dorp” van Wim Sonneveld op de beamer te zien. Je herinnert je de beelden die bij de muziek horen. Muziek maakt blij, stil, kan troosten bij verdriet. Muziek heeft grote invloed op je hersenen. Kinderen die een instrument bespelen, ontwikkelen grotere hersenen en hebben een beter taalgebruik. We moeten onze hersenen blijven stimuleren tot op hoge leeftijd. We zagen demente mensen die reageren op voor hen bekende muziek uit hun jeugd. Zij kwamen tot leven, maar zakten daarna weer in.

Na de pauze werd ons duidelijk gemaakt, dat je met ritme en bewegen ook je hersens stimuleert. We kregen o.a. djembé’s  en konden meedoen op het ritme van appel, sinaasappel, peer en citroen. Het was een leerzame avond, waarvoor Lijnie hen bedankte. Tot slot las Lijnie een gedicht en zongen we “Ga met God en Hij zal met je zijn”.

Als bestuur waren we in deze presentatie teleurgesteld. Het zou een vrolijke avond worden waarin ook veel muziek zou worden gemaakt, o.a. met gitaar. In plaats daarvan ging het voornamelijk over dementie. Heel jammer!

 

Dag uit: Omstreeks 10 uur vertrokken wij met een bus vanuit Monster, richting Zeeland. De bus was bijna vol met gezellige mensen. Wij reden over de Haringvlietbrug, bij Numansdorp, richting Nieuwdorp. Een kleine gemeente bij Goes. Toen wij over de brug reden werden wij attent gemaakt op het eiland naast de brug, Tiengemeten genaamd  Vervolgens reden wij richting Zeelandbrug, met een lengte van ongeveer 5 km. Nadat wij de brug hadden gehad, kwamen wij dicht bij Nieuwdorp aan.  In laatstgenoemde plaats aangekomen stopten wij bij de Wijnmakerij van de familie Boonmans. Wij werden daar hartelijk ontvangen met een geweldige lunch, verse soep en een eigen gemaakte jam. Vervolgens een rondleiding door het bedrijf en een film daarvan, hetgeen erg mooi was. In de winkel van het bedrijf kon je jam en sapjes kopen, hetgeen ook goed gedaan werd. De chauffeur reed op de terugweg een andere route. Zo kwamen wij onder andere door Renesse. Vlakbij de Haringvlietdam werd er opgestopt bij het Restaurant “Zoet of Zout”. Daar kon nog iets gebruikt worden, zoals koffie, thee, ijs, of fris, voor eigen rekening.  Daarna vertrokken wij naar Monster, al waar we na een geweldige reis om rond 18 uur aankwamen. Ada had de tocht weer goed uitgezocht, want het is elk jaar weer moeilijk iets leuk te vinden.

Groetend Lijnie.

 

Kort verslag van de fietstocht op 20 juni:

We vertrokken vanaf Molenlande richting zee. Daarna het duinpad op naar Hoek van Holland. Er stond een stijve bries. Voor sommige dames viel het niet mee om daar tegenin te fietsen. Maar het was wel mooi zonnig en toen we er eenmaal waren, was het wel vergeten. Wat was er veel te zien bij Piet van der Meer. We kwamen ogen en oren te kort, want Piet bleek een vlotte verteller. Al jaren is hij aan het verzamelen en alles staat opgesteld in zijn tuindersbedrijf. Van een tandartsstoel tot leeuwen, klokken en een riksja, je kunt het zo gek niet bedenken of het was er. Gelukkig had zijn dochter koffie gezet, want hij vertelde maar door. Ria Koene had voor stroopwafels gezorgd en zo konden we even bijkomen. Piets zoon heeft hetzelfde virus en helpt hem met het bouwen van bogen en poorten enz. Er ligt een grote hoeveelheid materiaal opgeslagen waarmee nog verder gebouwd moet worden. We vielen van de ene verbazing in de andere bij het zien van zoveel emaille potten en pannen. In ieder gebouwtje van een andere kleur. Nadat de dochter nog een paar foto’s van ons gemaakt had, namen we afscheid van deze gastvrije mensen