AFDELING RENSWOUDE



Nieuws van afdeling Renswoude

 

 

 


DE VERSLAGEN OP  DEZE PAGINA WORDEN BEURTELINGS DOOR LEDEN GESCHREVEN.yesyes


Foto's van : Adriaan Hosang, Henny van Ommeren en enkele leden.


LEDENBIJEENKOMST 25 OKTOBER 2023

Onderwerp:  De Stichting Mensenkinderen uit Nunspeet

1ste voorzitter, Mieneke den Hartog  heet ons van harte welkom  en verwelkomt ook belangstellenden die een keer komen luisteren om te kijken of ze ook lid willen worden van Passage Renswoude. Mieneke memoreerde  een 3 tal leden die in de afgelopen maanden zijn overleden, soms na een lange tijd van afnemende krachten. Daarna las Mieneke uit  Mattheus 9 vers 35-36, De korte meditatie ging o.a. over, dat Jezus medelijden heeft met de mensen die het moeilijk hebben, daarna ging ze voor in gebed.      

Na gebed als gaf Mieneke het woord aan onze gastspreker Rene Hansma uit Nunspeet die ons meer vertelde over de stichting ‘Mensenkinderen voor mensen in nood’. Hij neemt ons deze avond mee naar Armenië, al 20 jaar zijn ze daar met de organisatie voor de mensen in nood. De missie voor dit project is dat zij de allerarmste steunen. ze werken in de landen Albanië, Moldavië en Armenië. Het aantal inwoners van Armenië  is 2,8 miljoen. Zij zorgen daar voor noodhulp, basiszorg,  voedsel en een gezonde en een vellige plek voor de meestal weeskinderen.  In Albanië worden ook gevangenissen bezocht, zorgen ze voor medische hulp, en Steunen ze kerken en evangelisatie. Ze zorgen ook voor drie keer een maaltijd op een dag voor volwassenen en kinderen en zorgen dat de kinderen onderwijs krijgen en dat zij naar school gaan met een gevulde schooltas. Zonder tas geen toegang voor onderwijs op school.

De stichting is nu met een project begonnen om olifantsgras te gaan gebruiken om briketten van te maken. Dit is een goedkope en duurzame warmtebron, die wel  4 ½ meter hoog wordt. In Armenië hebben ze 10 hectare nieuw aangeplant,  in Moldavië 26 hectare en Albanië 12 hectare, olifantsgras  kan zonder het opnieuw jaarlijks te planten 20 tot 25 jaar voorzien van warmtebronnen. Armenië is een prachtig land waar geen criminaliteit is, met zeer vriendelijke en hulpvaardig mensen die gastvrij en leergierig zijn. D ouderen vinden het allemaal prima maar de kinderen willen graag vooruit komen in het leven. Moldavië ziet buurland Oekraïne als vrienden,  daar ondersteunen ze ook mensen. E.O Metterdaad gaat binnenkort kijken wat voor hulp zij kunnen geven en zo kinderen,  ouderen of studenten te sponsoren. Via de Stichting Mensenkinderen voor mensen in nood, kost een sponsor kind, ouder of student  € 25,00 per maand.Bewogen, betrokken, vol van bemoedigingen  en  bewustwording verspreiden zij de blijde boodschap met barmhartige daden.

Mieneke bedankte dhr.Hansma en overhandigde hem een envelop met inhoud. Daarna sloot af met een gedicht en wenste ons allemaal wel thuis. We hopen dat gasten het ook een interessante avond hebben gevonden en dat ze ook een volgende keer weer naar de ledenvergadering op 15 november a.s zullen komen.


Jaarlijks dagje uit op woensdag 20 september 2023

Marken en Volendam

Om 8 uur stapten wij in de bus bij Peter richting Marken. Daar dronken wij een lekker kopje koffie met gebak naar keuze in de taveerne 'De Visscher'. 

Om half elf was het tijd voor de overtocht naar Volendam. En daar aangekomen werden alle 42 dames in het Volendammer kostuum gehesen! In 3 groepen werden de foto’s gemaakt, tot grote hilariteit van de toekijkende dames!

Daarna gingen wij richting restaurant 'De Pieterma, voor een heerlijk twaalfuurtje met heerlijke soep, brood met kroket en ook nog een snee brood gezond! 

Om 2 uur werden we verwacht bij 'Experience 3D',  over de stormloop in Volendam, dit was heel indrukwekkend! Daarna was er nog tijd om te shoppen of om over de dijk te lopen waar ook het monument voor de slachtoffers van de brand in het Hemeltje te zien was.

Daarna nog een bezoek, met proeverij, aan de palingrokerij Smit Bokkum, en de gelegenheid om de vers gerookte paling mee naar huis te nemen.

Om 5 uur vertrokken wij weer richting Renswoude, met als verrassing een heerlijk buffet bij Hettie v Manen aan de Imminkhuizerlaan. Wat was het weer een leuke dag! Heel veel dank aan de activiteiten commissie en het bestuur voor de goede organisatie!


 

Fietsverslag zomer 2023

In de zomermaanden zijn er fietstochten gereden van ongeveer 25 km.In Juni reden de dames rondje Renswoude Scherpenzeel Overberg Renswoude. Koffiestop was bij camping 'De Bosrand',  in Overberg.

In Juli reden we Rondje Renswoude De Glind Achterveld Scherpenzeel Renswoude. De koffiestop was bij "Hoeve Zandbrink'' in Achterveld.

Dagtocht in Augustus met activiteit. Rond Renswoude, Ederveen, Lunteren, Ede over de Ginkelse hei, Bennekom, Ede ,Ederveen, Renswoude. Koffiestop bij 'de Mossel', de lunch. Heerlijk pannenkoek eten bij 'Panoramahoeve',  in Bennekom en een activiteit midgetgolf imet elkaar ook in Bennekom.

De dames op de fiets genoten van de mooie bloeiende heide en het midgetgolf was voor iedereen een zeer gezellige activiteit. Er werd deze dag precies 50 km. gereden vanaf de start Rehoboth .

Fietscommissie: Dikkie, Hennie, Jennie, Brandien en Mieneke.


 VERSLAG: 24 mei slot van het Passageseizoen

“Running Dinner”.

Het was een drukte van belang, vele dames kwamen naar de dorpsstraat samen bij Wijntje en Anton van Rinsum. Dames kwamen met de fiets auto of lopend, niet wetend waar ze naar toe moesten om te gaan dineren. Spanning steeg ten top! Ada Vonk had voor elke dame drie enveloppes waarin de adressen stonden van de kooksters waar ze naar toe moesten. Er waren 8 adressen waar gekookt werd zelfs in Lunteren Ederveen en buiten de bebouwde kom van Renswoude. De commissie had dan ook enkele chauffeurs ingezet voor het geval dat het nodig was. Half 6 vertrok ieder naar haar adres, we werden hartelijk ontvangen bij de kooksters waar het voorgerecht klaar stond met een drankje.                                                                  Running diner | Oranjevereniging EllecomDaar Daar bleven we 3 kwartier, en mochten de tweede envelop openmaken en zowaar iedereen sprong weer op de fiets of auto naar het hoofdgerecht waar de kookster nog druk bezig was met de maaltijden in de schalen te doen, want het moest wel warm opgediend worden, nou petje af het was overheerlijk. Na de 3 gangen te hebben genuttigd werden we verzocht om met elkaar weer naar Wijntje en Anton te gaan, waar de koffie klaar stond. Ook kwamen de kooksters erbij gelukkig hadden ze daar nog tijd voor, want wat een kookprestatie hadden ze geleverd en waarschijnlijk stond het aanrecht nog vol!! Ita bedankte ieder voor hun inzet, het bestuur had de mededeling gekregen om rust te nemen en het aan de commissie over te laten. Dat was wel even lastig want wij wilde ons er wel mee bemoeien, en dat hebben we ook op een later tijdstip gedaan. Alle kooksters nogmaals hartelijk dank en iedere kookster heeft een bloemenbon mogen ontvangen. Het was een geweldige gezellige afsluiting van het seizoen.


LEDENBIJEENKOMST 19 APRIL 2023. 

Workshop: Bloemschikken.

Mieneke verwelkomt 57 leden. Een speciaal welkom voor Ellen Slok, haar zus en nichtje die de avond voor ons gaan verzorgen. Meditatie over de ontmoeting van Maria met Jezus. Dit verhaal staat in Johannnes 20 de verzen 1 t/m 18. Dit was een bijzondere ontmoeting, Maria ging huilend naar het graf, daar zag ze twee engelen op de plaats waar Jezus gelegen had. Ze huilde, omdat ze niet wist waar Jezus naartoe gebracht was. Opeens stond er een man, Maria wist niet wie het was. Hij zei huil niet, ik ben het. Ik kan niet hier blijven, maar ga omhoog naar mijn Vader. Ga dit overal vertellen, dit deed zij. Na de meditatie zongen wij lied 582, Samen in de naam van Jezus de verzen 1, 2 en 3. Daarna ging Mieneke ons voor in gebed.

Workshop: Ellen Slok verzorgd deze avond. We gaan een mooie krans maken met droogbloemen. Op de tafels zijn voor iedereen een ring, zakjes met droogbloemen en touw klaargelegd. Ellen legt uit hoe we moeten beginnen. Aan de muur hangen een paar voorbeeldkransen. We gaan allemaal aan de slag en worden tussendoor nog geholpen waar nodig. Het is een gezellig werkje en iedereen is druk bezig. Het wordt bij iedereen heel leuk. Als we allemaal klaar zijn maken we de krans af met touw, zodat we hem op kunnen hangen. Om 10 uur is iedereen klaar en kan met iets moois naar huis.  Mieneke sluit deze avond af en bedankt Ellen en haar helpers voor deze gezellige avond. Mieneke wenst iedereen darna wel thuis.


LEDENBIJEENKOMST 15 maart 2023

Thema: Modehuis Dior

Diana Kostman, kunsthistorica uit Hilversum, gaat ons vanavond vertellen over DIOR.  “Wat zegt de bijbel ons over kleding?” Op meerdere plaatsen in de bijbel wordt gesproken over kleding. Kleding werd steeds belangrijker en moest ook passen bij de positie van mensen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het priesterkleed. We mogen ons mooi kleden. Het toont betrouwbaarheid, het is je visitekaartje, maar denk vooral wel aan de woorden van de profeet Jesaja: Laat dit ook wel een weergave van je innerlijk zijn. De  lezing is met PowerPointpresentatie over Dior, Designer of Dreams. Mevrouw Kostman neemt ons mee in de geschiedenis van de mode aan de hand van prachtige beelden op het scherm. In 1643 werd Lodewijk XIV koning van Frankrijk. Hij hield van mooie dingen zo ook van mooie kleding. Lange tijd bepaalde het Franse hof de mode. Een mode van peperdure stoffen, vaak driedubbel gedrapeerd. Het hof bepaalde de trend op modegebied. Onder de rokken worden paniers gedragen, een tweedelig set hoepels, ook wel mandjes genoemd. De brede jurken gaven wel praktische belemmeringen. Eigenlijk kon je er alleen maar mee zitten of staan. We krijgen beelden te zien van Madame de Pompadour en Koningin Marie-Antoinette. De speciaal ontworpen korsetten lieten een wespentaille zien. Zeer ongezond, een plaatje van een ineengedrukt skelet bevestigt dat. Deze mode fase werd gekenmerkt door buitensporige luxe en extravagantie. Rond 1850 volgde een fase van eenvoud naar het voorbeeld van Engeland, de Victoriaanse kleding. Daarna gingen de modeontwerpers de trend bepalen, de naaimachine werd uitgevonden en er kwamen modehuizen. Eind 1800 dragen jonge vrouwen al gedeelde rokken, broekrokken dus. Lange broeken zijn dan nog niet geoorloofd. In 1920 kwam de Franse couturier Coco Chanel, zij verloste de dames van het korset, ontwierp rokjes met vestjes en de lange broek. Het modebeeld werd steeds praktischer, maar fraaie, soepel vallende avondjaponnen en feestkleding bleven wel het paradepaardje van de couturiers. Na de Tweede Wereldoorlog was er weer meer behoefte aan luxe. Daar sprong Christian Dior op in. Hij werd in 1905 geboren in Normandië. Studeerde in Parijs politieke wetenschappen maar kon ook goed tekenen en schetste in zijn vrije tijd kleding. Deze ontwerpen verkocht hij aan gerenommeerde modehuizen en zo werd hij in 1938 vaste ontwerper bij één daarvan. In 1947 ontwierp hij zijn eigen modelijn, de New Look, japonnen en jasjes met uiterst smalle tailles en klokkende rokken. De eerste show werd een sensatie, enorm druk, veel pers en veel gasten. Hiermee werd het modehuis direct als officieel Haute Couture huis erkend en veel chique dames wilden door hem gekleed worden. Prinses Margeret van Engeland was een groot fan van hem. Elk half jaar liet hij zijn nieuwe ontwerpen zien. Mooie japonnen en rokken met bloemmotieven, steeds verschillende roklengtes, plooirokken en los vallende mantels, Dior bleef een grootheid in de modewereld.

Ook bracht hij de Miss Dior parfum, tassen, schoenen en een hele lijn met accessoires uit. Vrij onverwacht overleed hij in Italië op 52jarige leeftijd. Hij was de eerste couturier die bij iedereen bekend was. Yves Saint Laurent volgde hem op en de couturiers die na hem kwamen hebben ervoor gezorgd dat de naam Dior nog altijd voortleeft. Mevrouw Kostman toonde  schitterende beelden van ontwerpen die op de Dior Tentoonstelling in New York en Londen te zien waren.

Mocht je eens naar Parijs gaan, vergeet niet om naar het Dior Museum te gaan! Met deze woorden sluit mevrouw Kostman haar lezing af.

 Na het lezen van het gedicht “In de stormen van het leven” wenste 2de voorzitter Janneke iedereen wel thuis.

 


JAARVERGADERING, 15 februari 2023

  Na de pauze een veiling.

 2de voorzitter, Janneke v.d. Bruinhorst heet een ieder welkom op deze jaarvergadering. Er is een goede opkomst. Janneke ontsteekt allereerst de Passage kaars als teken van verbondenheid met alle vrouwen in de wereld. Daarna mededelingen: de koffie is voor rekening van Passage evenals de consumptie met een hartig hapje in de pauze. Hierna maakt Mieneke ons met een verhaal (kleermaker, draad en naald etc.) duidelijk dat God ook jou kan gebruiken, Talenten hebben we allemaal. De een kan niet zonder de ander. We hebben elkaar allemaal nodig. Na het gebed zingen we het Passage lied. Dan zijn de jaarverslagen aan de beurt. Er zijn geen vragen, over het Financieel verslag of  op- /of aanmerkingen bij de penningmeester binnengekomen. De kascommissie, bestaande uit Dicky en Hennie constateerden dat de penningmeester alles keurig voor elkaar had. Decharge voor de penningmeester. Dicky is aftredend, nieuw kascommissie lid wordt Dikkie uit Ederveen Jaarverslag van Lief en Leed, wat te lezen was in de convocatie, wordt ook goedgekeurd Bedanken van commissieleden : Berber  neemt afscheid van de commissie Lief en Leed, maar men heeft een aantal nieuwe dames bereid gevonden om in deze commissie zitting te nemen en de teller staat nu op 12 bezoekdames. Bij de activiteitencommissie stopt Hennie S. Ita en Oedi nemen daar nu plaats in, Ook Hennie en Ali van de tuincommissie nemen afscheid, helaas is de tuinkring door geen belangstelling gestopt. Het bestuur zegt alle leden van de diverse commissies c.q kringen hartelijk dank voor al hun inzet. Elke vrijwilliger is als een ster en zo wordt het nooit donker. De jubilarissen waren Hanny zij is 25 jaar lid, Hermien en Truus zijn 45 jaar lid. We sluiten het jaar 2022 af met 106 leden. Dan volgt het overgaan van landelijk Passage naar de doorstart van “Passage Renswoude”. Op 26 september 2022 is bij de notaris de oprichtingsakte ondertekend en vanaf 1 januari 2023 zijn we een zelfstandige vereniging. De naam “Passage Renswoude” is voor 2 jaar. Het bestuur wil een nieuwe verfrissende uitstraling hebben. Door Hennie Bl. is een nieuw logo gemaakt. Dit wordt door Gera onthuld. Het wordt door de leden enthousiast begroet, want het is een prachtig logo in het groen, waar alles inzit wat betrekking heeft op de vereniging.

Even later komen alle bestuursleden op in groen en nemen we afscheid van het paars. Daarna worden alle leden overgeschreven naar “Passage Renswoude” en feliciteert Janneke elk lid met hun overgang naar de ”nieuwe vereniging”. Een rooster voor het bestuur voor aftreden c.q. herkiesbaar stellen volgt nog. Het contributie voorstel wordt uitgelegd en aangenomen daar alle aanwezige leden. Er is afscheid genomen van ons project de Wens Ambulance. We willen weer graag een project voor 3 jaar ondersteunen. Men vraagt de leden om projecten, goed onderbouwd, in te dienen. Dit gaat dan in, vanaf februari 2024. Er zijn er geen rondvragen, wel wordt er een een nieuw lid aangemeld, Hettie krijgt als nieuw lid een presentje, evenals de onlangs nieuw aangemelde leden, een bos bloemen voor Henny C voor haar verslag, ' Ik geef de pen door.',  Na de pauze met een hapje en een drankje en begint de Veiling. Met veel enthousiasme worden de stukken door Janneke aangeprezen en door Mieneke als veilingmeester afgeslagen. Brandien werky mee als aangeef assistente. Er waren schilderijen, vazen met tulpen, puzzels, een prachtige kip van glas, onderzetters, schalen etc. Vooral een broodrooster en de kip gingen onder grote hilariteit weg. De opbrengst van de veiling was tegen de € 320.= Tot slot werd door Janneke de jaarvergadering afgesloten met het gedicht “Geluk” en wenst ze een ieder wel thuis. Het was een gezellige avond.


Ledenbijeenkomst 18 januari 2023

De opruimcoach 

Mieneke heet ons allen hartelijk welkom, in het bijzonder onze gast Hennie van de Vendel. De zaal was weer goed bezet, rond de 60 dames waren aanwezig. Onderwerp: “Professioneel organizer”. We proosten op het nieuwe jaar 2023, dit jaar was er geen nieuwjaarsreceptie geweest. Meditatie, ”Schoonmaak in je hart” Opruimen is niet onze sterkste kant, ook niet van ons hart. Spreuken 4: 23; van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven. Als je Jezus laat opruimen dan weet je zeker dat het goed gebeurt, Aansluitend gebed door Mieneke. Wij zingen samen, Jezus is de Goede Herder. Dan krijgt Hennie van de Vendel het woord. Opruimen helpt en schept orde in uw chaos.

Hennie maakt veel mee en vertelt ons mooie en verdrietige voorvallen over opruimen. Rust ruimte en overzicht, chaoten naar het maken van keuzes. Pauze: De bloemen gingen deze maand naar Gerda van de Brandhof. Na de pauze vertelt Hennie ons nog over opruimen voor de val veiligheid. De drie dozen methode ,1: het  weggooien, 1: het blijven, 1 voor andere om er nog wat uit te zoeken. Dicky van de Brandhof wilde er nog een 4 bij voor ,” IK WEET HET NIET” dat mag van Hennie. Aarzel nooit om even rustig te gaan zittenen na te denken. Zet in je huis een doosje met KRINGLOOP erop. Na de presentatie konden er nog vragen gesteld en tips gedeeld worden. TIPS: Opruimen is liefdevolle zorg voor je zelf. Bewaar geen spullen van een ander in je huis. Ruimte geeft Lucht en ruimte. Achter in de zaal stond nog een boeken tafel met boeken over opruimen. Organiseer je leven van Magareta van Magnusson. Mieneke bedankt Hennie voor de leerzame en super gezellige avond, en overhandigt Hennie een envelop met inhoud. Volgende maand jaarvergadering op 15 februari. Mieneke draagt tot slot een gedicht voor, een Nieuwjaar, wat zal het ons brengen


Kerstviering op 21 december 

Thema: “Ontvangend Leven”.

Wat was het fijn dat we weer met elkaar het kerstfeest mochten vieren.
We begonnen  met een broodmaaltijd.

Janneke opende  met een gedicht van Delja Pruis  “Licht in duister”.  De maaltijd was weer goed verzorgd door Anton van Rinsum met o.a. lekkere soep, een kroket en verschillende soorten brood.
De avond had Mineke de leiding en heette iedereen welkom. Speciaal welkom voor Jaap van Dijk die voor de begeleiding op de piano zorgt. De mannen van Moorvalley Vocal Band en ds. Maaike de Goei-Jansma .
De kaars werd ontstoken met daarbij de woorden:  Het ontsteken van de kaars is een veelzeggend symbool, een kaars aansteken is ontdekken dat het Licht het donker anders maakt, ja zelfs verjaagd.
We stonden ook een moment stil bij het onverwacht overlijden van ons lid Roelie van de Berg. 

Daarna was het woord voor ds. Maaike de Goei-Jansma. Zij zal ons door het thema heen leiden. Het thema van deze avond was “Ontvangend Leven”. Ontvangen, het tegenovergestelde is geven. Het is voor velen vaak allebei moeilijk.  Het kan blokkeren om ontvankelijk in het leven te staan. We zijn vaak bezig met ons zelf. Handvaten voor ontvangend leven, leren kijken naar God, vanuit rust te leven, aandachtig zijn. Uiteindelijk breekt het Licht door, God is een gevende God en wij mogen ontvangen.Na de pauze werd Lukas 2 gelezen en hoorden we over de herders die de boodschap van de geboorte van Jezus ontvingen. Ds. de Goei eindigde met een gedicht over openen om te ontvangen. Kerst is niet alleen terugzien, maar ook vooruit kijken naar de terugkomst van Jezus. Tussendoor was er veel samenzang van kerstliederen  en luisterliederen gezongen door  Moorvalley Vocal Band.De avond werd afgesloten met een dankwoord van Mineke en het zingen van Ere zij God.


Ledenbijeenkomst 16 november 2022 

Thema Veluwse Wensambulance

Tweede voorzitter Janneke opent de avond met een meditatie: Ware vriendschap. Ze sprak over 4 mannen en een verlamde man die zij bij Jezus brachten, Markus 2:1-5 En een vriend heeft altijd lief, Spreuken 17:17. 

Janneke heet onze gasten Helma en Marion beide werkzaam als vrijwilliger bij de Veluwse Wens Ambulance van harte welkom  De afgelopen jaren was de Veluwse Wens Ambulance het goede doel, voor deze stichting hebben wij de afgelopen 4 jaar in totaal € 11.598,27 opgehaald.

Janneke gaf het woord aan Helma en Marion die verrtelde dat het doel is: een wens verzorgen voor mensen die ernstig ziek zijn, afhankelijk zijn van liggend vervoer en die niet lang meer te leven hebben. De Veluwse Wens Ambulance helpt hun laatste wens te vervullen. Ze doen dit in nauwe samenwerking met de bestaande ambulance, huisartsen, ziekenhuizen en hospices. Er zijn ook 8 fotograven die foto’s maken voor de patiënt en de naasten. Kosten van een wens is gemiddeld € 400,00 Sommige patiënten willen graag nog 1 keer naar de zee of naar een familielid, nog een keer naar hun huis, naar hun huisdier, boerderij etc . Of mensen willen ondanks hun situatie toch naar de bruiloft van een dierbare of een uitvaart, naar een voetbalwedstrijd, een concert, een pretpark of een museum. Alle wensen die stuk voor stuk waardevolle momenten zijn voor de patiënt en hun naasten. Helma en Marion spraken er vol liefde over en hadden film van zo’n wensdag over een jonge vrouw en moeder Jacobine, een jongen van 15 jaar, een oudere mevrouw en een broer.

Helaas kunnen ze geen mensen beter maken, wel kunnen ze hen een onvergetelijke dag bezorgen. Het was een indrukwekkende avond met een lach en een traan. 


Ledenbijeenkomst 19 oktober 2022

Thema: Bestrijding van de zware georganiseerde criminaliteit.

Mineke heet iedereen welkom, dit keer zelfs ook een aantal heren.Zij leest Romeinen 13 vers 10, waar in haar meditatie tot uitdrukking komt, dat iedereen zich in het dagelijks leven aan de regels moet houden en wetten na moet leven.

Daarna krijgt spreker Gert van Doorn het woord, die bijna 40 jaar geleden begon als politie agent in het bureau aan de Warmoesstraat in Amsterdam. Het was het oudste bureau van de stad, wat stamde uit 1903.Het drugs beleid was een nieuw fenomeen geworden en er vonden veel straatroven op straat plaats. Het uitgangspunt was ‘boeven’ vangen, wat hem een voldaan gevoel gaf. Van Doorn maakte veel mee en zei, ik citeer: Soms denk je het kan niet gekker, maar het kon altijd toch nog gekker’. Op 19 november 2000 werd het bureau Warmoesstraat gesloten.

Zo’n 25 jaar lang hield van Doorn zich ook nog bezig met de zware criminaliteit en was hij werkzaam bij de recherche, waar o.m. mensenhandel en mensensmokkel aan de orde kwamen. Mensensmokkel was ‘leuk’ vooral als ze op heterdaad betrapt konden worden, aldus van Doorn.Zo zijn mensen smokkelaars b.v. ook verantwoordelijk voor de komst van twee derde van de asielzoekers in Nederland. Een AZC is dan het eindpunt en kon zomaar geleid worden vanuit b.v. Italie. De vluchtelingen die van zo’n route gebruik maken moeten daar erg veel geld voor betalen.Aan de hand van andere zaken gaf hij een toelichting waar hij ook nauw bij betrokken geweest is. Als team krijg je namelijk een calamiteit toegekend.Vaak werden telefoons in beslag genomen, om zo aan belangrijke informatie te komen.Daarmee konden de zaken ‘beheersbaar’ gehouden worden, maar voor de echte oplossingen was er ook de internationale regelgeving nodig. Er werd dan samengewerkt met de centrale recherche en werd er b.v. spoedonderzoek gedaan in een ander land. Zo konden een paar sms berichten er toe leiden dat dat er een veelvoud aan wapens opgespoord kunnen worden. Ook drugs zaken werden opgerold met een waarde die vaak in de miljoen euro’s liepen.

Op een paar grote nieuwsfeiten werd vervolgens ook ingegaan, zoals de zaak Holleder en de destijds meest gezochte top crimineel Dino Soerel, die beide tot levenslang veroordeeld werden.Daarnaast was van Doorn ook bij de criminele motorclub Satudarah’s en de Hells Angels betrokken om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Op 17 juli 2014 werd het vliegtuig, de MH17 uit de lucht geschoten, waarbij 298 personen, waaronder bijna ook 200 Nederlanders omkwamen. Er werd al heel snel een identificatie team opgezet, en stond van Doorn hier in nauw contact met de teamleider die het onderzoek ging doe, hij wist door de grote impact die dat met zich mee bracht, nog precies wat hij op dat cruciale moment aan het doen was.

Aan het eind van de presententatie werden er nog vragen gesteld over veiligheid in het algemeen en het recht van zwijgplicht van verdachte personen, waar dan vaak ontzettend veel mankracht voor ingezet werd en dus ook veel geld mee gemoeid was.Het was een avond waar we ons een beeld konden vormen hoe het er in het dagelijkse criminele circuit aan toe gaat.


28 september, Delft Passage uitje.

VERTREK RENSWOUDE. De bus van HATRO Tours Uit Ochten was stipt optijd om 51 Passagedames naar Delft te vervoeren. We werden welkom geheten door Ada, die de dag in grote lijnen doornam. Na een gedicht en gebed wenste zij ons namens de activiteiten commissie een fijne dag.

KOFFIE MET GEBAK. Na een vlotte reis naar Delft met een iets wat stille chauffeur en veel kletsende dames, heerlijk aan de koffie met appeltaart in restaurant ‘Het Koningshuys’, op de Grote markt in Delft.

 NIEUWE KERK: Om 11.15 uur en nog lang niet uitgepraat, liepen we naar de Nieuwe kerk voor een rondleiding met een gids. Onze gids wist veel van de historie van de kerk, maar was soms slecht verstaanbaar door o.a. de werkzaamheden van Archeologen en restaurateurs in de kerk, die op sommige momenten veel lawaai veroorzaakten. Maar er was veel te zien. Het praalgraf van Willem van Oranje of zijn postume bijnaam - Willem de Zwijger- was indrukwekkend om te zien, hij werd vermoord door Balthasar Gerards op 10 juli 1584. De vele graven in de kerk waren vaak van bekende Nederlanders zoals rechtsgeleerde en schrijver, Hugo de Groot. 

De Koninklijke grafkelder is niet toegankelijk voor publiek en is alleen bestemd voor leden van het Koninklijk huis. In de kelder zijn o.a. bijgezet: Prins Hendrik 1934, Koningin Wilhelmina 1962, Prins Claus 2002, Prinses Juliana 2004 en Prins Bernhard 2004

In de Oude kerk, dicht bij de Nieuwe kerk, werden grootheden uit de Nederlandse geschiedenis begraven zoals: schilder Johannes Vermeer, Piet Hein, Maarten Tromp, Anthonie van Leeuwenhoek en vele anderen. In de vrije tijd die er aan het einde van de middag was, bezochten vele van ons ook deze kerk.

RONDVAART. De lunch kregen we in handige draagtassen aangereikt op de rondvaartboot die in een uur tijd langs vele bezienswaardigheden voerden.

  DE PRINSENHOF. Nadien bezochten we Museum ‘De Prinsenhof”, waar we de tentoonstelling bezochten genaamd: ‘Amalia van Solms, ambitie met allure’. Een enerverend en meeslepend levensverhaal over de vrouw van Stadhouder Frederik Hendrik. (1602-1675) 

 Foutje in de stam van de   Oranjes  was hilarisch, Prins   Claus leefde volgens de info van   1626 tot 2002. Dat klonk wat     onwaarschijnlijk. Na het   museumbezoek, vrije tijd die we   zelf konden invullen. 

 TERUGREIS. Moe maar voldaan vertrokken we daarna   weer met de bus terug naar Renswoude waar een   heerlijk koud/warm buffet klaar stond in Rehoboth. Vele   gerechten zoals, naar keuze 3 soorten salades, zalm,   Haring met uitjes, saté + satésaus, gehaktballetjes, varkenshaas, dv. groenten, frites, geb. aardappeltjes aangevuld met gesneden stokbrood.Als afsluiting een overheerlijk ijsbuffet. Mieneke en Janneke bedankten met een klein presentje namens ons allen de organisatoren Henny, Wijntje en Ada voor de geslaagde dag.

Na dit zeer geslaagd uitje met tot slot een overheerlijke diner toog iedereen weer huiswaarts.

    

 


TUINKRING:

In 2022 heeft de tuinkring geen tuinen bezocht. Dit omdat er niet genoeg liefhebbers waren, nu is besloten om deze kring even op stop te zetten. Na enige tijd is het misschien weer mogelijk om een commissie samen te stellen. We danken uiteraard de tuinkring commissie die vele jaren deze gezellige en succesvolle bezichtigingen van prachtige tuinen hebben uitgezocht voor de tuinliefhebbers Dank aan de tuinkring commissie : Hennie, Ali en Reny


FIETSVERSLAGEN  VAN DE ZOMER 2022:

18 juni: op een woensdagavond begon de eerste zomerse fietsactiviteit. 20 Dames hadden zich opgegeven, altijd weer spannend welke richting we dan op gaan. Via mooie wegen kwamen de dames uit bij de Theeschenkerij Ëldorado in Woudenberg. We genoten van de koffie en gebak en fietsten daarna rustig terug naar Renswoude terug. Het was een gezellige en ooie fietsavond.

20 juli: alweer op de pedalen en weer opnieuw met 20 dames. Vertrek vanaf Rehoboth richting Lunteren, na een paar zandpaden begon een band leeg te raken oeps leeg en lek.. geen nood Teun gebeld die voor zijn hulp ook een Bokkenpoot kreeg bij de koffie, die kregen we bij "Landwinkel Doesburgererf", in Lunteren. We genoten daar van de koffie met grote Bokkenpoot. Op de terugreis richting Ede, De Klomp en over de Schalm weer naar huis. Was een gezellige avond. De dagtocht

17 augustus, er was een  route uitgezet van 40 km. Met een gezellige activiteit bij “EEN STEEKJE LOS” in Barneveld. Nou ja een steekje los?? We kwamen aan in het borduurmuseum, sommige leden waren er al eens geweest, maar dat was al vele jaren geleden. We werden ontvangen met koffie en een plak cake, daarna een hele leuke presentatie van een vrijwilliger. Hij toonde ook een foto van enkele jaren terug op het scherm van enkele gasten die met volle aandacht zaten te luisteren naar de uitleg van het tot stand komen van het borduurmuseum. Wij waren allen verbaasd want op die foto stonden dames die wij allemaal wel kende, het was een foto van toen Passage daar al eens was geweest in 2004, Met 17 Dames genoten van een lunch, soep en belegde bolletjes. Dit alles op een prachtig geborduurde tafellaken. Amper weer op de fiets, begon het plotseling te regenen en ook niet een zo'n klein beetje. We besloten met elkaar om toch maar naar huis te fietsen, en dat was een goede beslissing, wel wamen we drijfnat thuis.

De BBQ (verzorgd door (Meesterkok Anton) stond klaar bij Brandien en Jan van den Brandhof . Hennie, Brandien en Jennie hadden de dag ervoor de schuur weer gezellig ingericht. 24 Leden genoten van al het lekkers, na afloopwas er een heerlijk dessert met ijs en zelf gemaakt bramensap van Brandien. Alles was goed verlopen deze zomer.

Namens Hennie, Jennie, Dikkie en Brandien en Mieneke en misschen tot volgend jaar       


VIERING 70 JARIG JUBILEUM

High Tea

Woensdag l-8 mei waren den alle leden uitgenodigd om het 70 jarigjubileum van Passage met elkaar te vieren. 82 leden kwamen naar Restaurant Grebbelounge aan de Buurtsteeg. Door het stralende weer konden we op deze prachtige locatie buiten zitten. Mieneke heette iedereen van harte welkom op deze bijzondere ledenbijeenkomst. Er waren een aantal leden die door omstandigheden niet konden komen. Daar wordt een pakketje thuis bezorgd , zodat zij ook mee kunnen genieten van dit 70 jarig jubileum. Hermien Wolleswinkel en Everarda van Ginkel werden verrast door 2 leden van de Hartstichting. Jarenlang hebben zij zich ingezet voor de deze stichting. Hermien zelfs 26 jaar. Daarvoor werden ze bedankt met een prachtige bos bloemen. Mieneke besloot dit ogenblik met een gedicht, genaamd "Dankbaar". Daarna werden we verwend met een "High Tea" .We begonnen met een kop soep en aansluitend een heerlijk buffet met o.a. sandwich zalm, saucijsjes, een spies met fruit en zoetigheid. En natuurlijk onbeperkt thee . Na het buffet en onder het genot van een drankje hebben we nog een quiz gedaan . 25 vragen in verschillende categorieën. Vragen over het koninklijk huis. Vragen welke betrekking hebben op Renswoude, sport, topografie en over Passage De winnaar werd Jos Veenendaal, zij werd beloond met een presentje. Dit was het laatste jubileum onder de naam Passage. Per 1 januari 2023 gaan we door als zelfstandige vereniging en onder een andere naam. We zijn'Dankbaar'....

Dankbaarvoor het samen komen.Dankbaarheid voelden wij in onze dromen. Dankbaar voor alle Passage leden. Dankbaar, want wij zijn hier voor een rede. Dankbaar dat wij van huis mochten gaan. Dankbaar voor de 70 jaar van ons bestaan. Dankbaar, ook al is er zorg en pijn. Dankbaar dat U met ons wil zijn. Dankbaar dat we lief en leed met elkaar delen. Dankbaar, we zijn met zo velen. Dankbaar voor de vele jaren dat U Passage spaarde. Dankbaar voor de bijeenkomsten van waarde. Dankbaar dat U de dood heeft overwonnen, en als eerste bent opgestaan. Dankbaar dat wij dit mogen geloven en met U verder mogen gaan. Tienduizenden reden tot Dankbaarheid. Ook als we straks zelfstandig blijven en dat is een feit.


VERSLAG LEDENBIJEENKOMST 20 APRIL JL

Workshop bloemschikken

Bij binnenkomst in Rehoboth werden we al blij verrast door de fleurige bloemen en het groen dat op de vele tafels was uitgestald. We werden welkom geheten door Janneke, die deze avond de leiding had. Na de meditatie, waarin verwezen werd naar Mattheus 6, waar ook over de schoonheid van de bloemen en het gras op het veld wordt gewezen, ging zij voor in gebed. Hierna kreeg Mieke Beek uit Ederveen het woord. Zij legde ons uit hoe we te werk moesten gaan om het bloemstukje te maken, om precies te zijn; 2 bloemstukjes. Na wat passen en meten en kijken bij elkaar gingen wij aan de slag met het geleverde materiaal. Uiteindelijk is het iedereen gelukt om met prachtige creaties naar huis te gaan. Deze avond eindigde met een drankje en afsluiting door Janneke, met een dankwoord aan Mieke voor de leuke workshop. Het was een drukbezochte en zeer geslaagde avond. 


VERSLAG LEDENBIJEENKOMST 16 MAART JL.:

Thema: “De geschiedenis van de huid vroeger en nu”.Sprekers: voormalig huisarts Pauline Dirven-Meijer en schoonheidsspecialiste Petra Steevens.

Mieneke opent de avond, voor het eerst in 2 jaar een Passage avond zonder CORONA beperkingen.

Hierna is het woord aan Pauline Dirven. “De geschiedenis van onze huid”. Huid hebben we allemaal het is het grootste orgaan van ons lichaam. Het is de spiegel van de ziel. Je huid vernieuwd zich elke maand, bij ouderen is dit 60 dagen. De huid bestaat uit 3 lagen, de opperhuid-lederhuid-onderhuids bindweefsel. De huid van een baby is 7x groter dan van een volwassene. Als je vroeger een huidprobleem had, werd dit nagetekend om het aan de arts te laten zien, tegenwoordig maakt men een foto en stuurt die naar de arts. Aan de huid kon een arts vaak zien wat het probleem was, zag je heel wit had je waarschijnlijk bloedarmoede en zag je geel, vooral je oogwit, dan was dit een teken dat je waarschijnlijk geelzucht had.

Na de pauze kwam Petra Steevens aan het woord over de geschiedenis van de huid. Zij is schoonheidsspecialiste in Barneveld. Mijn huid was de grens tussen de wereld en mij. De huid belicht, waarom huidverzorging voor welk huidtype, de do’s en dont’s van de huidverzorging. Petra liet een filmpje zien over haar salon en de behandeling. Huidveroudering is vaak een gevolg van de genen of van slechte gewoontes zoals roken, het eetpatroon, teveel alcohol en de invloed van teveel in de zon zijn. Het is daarom goed om te sporten, goed eten en op tijd je rust te nemen. Voor de verzorging thuis is een washandje met water niet genoeg, het beste kan je de huid reinigen met reinigingsmelk. Scrubben is ook heel slecht het beschadigd vaak je huid. Ook een goed advies is crème te gebruiken tegen zonlicht, de zon is niet je vijand maar je moet er wel voorzichtig mee zijn. Zelfs achter glas kan UVA straling heel slecht zijn voor de huid, hier laat Petra een foto zien van een man die altijd op dezelfde plaats achter het glas in de zon zit. Zijn huid is aan die kant helemaal verschrompeld door de invloed van de zon achter het glas. Welke huidtypes zijn er: 1. Vochtarme huid 2. Gevoelige huid 3. Vette huid en 4 een Rijpere huid. Zin en onzin van de huidverzorging; *vocht inbrengende crèmes bestaan niet *huidveroudering begint bij 40 jaar * hypoallergeen of dermatologisch getest * natuurlijke of plantaardige stoffen * babyproducten. Tot slot iets over cosmetische chirurgie, bijv. Botox voor het opvullen van rimpels of fillers, van oorsprong een medische handtekening van een arts, of ooglidcorrectie. Wees voorzichtig, wees geen proefkonijn, bereid je goed voor. Tot slot laat Petra wat foto’s zien van mislukte cosmetische chirurgie niet alleen bij vrouwen maar ook bij mannen. Als dank voor de presentatie geeft Janneke een prachtige bos bloemen aan Pauline en Petra.


Jaarvergadering 23 februari 2022

Op 23 februari jl. vond de jaarvergadering van Passage plaats. In zowel de middag- als de avondbijeenkomst stond de toekomst van Passage centraal. We werden onthaalt met koffie met gebak. Op 18 mei a.s. zal het 70 jarig bestaan van Passage gevierd worden. Janneke opent met een meditatie, afgeleid uit het bijbelboek Spreuken met als thema “Keuzes maken”. Daarna volgen de gebruikelijke jaarverslagen en bedankjes aan vrijwilligers. Riek die na ongeveer 25 jaar trouwe dienst stopt met de convocatie rondbrengen en ook vier dames die 40 jaar of langer lid zijn van Passage krijgen allen een bloemetje.

Het project “Veluwse Wens Ambulance” kan een mooi bedrag van € 2.115,37 tegemoet zien. In de afgelopen 3 jaar hebben zij een totaalbedrag van € 11.598,27 ontvangen. Hoe een nieuw project vorm gaat krijgen wordt ter zijner tijd besproken.

 De Toekomst van Passage ………. de voorzitter informeert de leden over de gevoerde besprekingen met de Regio en het Landelijk bestuur. Conclusie is dat er in de huidige vorm geen toekomst meer is en het landelijke Passage per 01-01-2024 opgeheven wordt. Reden : het ledental daalt jaarlijks met zo’n 2.000 leden, waardoor er minder contributie binnenkomt en er jaarlijks ingeteerd word op de algemene reserves. Ook de leeftijdsopbouw, waarin 50% ouder is als 75 jaar speelt mee, met als gevolg dat bestuursfuncties niet meer ingevuld worden en afdelingen opgeheven moeten worden. De Statuten bieden officieel drie mogelijkheden: Opheffing, Fusie of Splitsing. De leden van Passage Renswoude worden de volgende twee keuzes voorgelegd: verder gaan als een zelfstandige formele vereniging of opheffen per 01-01-2024. Keuze1Een Formele vereniging betekend: Er moet toekomstperspectief zijn en het afdelingsbestuur blijft minstens twee jaar actief met voldoende bestuursleden, het huidige bestuur heeft al aangegeven deze intentie te hebben. De afdeling schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel en regelt zijn eigen Statuten, eventueel nog met behulp van de landelijke organisatie. Vanaf 01-01-2023 is de volledige contributie voor de afdelingskas en is zij zelf verantwoordelijk voor de bankrekening. Keuze 2. Opheffen vereniging betekend: dat het een feit is per 01-01-2024, als de landelijke organisatie ophoud te bestaan. Het restant kassaldo van de vereniging moet formeel teruggestort worden in de landelijke kas. Volgens het stappenplan moeten alle Passage afdelingen uiterlijk 01-04-2022 hun uitslag van de stemming doorgegeven hebben aan het Servicepunt in Nijkerk.

Na het enigszins inspannende gedeelte volgde onder het genot van een hapje en een drankje nog een ontspannende en gezellige bingo met leuke prijzen. Het was heerlijk om na alle coronaregels weer eens “fysiek” bij elkaar te kunnen zijn.


Ledenbijeenkomst 15 december 2021      

Kerstviering “Buiten de lijnen”.

Mieneke heet een ieder welkom. Speciaal welkom voor Jaap van Dijk die voor begeleiding  op de piano zorgt en soliste Hilde de Ronde. Door de coronamaatregelen is het dit jaar in de Koepelkerk en niet in Rehoboth zoals we dat gewend zijn. Ook de gezamenlijke broodmaaltijd kan niet doorgaan. Het thema van de Kerstliturgie is “Buiten de lijnen” en wordt verzorgt door de bestuursleden: Mieneke, Janneke en Brandien. Na het zingen van het lied : Nu daagt het in het oosten,  het aansteken van de Passagekaars en een gedicht, gaat Mieneke voor in gebed. In de liturgie staan we stil bij vrouwen in de bijbel die door omstandigheden werden gedwongen soms buiten de lijnen te denken en te handelen.Over de voorouders van Jezus geeft Lucas alleen de namen van mannen, maar in Mattheüs worden ook vrouwen genoemd. Allereerst Tamar de schoondochter van Juda de zoon van Jacob. Tamar trouwt met de oudste zoon van Juda. Als hij sterft blijft ze kinderloos achter. Zoals in die tijd de gewoonte is trouwt ze met de tweede zoon. Ook hij sterft en hebben ze geen kinderen gekregen. Door een list wordt  ze zwanger van Juda en krijgt een tweeling, twee jongens. Zo is de naam van de familie gewaarborgd want dat was heel belangrijk.

De volgende Bijbellezing gaat over Ruth uit Moab. Zij trouwt met Boaz en krijgt een zoon genaamd Obed en is de opa van koning David. Zo komen we in het nieuwe testament bij Elisabeth en Maria , de moeder van Jezus.

Tussen de Bijbelgedeelten zingen we kerstliederen en zijn er muziekmomenten met Jaap van Dijk aan de piano met zang van Hilde de Ronde.

Het vrije kerstverhaal gaat over Anna. Ze woont alleen, haar man was gestorven. Zij krijgt van Passage een uitnodiging om de kerst mee te vieren. De liturgie zit er bij en ook een lantarentje van papier met een lichtje. Er zit een kaartje bij dat het is gemaakt door Lucas van groep 2. Het werd gehouden in een binnentuin waar alle lichtjes van de lantarentjes gaan branden.   

Ze hoorde ook zingen. Stille nacht, heilige nacht. Wat heeft ze genoten.

Mieneke leest tot slot, een gedicht voor van Jaap Zijlstra.  De middag wordt afgesloten met het zingen van het 

ERE ZIJ GOD  


LEDENBIJEENKOMST 17 NOVEMBER 2021 

Onderwerp: (BABS)Buitengewoon Ambtenaar Burgelijke Stand

De ledenbijeenkomst van Passage op begint, vanwege nieuwe coronamaatregelen ,‘s middags om kwart voor drie. Bij binnenkomst worden we gecontroleerd op de  QR code. 2de voorzitterJanneke van de Bruinhorst heet iedereen welkom in het bijzonder de spreker van deze middag, dhr, Martin Elbertsen uit Renswoude. In haar inleiding zegt Janneke dat we veerkracht nodig hebben : het vermogen om je aan te passen. De liefde is echter het allerbelangrijkste. Liefde moet je activeren, zoals staat in : 1 Korinthe 13. We zingen Psalm 133 vers 1 en 3.Daarna gaat zij voor J in gebed. Bij de mededelingen wordt vertelt dat de opschoonactie 1.015,00 heeft opgebracht rn de jaarvergadering is verzet naar 23 februari 2022.

Dan krijgt Martin Elbertsen het woord. Hij trekt zijn toga aan, die hij draagt tijdens het sluiten van een huwelijk. Hij is als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) in dienst van de gemeente Renswoude. Een BABS wordt beëdigd door de rechtbank in Utrecht. Er zijn in Renswoude drie mensen BABS. Elbertsen begon met deze baan in april 2018 en heeft sindsdien al meer dan 60 huwelijken gesloten. Hij ontvangt a.s. bruidsparen bij hem thuis voor een intakegesprek. Hij heeft een hele vragenlijst, die hij afwerkt en krijgt zo een beeld van de wensen van het bruidspaar. Er is tegenwoordig veel mogelijk. Elbertsen probeert er altijd weer een feestje van te maken, Hij bereidt zijn speeches dan ook zorgvuldig voor, met een lach en soms met een traan. Tegenwoordig kan er op zes locaties in Renswoude plaatsen getrouwd worden en ook wel bij mensen thuis.  

Na de pauze komt er een bijzonder bruidspaar binnen: Gaart Jan Kruutmoes en Heintje Gaap, beiden al op leeftijd en in zwarte klederdracht. Zij worden in de echt verbonden. Gaart Jan is stokdoof, zodat Heintje de toespraak van de ambtenaar moet herhalen voor haar man. Dat doet ze op heel eigen wijze, waardoor er veel viel te lachen.

Tot slot bedankt Janneke de heer Elbertsen, het bruidspaar en Gerda V. die gezorgd heeft voor de kleding. Als afsluiting leest Janneke een gedicht voor genaamd: “Een warm huis”. 


LEDENBIJEENKOMST 13 OKTOBER

Thema: Schrijfster Joke Verweerd

 Mieneke den Hartog opent de bijeenkomst en heet iedereen van harte welkom in het bijzonder Joke Verweerd; schrijfster van verhalen en gedichten. Mieneke leest Psalm 23 “De Heer is mijn herder”. Omkijken en vooruit zien, dit jaar werd alles anders dan anders. We hebben hobbels genomen, zijn in het diepe gegooid, moesten onze normale werkwijze aanpassen en klommen weer op, werden even hard zo hard weer terug geslingerd. Maar … laten we niet vergeten, er ontstond ook zoveel moois! Vertrouwen blijven houden is van groot belang , we zongen dan ook het mooie lied “Stel mijn vertrouwen op de Heer mijn God”Daarna draagt Mieneke de avond over aan Joke Verweerd en Joke begon meteen dat zij onze vereniging groot en jong vind, een bemoediging voor onze Passageleden. Joke gaat enkele gedichten voorlezen uit haar bundel “seizoenen” en het thema van de avond was “Veerkracht” De afgelopen tijd is voor velen van ons een moeilijk jaar geweest door het virus, het lijkt of alles opnieuw opgestart moet worden. Een mooi gedicht was: “Zeker weten” en “Spoor” een verhaal over een tuinders echtpaar Sjaak en Janneke. Door Corona liep alles niet meer zoals het voorheen was, het ging moeilijk, maar met een tevreden afloop. Een mooi gedicht was: “Hoe lang nog?” en een prachtig verhaal van een kringloopwinkel van een terug gevonden poëziealbum, daarna pauze waarin iedereen een drankje aan tafel kreeg. Leden konden in groepjes naar de boekentafel van Joke. Na de pauze nog een tweede gedeelte. Joke leest een verhaal “Dankbaar zijn” en iedereen was muisstil, we hebben allen genoten van haar verhalen en gedichten 


OPSCHOONACTIE IN RENSWOUDE:

Wij kijken terug op een geslaagde opschoondag van 1 oktober jl. Totaal heeft deze dag € 1.015,00 opgebracht, wat bestemd is voor “De Wens Ambulance”. De schoolkinderen waren ook erg enthousiast. ”De Wens Ambulance” was die dag niet beschikbaar emaar komt later nog om de scholen te bezoeken. Wij willen iedereen die hieraan heeft mee gedaan hartelijk bedanken voor hun inzet en we hopen dat het volgende jaar weer zo’n mooie opschoon dag zal worden.

 


8 september VERSLAG VAN DE STARTDAG van het nieuwe Passage seizoen.   

Woensdag 8 september jl. de uitgaans- en startdag van de Passage. Vanaf 9 uur verzamelen op het kerkplein en dan om half 10 naar het Openluchtmuseum in Arnhem.  Iedereen is blij dat we op zo'n mooie dag weer samen konden komen rindelijk weer samen wat doen. Met mondkapje op, maar dat hinderde de dames  niet in het praten.  Henny Schuurman heet ons welkom en gaat voor in gebed, In het Openluchtmuseum werden we ontvangen met koffie en appeltaart, niet zo best voor de lijn, maar we zijn tenslotte een dagje uit. Na de koffie gaat iedereen een eigen kant op, wij lopen langs een molen wat winkeltjes en een bakkertje, wat ruikt het daar lekker. Verderop lopen we langs Van Gendt en Loos uit Tiel en de Tramremise in Arnhem. We overleggen even; stappen we op de tram of gaan we lopen, we willen met de tram maar daar passen we niet allemaal in dus toch lopen naar Groningen, een prachtige boerderij met mooi voorhuis. In het achterhuis wordt een voorstelling gegeven over de arbeiders in de jaren dertig. Daarna tijd om richting lunch te lopen en pakken op de terug weg nog even de melkfabriek mee. Terug naar de kasteelboerderij waar de tafels al gedekt staan. Met een soepje, lekkere broodjes en hartige taart kunnen we er weer tegen. Met de tram gaan we naar het kruisgebouw even kijken of zuster Bos nog aanwezig is, om dan door te gaan naar de arbeidershuisjes in Tilburg, de huisjes dateren van 1890 tot 1970 en in die laatste daar werd veel herkent over hoe we zelf of onze ouders ooit begonnen. Daarna alweer richting de uitgang, we komen nog even door Amsterdam heen, nog even de koepel in want de tramchauffeur zei dat dat echt de moeite waard is. bij de bus nog even samen op de foto daarna snel weer richting Renswoude waar ons een heerlijk Chinees buffet staat te wachten in Rehoboth.

De dames van de organisatie scheppen het eten voor ons op zodat alles helemaal coronaproof verloopt. Janneke van de Bruinhorst bedankt de dames en sluit de dag af. Super geregeld door: Henny, Wijntje,en Ada.


Verslagen van de FIETSCOMMISSIE:

Afgelopen zomer hebben we weer kunnen fietsen met elkaar. Op de derde woensdag van de maand juni: Rondje Ederveen. Start vanaf Rehoboth. Koffie en gebak zelfs een drankje konden we nuttigen bij Hennie in de Groeperweg. Het was een zeer warme dag en avond, iedereen kreeg een koud flesje water mee. Deze tocht is  2x gereden, in verband met een te grote groep. In totaal fietsten 36 leden mee. De afstand was precies 25 km. 

In juli is alleen in de avond gereden met 22 leden. Rondje Scherpenzeel.Koffie gebak en een drankje stonden klaar bij Dikkie op ook nu weer een prachtige locatie. Het waren 25 mooie kilometers.

In augustus een dagtocht De start weer vanaf Rehoboth.  22 leden waren in afwachting waar de rit heen zal gaan. We fietsten van Barneveld naar Voorthuizen. Daar genoten we van de koffie met gebak op een terras dit keer! De dames hadden weer genoeg energie op gedaan voor de andere helft van de tocht die uit kwam bij de beeldentuin in Garderen. Iedereen ontving zijn entreekaart en men kon vrij gaan lunchen en genieten van de zandsculpturen thema: “75 jaar bevrijding”. -26- Half 4 weer op de fiets, de rit ging op de terugreis door het bos, langs een mooie pluktuin en voor iedereen een ijsje. Via Voorthuizen, Schaffelaarsebos,r ichting Renswoude. Bij Brandien stonden pannenkoekentafels klaar. Helemaal leuk en lekker. Vooraf  soep met een stokbroodje.. Ook gezellig dat er nog enkele leden kwamen om te eten. Aantal kilometers was iets boven de 50 of zelfs ruim 60km  voor de leden die van ver kwamen. Het was fantastisch mooi weer met een gezellige afsluiting van de dag


Verslagen van de Tuinkring 2021

 Op  9 juni jl. werd het eerste tuinbezoek gebracht aan de tuin van de familie Van Schelven in Terschuur. Een bijna 5.000 m² bijzonder mooie en sfeervolle landschapstuin rondom de met riet bedekte woning met uitzicht over de landerijen. Bij de borders met bloeiende planten werden regelmatig de namen van de bloemen uitgewisseld en Albertine van Schelven gaf enthousiast informatie en vertelde honderd uit over het onderhoud en de kwaliteit van de planten. Ook de kruiden- en groentetuin kregen veel waardering van de dames. Tot slot werd met respect naar de scherp afgestoken spiegels onder de fruitbomen gekeken. Dat was het werk van Arnout van Schelven.  

Op 14 juli jl. bestond de dag uit twee tuinbezichtigingen in Ermelo. ’s Morgens Tuin Polhuis met een zeer gastvrije ontvangst door Joha van Straaten in de Tuin Kamer (kas met exotische planten) Johan woont met zijn vrouw Aartje in de mooie woonboerderij met de 3.000 m² grote tuin. Zij zijn tevens eigenaar van twee grote potplanten kwekerijen en een bloemenzaak. De siertuin is hun beider grote hobby. Prachtige borders, veelal op kleur geschakeerd, met vaste planten en hier en daar met éénjarige planten gemixt. Vooral de potten achter het huis met prachtige oranje, gele en rode begonia’s in verschillende groottes en hoogtes, lokten veel ah’s en oh ’s uit. Na het kopen van stekjes van de bewonderde planten werd de dag vervolgd met het bezoek aan de tuin Eben Haëzer, een kilometer verderop. Hier werd eerst in de gezellige veranda geluncht. Eigenaresse, Jannie Bouwers, vertelde enthousiast haar verhaal over het ontstaan van de tuin. In 2012 had zij met haar man Herbert in het buitengebied dit perceel, 3.000 m² groot, met oud huis en stallen, gekocht. Na renovatie van het huis en afbraak van de stallen, wilden ze vooral een mooie tuin aanleggen. Om kosten uit te sparen zijn ze, na het maken van de ontwerptekening, met goedkope incourante planten uit verschillende tuincentra, via marktplaats en met planten van familie en kennissen, die hun tuin gingen veranderen, begonnen met de aanleg. Het resultaat van hard werken is nu een schitterende tuin met kleurrijk gevarieerde borders, met mooie gazons, klinkerpaadjes en een grote zwemvijver geworden. De naam “Eben Haëzer” heeft het echtpaar zelf gekozen. Zo hebben zij het ook beleefd: “Tot zover heeft de Heer ons geleid”. Ook hier werd weer volop gesnuffeld tussen de stekjes in de grote nieuwe kas. Deze hebben vast een mooi plekje in de tuinen van verschillende deelneemsters gekregen.  

 Op 11 augustus een telleurstelling, door de weinige aanmeldingen kon de middag niet doorgaan naar De Boschhoeve in Wolfheze. We kijken terug op gezellige en succesvolle bezichtigingen van prachtige tuinen waar bovenal ook leuke ideeën opgedaan werden. 


Ledenbijeenkomst van 21 april 2021. 

Concertvoorstelling verzorgd door harpiste Regina Ederveen

Maximaal 30 pers mochten aanwezig zijn in de Koepelkerk,  er kon ook thuis meegekeken of geluisterd worden naar de muziek van harpiste Regina Ederveen. Voorzitter Mieneke den Hartog heet iedereen hartelijk welkom ook de leden die thuis mee kijken.De avond wordt geopend met gedeeltes uit de Bijbel waarin we  kunnen lezen dat er in de Bijbel ook al muziek werd gemaakt, zoals de harp en de lier, vooral gespeeld door de Levieten in en rond de tempel bijvoorbeeld bij de intocht van de ark van het verbond, of bij overwinningsfeesten vooral de trompetten. In Samuel 6 :5 staat: David en de Israëlieten speelde voor de Heer op allerlei instrumenten van hout en op lieren en harpen tamboerijnen en cimbalen.

Na de meditatie speelde Regina Ederveen op haar harp mooie liederen en  het is jammer dat er niet meegezongen mocht worden. Het eerste lied: Genade, zo oneindig groot. Daarna:

Abba, Vader , U alleen, U behoor ik toe.

U alleen doorgrond mijn hart, U behoort het toe.

Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen.

Abba, Vader, U alleen, U behoor ik toe.

Ps. 42 Als een hert dat verlangt naar water. Ps. 23 De Heer is mijn Herder. Regina Ederveen had een schaapje bij zich en zette dat boven op de harp bij het spelen van deze psalm, met de gedachte de Herder zorgt voor zijn schaapjes.

Regina Ederveen is opgegroeid met het geloof en muziek, met 7 jaar begon ze met blokfluit spelen en ze was 8 jaar toen ze begon met het spelen op een harp. Het is mooie rust gevende muziek. Regina speelt ook bij bv. een koorconcert, jubileum en uitvaart.

De voorzitter bedankt Regina voor de mooie avond. Ook alle medewerkers aan de avond  werden bedankt voor de medewerking. Er werd  afgesloten  met een gedicht van Freddy Nicola, ‘Juicht God toe, met de harp, citer en fluit’.      


Wanndelen met Passage

Volkomen Corona proef organiseerde de activiteiten commissie op 20 maart een wandeling door het prachtige buitengebied van Renswoude. Bij de start kregen de deelnemers een wandelroute en koffie met koek. Onderweg werd er ook gezorgd voor de inwendige mens en konden de dames even bijpraten. 

Er was een korte en langere route uitgezet waar men de keuze voor had.  

Ook werd er een opdracht mee gegeven om een leuke originele foto onderweg te maken en daar leende de Grebbelinie zich uitstekend voor.

Een van de winnende foto''s met tekst:               

Oeps... plotseling ging het kanon af en schoot  Fransoos Hendrikus, spontaan op Anneke die voor pampus ging op fort Daatselaar. 

 

Bij terugkomst was er heerlijke erwtensoep met roggebrood en spek en kwam er een einde aan een gezellige middag Het was het fijn om elkaar - soms na lange tijd - te ontmoeten. Met dank aan de activiteiten commissie.  

                              

Brug in het klompenpad 't Ommetje'        Dikkie leest voor uit eigen werk


Afdeling Renswoude Reageerden!!

Reacties van leden van afdeling Passage Renswoude op de vraag wat ze geleerd hebben van  2020 

Saamhorigheid meer te waarderen als je het door pandemie moet missen.

Dat wij niet alles in de hand hebben.
Dat de mens niet overmoedig moet zijn.
Dat we afhankelijk zijn van heel veel dingen
Dat we dankbaar zijn voor onze gezondheid en welvaart
Dat het thuis ook heel gezellig kan zijn.

?Wat heb ik geleerd van 2020?

Een vraag die komt omdat dit het jaar is wat in het teken staat van corona!  Voor ons is niet corona wat dit jaar maakt wat het is, maar onze gezondheid! En wat leer je daar dan van, Ik kan zeggen dat iets wat je eigenlijk al weet heel anders is als je er zelf voorstaat. Welke voorstelling je ook maakt, wat je ook denkt te weten, pas binnen dringt als je zelf met je voeten in de modder staat.

Wat is dan erg??? Dat waar je zelf staat en in zit.

Wat leer je dan, je ware ik kennen!

Wat zie je dan, wat er werkelijk toe doet.

Wat wordt er dan steeds meer duidelijk? Uw genade is mij genoeg.Bij deze mijn persoonlijke gedachtengoed, wat ik persoonlijk van deze bijzondere periode geleerd heb.

Ik heb geleerd dat je dankbaar bent als je gezond blijft, vooral in deze risicovolle periode van corona.Hierbij denk ik aan de ouderen in de verpleeghuizen die lange tijd verstoken waren van bezoek, degene die erg ziek werden van corona en op de i.c. terecht kwamen, of kwamen te overlijden met al zijn beperkingen van fysiek contact. Ik heb ook geleerd nu er zoveel beperkingen zijn, na te denken wat er nog wel kan. Vergaderen doen ik nu digitaal, nooit gedacht dit nog eens op deze manier te gaan doen. In plaats van sporten kunnen we nog wel lekker fietsen en wandelen, wat ook heilzaam werkt op je brein, om zo bewuster te genieten van alles wat groeit en bloeit, en om even niet teveel aan corona te hoeven denken.Maar wat ook gezegd moet worden is ; Ik mis het fysieke, de contacten en heel veel leuke activiteiten, en dat voelt dan toch als SAAI in deze periode ! 

?“Om te gaan met mijn kwetsbaarheid én die van een ander”.  Wat heb ik geleerd van 2020. Het leven is niet maakbaar maar we kunnen er wel iets van maken! Het onoplosbare probleem van de files  werd opgeheven door het thuiswerken. Mijn antwoord is. Bezinning en Dankbaarheid!! ondanks corona.

?Ik heb geleerd dat het leven heel kort kan zijn en daardoor heb leren genieten van elke dag die de Heer mij geeft!

?Ja, wat heb in geleerd van 2020 !
Dat het leven kwetsbaar is en dat we afhankelijk zijn van nieuwe medicijnen!

?“Wat heb jij geleerd van 2020” Ik heb geleerd in 2020, dat niet allesvanzelfsprekend is.We waren gewend om alles maar gewoon te vinden.


      

 

PASEN:

Alles wordt overstraald door licht. Sprankels licht vol nieuw leven.

Opgewekt leven.

Vol moet om door te gaan, met open handen vol liefde die hoop geven en geloof.

Dat Zijn liefde alles overwint.

 


Online Bingoavond

Op 17 maart jl.organiseerde Passage Renswoude,team een online Bingo avond, die om 19:30 uur begon.

Vanaf 19:00 uur kon er via een toegestuurde link ingelogd worden.

Alle leden hadden een tasje met bingokaarten, wat paaseitjes, de uitleg thuis gekregen. Het werd een amusante bingoavond waar veel leden enthousiast aan mee deden.


Wat een verrassing.

De statiegeldactie heeft het mooie bedrag van 

€ 1112,90 opgebracht!

Maandagmiddag 15 februari jl. heeft Wilco Wolfs-winkel namens de COOP Supermarkt, de cheque overhandigd aan penningmeester Gerrie van Voorthuizen. Helma en Johan, van de Wens ambulance waren hierbij aanwezig. Ze waren erg blij met dit mooie bedrag. 

Ons project was uitgekozen voor de locale statiegeldactie van de COOP. Een kwartaal lang konden klanten van COOP Renswoude hun statiegeld schenken aan het project van Passage afd. Renswoude: "De Veluwse Wensambulance".

De opbrengst van het statiegeld werdt door de COOP Supermarkt, Renswoude verdubbeld.

 


Kerstviering 16 december 2020     

Helaas is door de aangescherpte maatregelen rond het Coronavirus, de kerstviering gecanceld.

Als woord van troost, toegestuurd door Joke Verweerd wegens het niet doorgaan van de kerstviering van onze afdeling.

        Pelgrimspad

                    Hoe wordt je weg een Pelgrimspad?   

Een stappenteller, helpt je dat?

Soms zit de reis behoorlijk tegen,

je struikelt door, op hoop van zegen.

Nu samen gaan geen optie is

en afstand aanvoelt als gemis,

sla dan een brug in je gedachten

en blijf een regenboog verwachten.

Wees vuur voor wie zich warmen wil,

straal gloed uit, maak het minder kil.

En knipoog, als je niet mag strelen,

soms kun je elkaars zorgen delen.

Tel de stappen die je doet.

Zoek het Licht, vat nieuwe moed,

Kijk omhoog om door te lopen:

Eén ster trekt de hemel open!

Licht van Kerstmis op je pad

en moed voor je reis toegewenst!

Joke Verweerd


 Ledenbijeenkomst 14 oktober 2020                                         

 Thema: Donor registratie

 De ledenbijeenkomst werd gehouden in de   koepelkerk, vanwege Covid-19 virus mochten er   maar een beperkt aantal leden komen. Door de   livestream verbinding vanuit de kerk konden de leden deze bijeenkomst volgen. De Donorregistratie staat vanavond centraal, we konden het tot nu toe voor ons uit schuiven maar nu niet meer. Geeft de bijbel ons op dit punt richting? Janneke leest uit Matheus 22:37,38 en 39. Elke nieuwe tijd stelt vragen. Onze tijd: over het klimaat, vitale ouderdom, internet en medische ethiek. Rijkdom is niet iets wat van “jou” is. Het is geleend om goed mee te doen.

Eigendom is van onze Heer.

We zijn niet van de overheid. Zoals in de nieuwe orgaan en weefsel donatie van D66 feitelijk bepaald is. We zijn zegt de Heidelbergse Catechismus het eigendom van onze Heer Jezus Christus. Van gastpreekster mw. Alie Hoek van Kooten krijgen een duidelijke uitleg over de orgaan donatie en kunnen mee kijken op de beamer. De vraag is eerst of er leden zijn die iemand kennen die er mee te maken hebben gehad, enkele leden kennen wel iemand. Orgaan donatie bestaat al vanaf 1877 toen werd er al een hoornvlies gedoneerd in 1900 was er bloedtransfusie mogelijk, in 1954 de eerste geslaagde niertransplantatie, in 1966 ook in Nederland, in 1967 1ste hart transplantatie in Afrika door dr. Barnard, in 1984 de 1ste  harttransplantatie in Nederland. Belangrijke betrokkenen bij een orgaan transplantatie zijn: de gever/  de ontvanger/transplantatie en Eurotransplant (Leiden). Er zijn 8 aangesloten landen: Nederland, België, Luxenburg, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, en Slovenië. Op de centrale wachtlijst staan 16000 personen. In 1996 kreeg iedere Nederlander een brief of je je wilde registreren, slechts 1 derde van de mensen stuurde die terug. De nieuwe donor wet is 1 juli 2020 in werking gegaan. Als er na 2 brieven niet is gereageerd kom je automatisch in het donor register te staan met geen bezwaar. Je krijg daar bericht van via de post, de keuze kan altijd nog gewijzigd worden. Als je al geregistreerd stond blijft dat geldig. Belangrijk is dat je je gezin/familie waar je uitkomt laat weten hoe je er overdenkt.

Is het van uit Chr. Oogpunt geoorloofd.  Prof. Douma: als er zich al gevallen voordoen waarin iemand zijn leven wil geven voor een ander. Waarom dan geen orgaan? In de Bijbel staat: gel. 4 :15 Paulus: “waarom prees u zich dan gelukkig” Want ik kan aan u getuigen dat u zo mogelijk, u ogen zou hebben uitgerukt en aan mij gegeven zou hebben. En Hand. 20 : 34 b : Het is zaliger te geven dan te krijgen. Marcus 12:31  : U zult u naaste lief hebben als u zelf. Belangrijk om er met elkaar in gezin, familie, kerk over van gedachten te wisselen. Na de uitleg was er nog ruimte om vragen te stellen. De avond werd besloten door Janneke met een gedicht genaamd: “God wijst mij de weg”


Jaarvergadering van 19 februari 2020

De nog voor heel even, heet de 1ste voorzitter ons van harte welkom, ook een speciaal welkom aan de leden van de “Veluwse Wensambulance”. De passagekaars wordt aangestoken en aansluitend leest Ita voor uit Korinthe vers 15 t/m 20, Uit liefde voor het lichaam. Want zoals wij in één lichaam vele leden hebben en de leden niet alle dezelfde functie hebben, zien wij Passage als één lichaam ieder zet zich in voor anderen. Hierna zingen wij: Opwekking 249 vers 1. Daarna wordt het Huishoudelijk gedeelte behandeld.  Er zijn geen vragen over de gepubliseerde financien, gecontroleerd door Ada Vonk en Gerda de Boon en de verslagen van de secretaresse. Hierna worden verschillende commissies bedankt voor hun inzet. Het ledental staat op 126 leden.

Er zijn dit jaar ook een aantal jubilarissen, Rianne Hulst 45 jaar lid, Francien Oskamp en Berber Valkenburg beiden 40 jaar lid en Loes Willems 25 jaar. Ze worden in het zonnetje gezet en verrast met een prachtige bos bloemen. Er wordt een nieuw lid gepresenteerd: Ans v.d. Hurk  Bij de fietscommissie worden Arrisje en Brandien vervangen door Diny v.d. Brandhof en Mieneke den Hartog. Zij ontvingen prachtige bloemstukken als dank voor hun vaak jarenlange inzet. Alie Haanstra  heeft bedankt voor haar functie in de commissie Lief en Leed. Bij haar wordt het bloemetje thuisgebracht.

Daarna gaan we over tot de uitreiking van de cheque voor de “Veluwse Wens Ambulance” dit jaar is een geweldig bedrag van 4.370 euro bijeen gebracht voor dit mooie doel. Hierdoor kunnen ze weer een aantal laatste wensen realiseren.

 

Ita bedankt alle andere bestuursleden op een persoonlijke manier, Jenneke als penningmeester, Arrisje lief en leed en zorgzaamheid, Brandien voor het notuleren van de bestuursvergaderingen, Wijntje voor de advertenties en andere geldzaken waaronder de oranjefonds collecte, Janneke ruilt haar job als secretaresse in voor de functie van 2e voorzitter. Gerry wordt bedankt dat zij naast haar drukke werkzaamheden, het bestuur komt versterken.   

Ita overhandigd de nooit gebruikte voorzittershamer, die verwerkt is in een prachtig bloemstuk, gemaakt door schoondochter Anita aan Mieneke, zij wordt nu de eerste voorzitter. Ita geeft tevens aan alle bestuursleden een mooi versierd windlicht als dank voor het vele werk wat ze hebben verricht in het bestuur en tot slot  bedankt Ita alle leden van Passage voor de 13 jaar vertrouwen in haar.  Mieneke overhandigde de scheidende voorzitter een zelf gemaakt kussentje met een Gabbertje erop en een dik compliment voor Ita: 'Omdat je zo bijzonder bent'.

Door het bestuur wordt nog een sketchje opgevoerd. Zogenaamd bij Ita aan de keukentafel. Schoonzus Oedi speelt Ita en het hele bestuur komt langs en wil een kopje koffie. Zo komt Ita niet aan haar speech voor vanavond toe. Henny Robbertsen en Corrie Voorthuizen overhandigen Ita een fotoalbum en een prachtige bos bloemen. Ook zit er namens het bestuur nog een verrassing in het verschiet, wat en wanneer is nog geheim. Alle leden van de Passage hadden een bedankkaart voor Ita gemaakt en in een doos gedaan, deze doos kreeg ze aangeboden. Heeft ze in ieder geval iets te lezen nu ze daar tijd de tijd voor krijgt.

Na de pauze heet cabaretgroep “Steen en Been” ons welkom. 

Deze groep bestaat uit 8 dames en geven een programma met rariteiten en uit het leven gegrepen sketches uiteraard omlijst met liedjes. Het was ontzettend leuk.

Als afsluiting zingen we gezamenlijk het Passage lied en we bedanken de Gereformeerde kerk dat wij gebruik mochten maken van de kerk omdat we door omstandigheden niet in gebouw Rehoboth terecht konden.

 


Ledenbijeenkomst van 15 januari 2020

Thema: “De zee, mijn leven”.                      

Mieneke opende de eerste ledenbijeenkomst in 2020 met een welkom aan alle aanwezigen, inclusief 3 heren en aan de bekende zeezeiler Henk de Velde. Na een aantal mededelingen las zij uit Marcus 6:49, in het moment van bezinning kwam bij dit Bijbelgedeelte heel toepasselijk het verhaal waar Jezus over water liep, aansluitend zongen we  psalm 121 vers 1 en 4 en ging zij voor in gebed. Daarna gaf zij het woord aan de spreker van de avond, Henk de Velde.

Henk (71 jaar) begon zijn verhaal met hoe hij ooit als 15 jarige door zijn vader naar Antwerpen werd gebracht om zijn grote wens in vervulling te zien gaan, Hij wilde de zee op en zijn ouders lieten hem met de nodige zorgen gaan.  Hij begon zijn werk bij de koopvaardij als lichtmatroos,  op zijn eerste reis was hij was 9 maanden weg en ook 9 maanden zeeziek. Aan boord noemde men hem ’Henk emmertje’, dit omdat hij zoveel moest overgeven tijdens zijn eerste reis. Toen hij 19 jaar was kocht hij voor 4000 gulden zijn eerste boot. In 1978 begon hij aan zijn eerste wereldreis samen met zijn vrouw Gini. De reis duurde 7 jaar. Op Paaseiland werd in 1981 hun zoon geboren. Na bijna 7 jaar werd in Zuid-Afrika de scheiding van zijn vrouw een feit en voer de Velde  alleen terug naar Nederland. In 1989 verbeterde de Velde net niet het wereldrecord solo rond de wereld zeilen, hij deed er 158 dagen over de rondtocht, het wereldrecord stond op 150 dagen.  Bij terugkomst moesten er telkens weer nieuwe sponsors gezocht worden die de enorme kosten konden betalen en werden er nieuwe boten aangeschaft die nog weer sneller moesten zijn, sponsors werden o.a. C1000, Campina en Zeeman. Van zijn derde reis werden dagelijks fragmenten uitgezonden in de 5 uur  show van Viola Holt en catharine Keyl. Aan het eind van zijn reis raakte de Velde vermist doordat de stroom op zijn boot uitviel en hij geen contact meer kon maken met de buitenwereld. Enkele dagen voor hij zou terugkomen, raakte zijn schip betrokken bij een aanvaring met een container. Hij werd gered door een Russisch schip. Met een dubbele Schedelbasisfractuur werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Na enige tijd  werd een nieuwe poging ondernomen om het wereldrecord te verbeteren. In totaal heeft hij 6 keer de wereld rond gevaren. Dierbare herinneringen deelde Henk met de aanwezigen. De verhalen over de Noordelijke doorvaart, de verhalen over het krakende pakijs waar hij door een Russische atoomijsbreker werd uitgehaald, de ijsberen die wel trek in hem hadden, de eenzaamheid op  de vele zeeën waar hij nooit bang voor was ook al waren de golven soms 20 meter hoog. De vele - vaak onbewoonde - eilanden die hij bezocht, soms met bijzondere bewoners waarbij hij dan enige tijd verbleef. Henk kan er uren over vertellen. Na de vele omzwervingen over de wereldzeeën kwam de Velde omwille van zijn zoon en kleinkinderen terug naar Nederland.  Nu woont Henk dichtbij Kampen en ligt zijn 14 meter lange kotter op het Ketelmeer met de nodige luxe aan boord. Vele boeken schreef hij o.a. ‘Een krijger onderweg naar huis’ en ‘De zee, mijn leven’. Een aantal boeken  werden  gesigneerd verkocht in de pauze. Henk de Velde sloot zijn lezing af met een bewerking van een lied van Lennard Nijgh en Boudewijn de Groot genaamd: “De Reiziger”       

Geef de reiziger een stoel niemand zal begrijpen wat ik kom doen in dit huis. Maar de kinderen zullen zeggen, de reiziger is thuis. 

Het was een prachtige avond.

           


Passage Afd. Renswoude  wenst alle Passagevrouwen in Nederland, een voorspoedig, gezond en vredig 2020 toe.

Nieuwjaarsreceptie in De Voorhof                       

Op 8 januari kwamen 32 Passagedames bij elkaar om elkaar een voorspoedig en gezond 2020 toe te wensen. Met koffie/thee en een warme appelflap was het een gezellig samenzijn. We keken terug op de beamer met foto's van een mooi Passagejaar. De 2de voorzitter Mieneke den Hartog  liet daarop de website zien en scrolde door de vele verslagen die op de site staan van onze afdeling van Passage. Voor vele dames een openbaring doordat ze er zelden of nooit naar keken.

Ne het toosten met elkaar op een goed 2020 bleven de dames nog geruime tijd zitten en was het weer een gezellige bijeenkomst.


Kerstviering op 18 december 2019

De Herman Singers bestaat uit vier mannen die veel plezier hebben in zingen. De meesten zijn afkomstig van mannenkoor Zanglust. De zanggroep Herman Singers is opgericht omdat zij meer religieuze liederen wilden brengen. Met hun optredens ondersteunen zij een goed doel: Stichting Local Care in Bodegraven.

Op 18 december 2019 waren zij te gast bij Passage afd. Renswoude voor een van hun laatste optreden.  Op 1 januari 2020 zijn zij gestopt met hun optredens. 

Thema: “Kerstfeest met een boekje en een sinaasappel”.

Vanaf half vijf werden we in gebouw Rehoboth verwacht en kregen we bij het binnen komen een welkomstdrankje.De opening werd verzorgd door 1e vooorzitter Ita met een korte overdenking en gebed.Daarna genoten 48 dames van een heerlijk stamppottenbuffet en hachee met rode kool, klaargemaakt door Anton van Rinsum en zijn team. Verschillende leden hadden weer een uitgebreid dessert klaargemaakt.

Het avondprogramma vond plaats in de Gereformeerde Kerk waar 2e voorzitter Mieneke de leiding had.Iedereen werd van harte welkom geheten, in het bijzonder de De Herman Singers uit Woerden en Jaap van Dijk die de zang begeleide op de piano.Het thema was “Kerstfeest met een boekje en een sinaasappel”. Met deze liturgie kijken we terug op het kerstfeest in onze jeugd. De rode draad in de liturgie zijn de herinneringen aan die tijd samen met de boodschap van Het Licht dat naar deze wereld is gekomen.Mieneke en Ali deden de Bijbellezingen dat begon met Genesis 1 en ging door naar de geboorte van het kind Jezus, afgewisseld met prachtige gedichten. Ook was er veel samenzang van bekende kerstliederen.Brandien en Arrisje gingen terug met herinneringen hoe de kinderen vroeger het kerstfeest beleefden. Velen van ons herkende dat ook. Zoals een kerstboom met echte kaarsjes. Met daarnaast een emmer water voor het geval dat het niet goed ging. Een kandelaar voor een kaarsje werd van een aardappel gemaakt met een stukje crêpepapier er om heen en een gaatje in het midden. Daar kon de kaars in staan. In je zondagse jurkje ging je naar de zondagschool kerstfeest vieren en kreeg je na afloop een boekje en een sinaasappel. In plaats van het vrije verhaalwas er een optreden van de Herman Singers. Zij zongen voor en na de pauze kerst liederen in verschillende talen, o.a. Zweeds, Oekraïens, Duits en Nederlands. Alles ‘a capella’. Met hun optredens steunen zij Stichting Local Care in Bodegraven. De kerstcollecte was dit jaar ook bestemd voor deze stichting. De avond werd afgesloten met het zingen van Ere zij God.

Bij de uitgang kregen we allemaal nog een attentie mee: “Een boekje en een sinaasappel”.


Ledenbijeenkomst van 20 november 2019

Gastspreker Emiel Bode.

Onze voorzitter Ita Wolswinkel hield heel toepasselijk op het thema, een meditatie over Martha en Maria,  daarna ging zij voor in gebed. Aansluitend zongen we lied 284: vers 1, 2 en 3. "Ons gevoel en ons verstand zijn Heer zo zonder klaarheid". Het bestuur trakteerde op koffie met een leuk en vooral lekker gebakje, t.g.v. 100 jaar Passage.   

Daarna kreeg Emile  Bode het woord. Hij werkte van 1978- 2016 bij de telegraaf als journalist, presentator en schrijver, kwam veel in het buitenland en ontmoete daar bekende mensen. Dat alles ondersteunde hij met dia s schreef verschillende boeken waaronder de complete huishoudgids. Tegenwoordig schrijft hij voor het omroepblad van Max, en staat hij op de lijst van 50+ voor de 2de kamer. Na de pauze vertelde hij met veel enthousiasme over nieuwe en oude schoonmaak middelen o.a. brasso  metaalpoets, doe zo veel mogelijk met schoonmaakazijn goed en goedkoop. Er is nog 1 fabriek in Nederland die het produceert. Lang leve de driehoekzeep, en soda met aluminiumfolie + warm water hiermee maak je zilverbestek van zelf schoon. Zo zijn er nog een paar oude winkeltjes in Deventer, Amersfoort en Amsterdam met borstels, linten en oude spullen van vroeger maar handiger is het te bestellen via internet. Hij betrok de zaal er ook bij en deelde flessen schoonmaakazijn uit voor wie een goed idee of antwoord had. De voorzitter sloot de bijeenkomst af met een gedicht.  


Transworld Radio Barneveld 9 oktober 2019

Excursie TRB

Op 9 oktober gingen we met vijftien personen naar Transworld Radio Nederland, of zoals ze vanaf januari gaan heten TWR.  Zij krijgen een nieuwe naam en logo wat we alvast te zien kregen.

Door de sombere weersvoorspelling gingen we toch met de auto, hoewel het uiteindelijk droog bleef. Huize Schaffelaar ligt prachtig gelegen in een park. We werden hartelijk ontvangen door onze presentator van die middag, dhr . Bert Gijsbertse. In een prachtige zaal werd koffie geschonken en taart geserveerd.Daarna gingen we naar de presentatiezaal waar Bert ons het een en ander vertelde over het ontstaan en het werk van TWR.Deze middag ging het speciaal over Noord-Korea.Voor christenen in Noord-Korea is luisteren naar de radio de veiligste manier om van het Woord van God te horen. Het bezit van een Bijbel, bijbelstudiemateriaal of christelijke muziek is verboden. Duizenden christenen stemmen daarom dagelijks in het diepste geheim af op de zender van TWR.Zij zenden uit vanuit een eiland vlakbij Noord-Korea.Na dit indrukwekkende verhaal en de bijbehorende beelden konden we in het gezellige winkeltje rondlopen en eventueel wat kopen.Daarna gingen we naar de opnamestudio waar Carola Veldhuizen ons het een en ander vertelde over haar werk en hoe het in de studio werkt.Op het terrein bij Huize Schaffelaar is ook een heel nieuw gebouw neergezet waar TWR vanaf volgend jaar rondleidingen geeft waarin je hun projecten in 3D kan beleven.


 Ledenbijeenkomst 16 oktober 2019

Thema: "Als je haar maar goed zit"     

Het thema van deze avond was: “als je haar maar goed zit”, en werd verzorgd door kapsalon Hairdreamz en modehuis van de Pavert, beide uit Renswoude. Voorzitter Mieneke den Hartog heette iedereen hartelijk welkom en speciaal 2 nieuwe leden. Ze hield een meditatie n.a.v. de geschiedenis van Simson uit Richteren 13, bij wie de kracht in het haar zat. Na het zingen van lied 463 uit de bundel “weerklank” ging ze voor in gebed. Mieneke noemde nog even de nieuwe rubriek in de convocatie “onze leden geven de pen door”. Carolien van Hoeyen was de eerste die iets over zichzelf vertelde en nu de pen doorgeeft aan een ander lid voor een bijdrage in de volgende convocatie.Hierna begon Hairdreamz met een filmpje over het knippen, kleuren en kappen van het haar en werden er 2 cadeaubonnen verloot. Gea van Hairdreamz stelde haar 4 collega’s voor die hierna in actie kwamen. Want bij 4 mannequins die later de kleding van Van de Pavert gingen showen werd het haar op het podium in model gebracht. Met nog 2 anderen gingen deze mannequins de kleding showen die Corine van de Pavert had uitgezocht uit haar collectie. Tijdens de show gaf ze telkens uitleg bij de getoonde wintermode, waarbij zwart en donkerblauw vaak de basis was, maar waaraan zeker ook veel andere kleuren meededen. Het liet een gevarieerd beeld zien van gemakkelijk draagbare kleding.

Na de pauze liet Hairdreamz in een filmpje diverse kapsels zien die in de mode zijn als intro voor het kappen en opsteken van het haar bij 5 dames. Ze zaten op een rij op het podium. 2 kregen een mooi krullenkapsel en bij 2 andere werd het haar ingewikkeld opgestoken, terwijl bij de laatste gedemonstreerd werd hoe men dun haar voller kon laten lijken.Vervolgens toonden de dames, die zo’n mooi kapsel hadden aangemeten gekregen, hun zelf uitgekozen outfit uit de collectie van Van de Pavert. Met een  filmpje over de kapsels van de 50er jaren van de vorige eeuw tot nu werd de demonstratie beëindigd.Mieneke sloot de avond af met een toepasselijk gedicht.    

           


 

                                                          

1 oktober 2019 Passage Eeuwfeest in Utrecht.

Thema: Verlangen naar.......

1 oktober 2019 hebben we een geweldig mooi  eeuwfeest mogen vieren.Acht leden incl. het bestuur gingen met de trein naar Het Beatrix Theater in Utrecht.We werden ontvangen met koffie en gebak. Om 10.30 uur begon het eeuwfeest, wat een prachtige dag was het. Er waren ruim 1450 dames uit het hele land bijeen gekomen. Het thema van deze dag was’’Verlangen naar…..’’Ada Houtman voorzitter van Passage, opende deze dag. Inge van der Mast had een mooie meditatie , liefde  een vers uit het boek Hooglied 2: 13b en 14. We zongen met elkaar alle bondsliederen vanaf 1919  NCVB, CPB. 20 jaar geleden werden deze verenigingen samengevoegd met de huidige naam ‘Passage’’ Wilma van Veen was de dagvoorzitter met veel humor kondigde zij de gasten en artiesten aan.Gerda Verburg  oud Politica strijdt namens de V.N. tegen ondervoeding. De politieke leiders krijgen geen geld maar advies. De Scaling Up Nutrition-beweging (sun) die ze coördineert en waarvan 60 landen lid zijn. Verlangen naar .... voedselproblemen de wereld uit. Het optreden van acrobatiek artiesten het  Blokduet ,Verlangen naar Vertrouwen. Na een heerlijke lunch volgende het middag programma.Zangeres en actrice Suzan Seegers zong prachtige liederen, daar werden we allemaal heel stil van. Liederen van o.a.  Annie M.G. Schmidt, Toon Hermans, Edith Piaf, Ramses Shaffy. Project van Landelijk Passage werd toegelicht, Geeske Houkes en Mw. Zuurbier  vertelde over hun Passage reis naar Griekenland , zij ondersteunen het werk van de vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Annie Westerduin, predikant, kon zo mooi vertellen over de liefde Het verlangen naar vernieuwen.De dagvoorzitter Wilma Veen  sloot de dag af met ‘’verlangen naar …verbinding’’

                              

Het was een geweldig Eeuwfeest , we hebben er van genoten.                  


       

                               

Ledenbijeenkomst 18 september 2019

Op de eerste leden bijeenkomst van het nieuwe seizoen was een hele gezellige High tea georganiseerd. De avond werd gehouden op landgoed “Groot  Abbelaar” bij fam. Verbeek aan de Barneveldsestraat 24  en begon om 18.00 uur.  Bij aankomst werd iedereen verwelkomt met een drankje door een paar dames in mooie jurken.  82 dames hadden zich opgegeven.  Ita heette iedereen van hartelijk welkom. Daarna las Ita een in memoriam voor van Dit v. Ingen, overleden op 10 mei 2019, zij werd 83 jaar en was 36 jaar lid van Passage geweest. Na een minuut stilte zongen wij “ ABBA Vader “.  Daarna leest Ita een stukje voor uit “Een koffer vol verhalen” daarna gaat zij voor in gebed.

            

Het hartige buffet wordt geopend  met van allerlei heerlijke hapjes en vooraf een heerlijke kop tomatensoep, de thee potten stonden op de tafels en werden gevuld met heet water, iedereen kon bij het buffet zelf een theezakje kiezen en meenemen. Daarna komt er nog een heerlijk zoet buffet met allerlei soorten hapjes o.a., cup cakes ,brownies, fruitspiesjes enz. alles was gemaakt door Passageleden en bestuursleden. Tussen door was er ook nog een gezellige Goochelaar die langs de tafels kwam met wat leuke goochel trucjes.  Ita sluit de avond af met een gedicht: “Sluit je ogen een seconde “. Het was weer een geslaagde avond. 


Tuinkring uitstapjes zomer 2019

Zaterdag 15 juni, hebben we gebruik gemaakt van de opentuinendag in Scherpenzeel.llemaal op de fiets 12 tuinen bekijken. Wat was dat leuk! Zoveel verschillen en overal was de ontvangst hartelijk en met een drankje en een hapje.Soms ook nog wat extra’s, zoals zijden bloemen, schilderijen, beelden, kralenkunst, tuinboeken en tuinmode.

Woensdag 10 juli, ’s ochtends naar Zeist, Achter de Heg,  waar we werden rondgeleiden de geschiedenis kregen te horen van deze bijzondere plek.Hier had de eigenaresse een heerlijke lunch voor ons voorbereid.De tweede tuin was de St. Hubertushof in Leusden. Wat een schitterende tuin, zoveel grote borders met bijzondere bloeiende planten. In het voorjaar is deze tuin ook te bezichtigen wanneer de bollen staan te bloeien. Zeer de moeite waard!

Woensdag 14 augustus, De Beukenhof in Barneveld. Eerst koffie zoals eigenlijk meestal bij onze bezoeken. Tijdens de wandeling door de tuinkamers vertelde de eigenaresse over het ontstaan van de tuin en beantwoorde onze vragen. Ook hier weer tuiniers in hart en nieren. Petje af voor al het werk wat er gedaan wordt in veel van die grote tuinen!


Verslagen Fietstochten zomer 2019.

26 Juni een week later dan geplant (i.v.m. hevige regen en onweersbuien)  gingen er ongeveer 32 dames op de fiets richting Lunteren. Genietend van de mooie natuur en prachtige paadjes  kwamen we aan bij het rustmoment.We genoten van de koffie en heerlijke eigengemaakte appeltaart in  het  sfeervolle etablissement  Theehuis Grootveen tussen Lunteren en Ede.

We fietste ongeveer 25 kilometers deze avond

17 juli een prachtige mooie zomeravond stapte er zelfs 36 dames op de fiets, de route ging langs velden en wegen richting  Scherpenzeel, langs het mooie valeikanaal, Voskuilen, De Haar, Kolfschoten kwamen we aan bij de boerderij van de Familie Geurts. De koffie en gebak stond klaar in de gezellige schuur van de vereniging”Platteland Anders’’. Ook kregen we een kijkje in de geweldige tuin van  Dick Geurts.

Deze avond stond de kilometerstand op 22 kilometer.

28 Augustus de dagtocht, 9.30 uur kwamen er 30 dames op de fiets naar Rehoboth, iedereen vol spanning waar gaat de tour naar toe? Het was een geweldige fietstocht weinig verkeerslichten prachtige fietspaden  richting Prattenburg , koffie en gebakstop bij  de ‘’3 Zussen’’, langs Kwintelooyen  weer terug  over de Defensieweg  (een echte kuitentrekker, tenminste voor de fietster die op eigen kracht fietst )richting Elst volop natuur en met de veerpont over de Nederrijn . Aangekomen op het landgoed van de ‘’Heerlijkheid ‘’in Eck en Wiel waar rust en ruimte heerst. Werden we verwend met een heerlijke soep , broodje kroket , krentenbroodje koffie en of thee. Weer de pont over bij Amerongen, een stop bij de tabakschuur  door het Amerongsebos richting Renswoude.

De afstand van deze dag was 46 km.

De dag werd afgesloten met een warm en koud buffet verzorgd door Anton van Rinsum.


Slotdag 15 mei 2019    

Safaripark De Beekse Bergen.                      

Om precies  8.58 uur vertrok chauffeur Gert van Triomph Tours uit Wijk bij Duurstede vanaf het kerkplein met 50 vrouwen van Passage, afd. Renswoude aan boord richting Hilvarenbeek voor een bezoek aan Safaripark de Beekse Bergen.

Welkom  door Henny Schuurman met een toepasselijk gedicht, daarna geeft ze uitleg over de dag, is er een fotopuzzel gemaakt die ons aan het denken zet op weg naar de Beekse Bergen. De eerste stop voor koffie met gebak in restaurant Gambora in Gameren. Het smaakte weer voortreffelijk. Na een mooie tocht door Brabant stopten we voor de koffietafel in restaurant Ridderhof in Tilburg, heerlijke broodjes aangevuld met een kroket. Daarna verder naar Hilvarenbeek naar Safaripark Beekse Bergen Met onze eigen bus reden we langs slaperige dieren die een middagdutje deden.    

Na de rondrit de bus uit voor een keuze uit wandeling/rondvaart of een roofvogel safari met valkenier. Onlangs zijn er in het park 3 kleine Siberische tijgertjes geboren. Met de mooie namen: Aida, Radames en Amneris. Het is sinds 2008 het eerste nestje van de bedreigde diersoort. Via een Webcam waren de moeder met haar jongen goed te zien.

 Ook bij de slaperige  krokodillen waren er hilarische opmerkingen te horen. Na deze activiteiten weer verzamelen bij het Kongo restaurant voor de koffie/thee  met een chocolade bonbon. Om half vijf de bus in voor de rest van de rondrit in het Safaripark en  daarna op weg naar Lexmond voor een afsluitend diner in restaurant Huis De Bosch. Het eten was heerlijk en zoals altijd weer, heel gezellig. .Na het diner voor het laatste deel van de trip weer op weg naar Renswoude. In de bus was er een bedankje voor chauffeur Gert en ging  Ada Vonk  voor in dankgebed. Precies om  21.00 uur kwamen we moe maar voldaan aan in Renswoude en kwam er een eind aan de gezellige dag. Namens ons allemaal Henny Schuurman, Ada Vonk en Wijntje van Rinsum  ‘BEDANKT’.


Ledenbijeenkomst van 17 april 2019                                                                                    Afbeeldingsresultaat voor schapen Enzo toneel              

 

Thema: "Wat ik eigenlijk wil" door het trio 'Over Schapen Enzo'

Vanavond de laatste ledenbijeenkomst van het  seizoen.  De opening wordt verzorgt door 1e voorzitter Ita Wolswinkel.  In een korte overdenking vraagt zij waar wij staan in ons geloofsleven; zijn wij discipelen of denken we alleen aan onszelf en zien we onze naaste niet staan?We zingen daarna lied 443 uit de bundel weerklank:

Hoe wonderlijk mooi is Uw eeuwige Naam.

Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan.

Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim.

Uw naam is ‘Ik ben’ en ‘Ik zal er zijn’.

Afbeeldingsresultaat voor schapen enzo toneelVanavond zijn te gast het trio: ‘Over Schapen Enzo”, verzorgd door Anneke Doest, Ilse Bevelander en Henk Doest op piano. Thema van de voorstelling is  “Wat ik eigenlijk wil”. Een theater stuk notuleren is niet te doen je moet het horen en zien om te snappen waar de boodschap heen gaat, daarom in het kort de boodschap in het verhaal.  Knap  hoe het trio ons laat zien hoe we zijn, misschien ook wel heftig voor sommige onder ons of zelfs denkende dat het niet kan wat er op toneel gebeurde.Hoe dan ook het klopte tot in alle details, wij zijn net schapen we mekkeren en blaten wat af. We weten het allemaal zo goed en zien vaak onze eigen gebreken niet. Zo mooi wat het laatste lied vertelde, dat wij in veel dingen vaak te kort schieten of haperen. Misschien als we de tijd zouden nemen en er een nachtje over slapen, vragen om Zijn wijsheid, Leer ons kijken en begrijpen door U ogen vol van liefde. Wij hebben U nodig Heer, zodat mijn eigen kleine bril, die alleen maar bijziend wil,  wordt vervangen! Dat we allemaal kunnen zingen, ik ben zo blij met mijn eigen groene wei!!


Met de activiteiten commissie naar het Tegelmuseum Otterlo.  

Donderdag 28 maart gingen we met 5 auto’s richting Otterlo. In het tegelmuseum werden we welkom geheten en werd er uitgelegd wat het programma was. Helaas kon er één zaal niet worden gebruikt doordat de verbouwing nog niet klaar was. Maar er bleef nog genoeg over om te zien. Heel oude handgemaakte tegels met afbeeldingen van wat onze voorouders bezighield en zo onze cultuur vertelt. Ook indrukwekkende tegeltableaus die paleizen, kerken, scholen, winkels en huizen verfraaiden.Van Hollandse renaissance naar barok, van tegels in Art Nouveau en Art Decostijl naar kunstwerken van onder meer Maurits Escher en Karel Appel.Na de pauze met koffie en cake kregen we een film te zien met het verhaal van De Gelukkig Olifant.

 De Gelukkige Olifant is het keramisch kunstwerk dat ruim 50 jaar de gevel sierde van het vakantieverblijf van koningin Juliana en Prins Bernhard in Porto Ercole. In de film zagen we hoe het gemaakt werd door de kunstenares. De nieuwe eigenaar heeft het vakantiehuis gesloopt en het kunstwerk aan het Tegelmuseum geschonken. Wij konden zien hoe het vanuit Italië werd getransporteerd en wat daar allemaal bij komt kijken. De gelukkige olifant is vanaf september te zien in het museum maar sommigen hebben hem al gezien…Toen de bouwvakkers pauze hadden keken ze even om het hoekje en maakten deze foto.Na de film gingen we zelf aan de slag om een tegel te beschilderen wat heel leuk was om te doen. En er zat echt wel talent bij! Na nog even in de museumwinkel te hebben rondgekeken en iets te hebben gekocht voor thuis, gingen we weer terug zodat we om 17.00 uur weer in Renswoude waren.



                   

JAARVERGADERING VAN 20 FEBRUARI 2019.

Voorzitter 1ste voorzitter heette iedereen een hartelijk welkom. De Passage kaars werd daarna door een Passagelid aangestoken. De heerlijke traktatie bij de koffie was gebakken door bestuur- en enkele leden.  De meditatie heette Zussen of Zusters, het ging over vrouwen die dicht bij je staan en die je mag steunen en koesteren. Daarna zongen we lied 445: 1 en  3. Na het gebed volgen een aantal mededelingen en werden de huishoudelijke stukken doorgenomen. De kascommissie was bij de penningmeester geweest, en alles was in orde bevonden. Henny S. was  aftredend is Gerda de B. zal haar plaats innemen als nieuw lid van de kascommissie. Daarna dank aan alle commissieleden van onze vereniging, wat beantwoord werd met een groot applaus. Hermien en Gera nemen afscheid van de commissie Kunst en Cultuur, Henny van O van de activiteiten commissie en redactie convocatie. Ze krijgen een attentie met bloemen. Onze vereniging telt op dit moment 132 leden. Dit jaar waren er ook weer jubilarissen: Gera van Voorthuizen 50 jaar lid,  Corry van Voorthuizen 40 jaar, Henny van Ommeren, Dicky van Mourik, Wijntje van Rinsum, Nel van Steenis, Tanja Teunissen, Corrie van Voorthuizen ( Taets ) en Ita Wolleswinkel waren 25 jaar lid. Ze werden gehuldigd met een tasje met inhoud en bloemen. 

  Voor de 1ste keer werd er een cheque van € 4000,00 overhandigd aan Joey van der Weijden voorzitter van de stichting ” Veluwse Wens Ambulance “. Volgend jaar gaat hij vertellen waar het aan besteed is. Toen kwam er de 'Zoete verrassing', gepresenteerd door Emmy en Martin. Jeugd sentiment met Koek en Snoepie met een gezellige quiz en muziekbeelden en veel  soorten snoep. De quiz ging o.a. over Flipje, Kwatta, namen van snoepgoed, Snip en Snap, Dorus en Louis Davids.  De prijs een lekkere doos met koek ging naar Marijke.  Met de muziek mochten we meezingen, en de snoepjes zoals hartjes, boterwafels, kaneelstokjes, toffee, hopjes en vele andere,  riepen veel herkenning op. Allemaal kregen we een zakje met 11 verschillende snoepjes mee naar huis. In de pauze kregen we gelegenheid om favoriete snoepjes te kopen. Het was een heerlijke nostalgische avond.    

                                    


Ledenbijeenkomst van 16 januari 2019. 

Thema: " Artsen zonder grenzen".    

Met veel belangstellenden in de zaal van gebouw Rehoboth opende Mieneke den Hartog de ledenbijeenkomst met een welkom aan  gasten en aan gastspreekster  Anna Simon namens Artsen zonder Grenzen. De korte overdenking kwam uit Filippenzen 2:5-8 waarin  de ‘Aansporing tot volharding en eensgezindheid’ werd uitgelicht. Daarna ging zij voor in gebed en werden 6 coupletten van ‘Neem mijn leven laat het Heer gezongen’.

                    Daarna kreeg Anna Simon het woord die in het dagelijks leven werkt als internist-infectioloog in het Radboud Universitair Ziekenhuis in Nijmegen. In 2013 brak er een grote Ebola epidemie uit in Guinee in West-Afrika. Er werd niet alert gereageerd door de medische wereld en het virus kon zich razendsnel verspreiden. In Sierra Leone raken de meeste mensen besmet: 14.000, daarvan sterven er 4.000 op een aantal inwoners van ruim 6 miljoen. Wereldwijd maakt de epidemie ruim 11.000 slachtoffers. Door Artsen Zonder Grenzen werd er in die tijd dringend, om directe medische verpleegkundigen en specialisten gevraagd. Anna heeft op die oproep gereageerd, na een selectieprocedure en de volle medewerking van het Radboud ziekenhuis is zij voor 5 weken naar Sierra Leone vertrokken om daar Ebola patiënten te helpen. Het Ebola virus wordt overgebracht door vleermuizen, is moeilijk te behandelen en zeer besmettelijk. Vooral in landen waar het met hygiëne niet goed is gesteld, is de ziekte hardnekkig en sterven er vele mensen aan dit virus. Samen met een Engelse verpleegkundige Andy Dennis, schreef zij een boek over haar belevenissen in Sierra Leone. In het boek ‘Ebola van dichtbij’ beschrijft zij aan de hand van haar dagboek aantekeningen hoe het leven was tijdens de grote Ebola epidemie in Kadiatu, een provincie in Sierra Leone. Vanwege besmettingsgevaar mocht het medisch personeel alleen in hun beschermende outfit de hoog-risico tent binnen. Toen Anna dat pak voor het eerst aantrok, werd ze overvallen door de hitte en de benauwdheid en dacht zij vaak, hoe ga ik daarin de patiënten behandelen. In het begin was het hectisch in de kliniek. Ambulances bleven maar komen. Het moment dat de autodeuren opengingen, was altijd indrukwekkend. Je wist niet wat je zou aantreffen. Ik herinner me, zoals zij vertelde, dat in haar eerste week, een landrover kwam waarin negen mensen zaten. Vijf volwassen vrouwen, waarvan één hoogzwanger. We hielpen ze één voor één uit de auto. Toen kwamen er drie meisjes van een jaar of elf. Een kind van drie bleef achter op een stoel. Ik moest haar in mijn armen naar de kliniek dragen, ze was te ziek om te lopen. Ondanks vele verdrietige herinneringen zou ze zich toch weer aanmelden bij het helpen van uitbraken van virussen die niet meer beheersbaar zoals in landen als Sierra Leone. Médecins Sans Frontières, werd in 1971 opgericht in Parijs, de Nederlandse tak - Artsen zonder Grenzen - werd opgericht in 1984.  Artsen zonder Grenzen staat voor:  het helpen van mensen die in nood verkeren en medische hulp hard nodig hebben, maar die niet krijgen, Ongeacht hun ras, politieke overtuiging of religie. Zij willen een verschil maken door in te grijpen in een situatie die zij onaanvaardbaar vinden: zoals wanneer mensen geen hulp krijgen of aan ziektes dreigen te overlijden. Zij bepalen zelf aan wie, hoe en waar zij hulp verlenen. De hele organisatie staat in het teken van het verlenen van deze hulp: onafhankelijk, zelf en ter plaatse. Ze waren in de afgelopen jaren werkzaam in o.a. vluchtelingen kampen in oorlogsgebieden, zijn aanwezig bij natuurrampen zoals een Tsunami en bij uitbraken van ziektes.  AzG kan binnen 48 uur hulp bieden, waar dan ook ter wereld met medicijnen, water, eten en materialen voor onderdak. Financieel wordt AzG ondersteund door de Postcode Loterij, krijgen ze subsidie en zijn verder afhankelijk van donaties.  In 1999 kreeg de organisatie de Nobel prijs. Mieneke sloot de avond met een gedicht genaamd: “Het gebed dat verhoord werd”. Het was een indrukwekkende avond.


 

KERSTVIERINGEN 19 DECEMBER 2018      

              We werden tussen 17.00 uur en 17.30 uur in het gebouw Rehoboth verwacht. Daar werden we verrast door een geweldig kerstbuffet, klaargemaakt door Anton van Rinsum en zijn team! Wat zag alles er verzorgd uit! Als voorgerecht konden  we kiezen tussen een champignonsoep en tomatensoep. Vervolgens gingen we naar het buffet. Wat een keuze! Het dessert was klaargemaakt door verschillende passage leden. Verrukkelijk! Dat viel goed in de smaak. Om 19.20 uur gingen we naar de Gereformeerde Kerk, waar de Kerstviering zou zijn. Medewerking aan de kerstliturgie hadden diverse passageleden.

                      Thema "De boom van Jesse"                                         
Het programma was samengesteld met zang, Bijbellezing, declamatie en veel beeldmateriaal. de 2de voorzitter opende de avond en deed een aantal mededelingen en werd de kerstcollecte van harte aanbevolen. Deze collecte werd besteed aan kerstpakketten voor mensen in Renswoude, die onder of op de armoede grens leven. Zodat bij deze mensen thuis ook een lichtje kan schijnen.
Ze vertelde over de Adventstijd, een tijd van hoop en verwachting, terwijl we om ons heen nog zoveel wanhoop en hopeloosheid zien. Met kerst vieren we de komst van de Here Jezus, die het 'Licht van de wereld is'. Wat is het geweldig dat God de Vader omziet naar deze donkere wereld, door Zijn Zoon te zenden, die onze zonden op zich genomen heeft door de straf te dragen die wij hadden verdiend. Jezus heeft de relatie tussen God de Vader en ons hersteld. Wat een geweldig nieuws! Daarna steekt Ingrid een kaars aan en leest een gedicht voor: ‘Sinds het begin’. Jaap van Dijk begeleidde de zang met de piano. Mieneke leidde ons door "De boom van Jesse" heen met een dia presentatie. " De boom van Jesse" is een voorstelling van de stamboom van Jezus, die begint bij Isaï of Jesse, de vader van David. Ook Jezus heeft een familiegeschiedenis, zoals wij allemaal. Hij is een nakomeling uit het geslacht van Juda. Zijn stamvader is Isaï, ook wel Jesse genoemd. Deze Jesse woonde in Bethlehem en had 8 zonen, waarvan de jongste, David, die niet zo in tel was, koning werd! Jesaja 11:1 en 2 werd gelezen door Ita. "Uit de stronk van Isaï schiet een telg op, een scheut van zijn wortels komt tot bloei."' De boom van Jesse ' werd op verschillende manieren door de eeuwen heen, afgebeeld:
1) Als fresco, een muurschildering.
2) Maar ook in hout als houtsnijwerk.
3) Zelfs als versiering aan een huis
4) In een gravure of op een schilderij. Isaï ligt aan de voet van de boom. Daarboven zien we de namen van de 12 koningen van Israël.
5) Ook zagen we een afbeelding in steen
6) In glas en lood ramen.
Daarna wordt " De zalving van koning David" gespeeld door Janneke  als zus van David. Vervolgens werden we meegenomen in het verhaal van Ruth, gespeeld door Oedie. Ruth werd de vrouw van Boaz en zij kregen een zoon Obed. Dikkie vertelde het kerstverhaal. De hoofdpersoon Els was de drukte van het leven ontlopen en had een aantal weken in een klooster doorgebracht. De regelmaat van het leven in een klooster, van de diensten en de bijeenkomsten, ervoer ze eerst als een verschrikking, maar later bracht het haar rust. Dan gaat Els weer op weg naar haar huis, waar niemand haar verwacht.Ze staat stil voor een etalage en koopt daar een glazen 'schudbal', waarop de stronk, met daarop een groene uitloper, een takje met kleine bloemetjes verdwijnt langzaam onder de sneeuw. Ze herkent zich in deze situatie.In de stilte coupé leest ze uit Jesaja, waar het gaat over de stronk van Isaï. Waar Jezus genoemd wordt: Davids Sleutel, Dageraad, Koning, vorst Emmanuël. In de liturgie die ze van zuster Marie heeft gekregen, zit een boekenlegger met de woorden: ERO CRAS. Het betekent: "Morgen zal Ik er zijn" Wat een geweldige belofte! Alle dagen die gaan en komen belooft God bij ons te zijn. Laat dat voor ons ook een belofte zijn. De Heer is gekomen naar deze aarde en zal weer terug komen. Afgesloten wordt er met een zegenbede uit een klooster gemaakt door de Jezuïet Frans Cromphout :"Wees niet bang Ik zal er zijn!".


RONDLEIDING KASTEEL RENSWOUDE EN WANDELING KASTEELBOS.

                                                                                                           

De activiteitencommissie organiseerde op 27 nov. a.s. een wandeling door het Kasteelbos met Rob en Ria van de Bor als gidsen.  Het is een prachtig afwisselend park met een grote cultuurhistorische en natuurlijke rijkdom. In het kasteelpark staan oude loofbomen met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar. Op de bosbodem groeien veel stinsenplanten en langs de slotgracht groeien adderwortel en wilde kievitsbloem. Het bos is rijk aan reeën en vogels.  Ria en Rob lieten ons dat allemaal zien.                Ook de rondleiding door het kasteel met  dhr. Arthur Met, lid van de Stichting Beheer Kasteel Renswoude, verliep goed en hij vertelde ons veel verhalen uit het verleden van het kasteel. Wat het Kasteel zo bijzonder maakt, naast haar rijke historie, is haar unieke toegankelijke ligging.  De tuin om het kasteel heen ontstond na de herbouw van het kasteel in 1654. Frederik Adriaan van Reede en Maria Duyst van Voorhout moeten gezien worden als de stichters van het huidige park. Het ‘Zocherpark’ rond  het kasteel aan de achterzijde, werd aangelegd tussen 1810-1818. 

De dames sloten de middag af met het gezamenlijk koffie dringen in de Kringloop winkel waar tevens gekocht kon worden. Het was een mooie middag in ons eigen dorp.


 

     

LEDENBIJEENKOMST VAN 21 NOVEMBER 2918.

Onderwerp: 12 Wereldvrouwen

Ita Wolswinkel  opende de vergadering  met een welkomstwoord aan leden en gasten.De door haar uitgesproken meditatie "BUITENGEWONE VROUWEN"was een mooie inleiding en sloot aan op het onderwerp van die avond. "Zoals God het in het oude en nieuwe testament  bedoelde: vrouwen met gastvrijheid, visie en liefde, zoals Eva, Sara en in het bijzonder Maria en vele anderen. Zij zijn vertegenwoordigsters van alle vrouwen in de wereld. Hierna werd het weerklanklied  463-1-2 gezongen. Vervolgens werd er gebeden voor Gods onmisbare nabijheid voor de zorgen bij diverse leden. Daarna kwam de heer Rob van Eck uit Doorwerth aan het woord met een presentatie over 12 wereldvrouwen.Medische Wetenschappen: Hildegard van Bingen 1098-1179 een daadkrachtige spirituele vrouw , schreef medische boeken,, deed kruidenonderzoek,onderzoek naar verschil in ziektes bij man en vrouw, componeerde muziek o.a. het bekende "Ave Generosa ".Moed en Trouw: Jeanne d'Arc 1412-1431Het verhaal is bekend. We zagen mooie opnames van de vele toneelstukken en films, die over haar strijd en leven geproduceerd zijn. De componist  VERDI heeft zelfs een Opera aan haar leven en strijd gewijd. Natuurkunde:  Madame Curie 1867-geboren in Polen, welk land in die tijd door de Russen bezet werd. Vertrokken naar Parijs , alwaar zij studeerde aan de Sorbonne: Scheikunde en natuurkunde. Samen met haar man Pierre Curie was zijmedeuitvindster van het polonium/ radioactiviteit en uiteindelijk de Röntgenstraling.Zij was de eerste vrouw met een proefschrift over dit onderwerp. Ontving tweemaal de nobelprijs.Haar dochter is daarna in de voetsporen van haar ouders getreden.Rechten: Aletta Jacobs 1854- Dochter van Joodse huisarts in Sappemeer prov. Groningen. Kreeg destijds van Thorbecke met veel moeite een vrijstelling voor studie medicijnen en was de 1e vrouw in Ned.  die promoveerde  op deze studie. Werd daarna huisarts in Amsterdam en was er vooral voor de armlastigen en prostituees. Oprichtster van de vereniging voor vrouwenkiesrecht in Ned. in 1910. Lepra en Aids: Prinses Diana 1961-1997 Naast echtgenote van de Engelse prins Charles en ook na haar scheiding was zij de beschermvrouwe van meer dan 100 goede doelen. Reisde over de hele wereld. Vocht voor de opheffing van het stigma dat Lepra en Aids besmettelijke ziektes waren. Door haar uitstraling en status heeft zij veel bereikt.Ook de verwijdering van de vele landmijnen over de gehele wereld had haar aandacht, hetgeen thans door haar jongste zoon wordt voortgezet. Rassenscheiding: Rosa Parks 1913-2005 Ondanks de officiele afschaffing in 1865 vocht zij in de staat Alabama tegen de segregatiewet /apartheid. Op 1-12-55 vond er in een openbare bus een incident plaats t.a.v. rassenscheiding, waarvoor zij gearresteerd werd. Oprichtster van de NAACP vereniging, waarbij voor de belangen van de gekleurde bevolking werd opgekomen. Zij vond later ook steun bij Martin Luther. Genetische manipulatie. Vandana Shiva ( nog in leven) tijdgeest 1952 tot heden. Indische activiste uit een zeer rijke familie vecht voor organische landbouw en vooral patenteren van zaaigoed door kleine plaatselijke boeren. Heeft de "Navdania Groupe "opgericht wereldwijd.  Schreef veel boeken. o.a. "Wie de wereld nu echt voedt". Houdt op alle universiteiten in de wereld lezingen alsook in Wageningen. Onbaatzuchtige dienstbaarheid: Moeder Theresa geb. in Skopje. Latere werk en leefgebied was Calcutta - India. Studeerde bij de" nonnen van Loretto " in Ierland.Richt in 1946 zelf een nieuwe "Orde" op. Lepra weeshuis, 200 projecten in 25 landen. Was tegen abortus. Nobelprijs voor de vrede in 1979. Ziekenzorg: Florence Nightingale 1820-1910 Geb. in Italie - Florence , Engelse ouders.  Intelligent , studeerde wiskunde en statistiek.kte in krimoorlog ( Engelse en Fransen tegen Rusland) omstandigheden erbarmelijk. Leidt na die ervaring een teruggetrokken leven  en schrijft een handboek "Order of Merit" ten dienste van zorgverlening. De vrouw die ??? Hier is gekozen voor 3 vrouwen van verdiensten. Tijdgenoten in de Gouden Eeuw.1. Spaanse dame "Morell". 1e vrouw in rechtenstudie in een klooster in Frankrijk in de plaats Avignon. 2.Italiaanse dame "Piscopia"uit destijds de republiek Venetië. 1e studente filosofie aan universiteit in Padua. later Benedictijner Non. 3. Hollandse dame "Anna Maria van Schurman / 1607-1678 Duitsland. Woonpl. Utrecht, Franeker, Utrecht. 1e studente in kunst en lectuur. Sprak 14 talen. Volgde colleges achter een gordijn vanwege haar "vrouw zijn ". Kunst : Berthe Morisot   1841-1895 Schilderes Impressionisme. Dus impressie van het dagelijkse leven op doek. Had veel contact met tijdgenoot Manet en later ook Claude Monet.  Haar schilderijen en ook het werk van Manet mochten in die tijd niet vertoond worden in de beroemde tentoonstellingshal "Salon de Paris". was te modern. Geschiedenis: Cleopatra Koningin van Egypte / dus zij was de Farao. Kwam uit de Griekse dynastie . Sprak 7 talen . Deed veel wetenschappelijk werk, hetgeen niet zo bekend was . Relatie met Julius Caesar (Rome) Leverde graan aan Rome. Hadden een zoon "Cesarion". In het verleden zijn er veel films gemaakt over deze periode en haar leven. Na deze presentatie volgde een applaus en bedankte Ita Wolswinkel de heer Van Eck voor zijn mooie verhalen en animaties.


LEDENBIJEENKOMST VAN 17 OKTOBER 2018.

Onderwerp : Notaris Korlaar over het levenstestament

Mieneke opent de vergadering en heet een ieder welkom. Er zijn zelfs een paar mannen aanwezig. Hierna leest zij een In Memoriam voor van Inge Lankwarden die op 20 september 2018 is overleden. Na een minuut stilte zingen wij staande van Gezang 293 “Wat de toekomst brengen moge” alle coupletten. Dan leest zij uit Lukas 10 de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan. Hierna gaat zij voor in gebed. Daarna geeft ze het woord aan notaris Alex Korlaar uit Scherpenzeel. Deze is al meer dan 25 jaar notaris in Scherpenzeel. Het hoofdonderwerp is het Levenstestament. Voor 1 januari 2018 gemeenschap van goederen, na 1 januari beperkte gemeenschap van goederen. In wet staat als langstlevende overlijdt erven de kinderen, maar wat als de langstlevende naar een verpleeghuis moet. Dan kun je niets meer regelen. Laat dus voor die tijd vastzetten wat opeisbaar is. Een van de belangrijkste tips die hij wil geven is bewaar alle bewijzen, bankstukken nota’s etc.Ook gaat het over wanneer is men wilsbekwaam of wilsonbekwaam.  Ben je wilsbekwaam dan kun je de gevolgen van wat je tekent overzien. Bij wilsonbekwaamheid kan je dat niet en  komt men, als er niets geregeld is, onder curatele bewindvoerder via de kantonrechter.Ook vertelt hij over het financieel misbruik bij ouderen. Dit gebeurt vaak (85%) door familie en zelfs professionele dienstverleners. Ouderen kunnen er ook zelf wat aan doen, niet te gauw pas en pincode aan de mantelzorger geven.Belangrijk in testament is de uitsluitingsclausule, dat betekent dat alleen eigen kind erft. Alleenstaande wordt geadviseerd  maak een testament, geef b.v. aan een goed doel wat erfbelasting bespaart, of wijs een executeur aan die zowel de uitvaart als alles wat financieel  daarna komt regelt.Het levenstestament heette vroeger de algemene volmacht. Een gevolmachtigde mag je in alles vertegenwoordigen. Voordeel is je kiest je eigen vertrouwenspersoon wat primair vaak de partner is en secundair  1 of 2 van de kinderen. Laat de volmacht gelijk na ondertekening ingaan, want als dit niet gebeurt, wordt een bewindvoerder aangesteld.De kosten van een levenstestament (€ 695) en testament (€ 695) zijn samen € 1.100.Op een codicil, wat je zelf schrijft (niet getypt), zet  je b.v. sieraden, meubelstukken of schilderijen, wat je wilt geven aan een speciaal kind/persoon, met dagtekening en handtekening. Voor meer informatie of brochures kun je terecht bij KNB.nl.Ook spreekt de notaris nog even over de eigen bijdrage in verpleeghuis. Daarvoor geldt als norm het vermogen in box 3 (niet je eigen huis). Sinds 1997 is de eigen bijdrage voor bejaardenhuis en verpleeghuis gelijk. Aan het einde van al deze boeiende interessante lezing, waarin we ontzettend veel informatie kregen (gelukkig ontvingen we brochures over deze onderwerpen) bedankt Mieneke de heer Korlaar. Zij sluit af met het lezen van het gedicht “Voetstappen in het zand” en wenst daarna ieder wel thuis.


LEDENBIJEENKOMST VAN 19 SEPTEMBER 2018.

Onderwerp: Hulp en Ontwikkeling bij Dorcas

Ita 1ste (voorzitter) heet ons allen, ook gasten, hartelijk welkom, het lijkt wel of we niet weg geweest zijn. De meditatie is: Uit Galaten 5:22 de vrucht van de Geest is: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, we zongen het lied "Geest van hierboven”. Daarna ging Ita ons voor in gebed. Dan krijgt Jan-Jakob van de stichting Dorcas het woord: Niet iedereen is lief, en niet iedereen is vergevingsgezind op deze wereld, ja wij hier in Nederland hebben het goede, maar in andere landen zoals: Afrika, Beiroet, Aleppo, Malawi, Albanië, Roemenië, Ethiopië, Tanzania enz. leven veel mensen onder de armoede grens, en daar kan Dorcas helpen en ook wij, door een gift, of in de kringloop winkels te kopen. Dorcas is een Nederlandse stichting, en werkt in ongeveer 18 landen. Jan-Jakob vertelde ons er veel over zoals over het echtpaar Zoje en Skender uit Tropoje, ze trouwden 20 jaar geleden en kregen 3 meisjes en twee jongens. Het verging hen in de eerste jaren redelijk goed. De kinderen konden naar school, iets wat voor Albanese kinderen niet van zelf sprekend is. In het jaar dat Zoje en Skender 20 jaar getrouwd waren pleegde hun toen 13 jarige zoon zelfmoord, vier jaar later raakte Skender zijn baan kwijt, en verhing hun 17 jarige dochter zich, zij zag geen toekomst in de uitzichtloze familieomstandigheden. Dit verhaal is niet uitzonderlijk, maar ook niet onopgemerkt gebleven. Dorcas ging het gezin ondersteunen met de bouw van een kippenstal, inmiddels op eigen kracht uitgebouwd tot een pluimveehouderij, met eenden en kalkoenen. De kwaliteit van hun eieren en vlees is dusdanig dat restaurants en hotels de weg hebben gevonden naar deze pluimveehouderij. Zij zijn niet de  in de regio, 200 gezinnen krijgen ondersteuning, 355 gezinnen ontvangen van hen weer een bijdragen in de vorm van fruit, groente en kippen Zo veranderde een project bijna 4.000 mensenlevens, de verandering gaat langzaam, maar de impact is groot. Dorcas is veel meer dan een ver-van- je- bed ontwikkelingsorganisatie voor arme gezinnen in verre landen, die bestaat uit duizenden vrijwilligers, zakelijke partners, Bidders. Zo verbinden wij mensen in Nederland, aan mensen in nood.  Jan- Jakob vertelde nog veel meer schrijnende toestanden, teveel om op te noemen. In Nederland zijn 31 Dorcas winkels. Ita sluit de avond af met Jan-Jakob hartelijk te bedanken voor de mooie en indrukwekkende avond, en wenst hem Gods zegen op zijn werk, zij overhandigt nog een envelop met inhoud. Gera Voorthuizen en Ella Versteeg mogen allebei een bos bloemen meenemen. Ita sluit af met een gedicht van Aagje Lingen, en wenst ons wel thuis. 


VERSLAG SLOTDAG VAN 23 MEI JL.

Trip naar Leeuwarden de Culturele hoofdstad van Europa 2018

Precies om 8.30 uur gingen 60 Passageleden op weg naar Leeuwarden met Touringcarbedrijf  Jan van Delen uit Barneveld en chauffeur Berend aan het stuur die ons onderweg op vele bezienswaardigheden wees, zoals de vrijersluiken in Rouveen waar de meeste van ons nog nooit van hadden gehoord. Na de stop voor koffie/gebak in bus restaurant ’t Centrum in Staphorst op weg naar Leeuwarden. De eerste activiteit was een prachtige tocht door de vele grachten van Leeuwarden met een Praamboot. Voorzien van gidsen kregen we van hen veel te horen over de gebouwen en bezienswaardigheden in Leeuwarden. De Praamvaart was een schot in de roos waar we erg van hebben genoten. Met prachtig weer was het daarna tijd voor de lunch in het drink & Eetlokaal ’t Proefverlof in de Blokhuispoort gevangenis. Tijdens de Biologische  sandwichlunch met heerlijke soep, ook aan gespreksstof  wederom geen gebrek, het was een gezellige onderbreking op de dag. Direct daarna stonden twee gidsen in vol ornaat al te wachten om ons de oude gevangenis te tonen en er van te vertellen. Beide waren werkzaam geweest toen de gevangenis nog werd gebruikt. Hilarisch de ogenblikken toen één van de leden poseerden in een gevangenis pyjama en een ander in de boeien werd geslagen.  

  Na de rondleiding hoogtijd om de kelen te smeren in cafe ‘De Bak’ met koffie/thee en Oranjekoek, een heerlijke Friese lekkernij. Zo kwam er aan een leuke dag, met prachtig weer, een einde aan ons verblijf in Leeuwarden. Non-stop terug naar Renswoude en aan gesprekstof nog steeds geen gebrek. Henny van Ommeren bedankte chauffeur Berend voor zijn veilig loodsen door het drukke verkeer en de goede organisatie van touringcarbedrijf  Jan van Delen en overhandigde hem een envelop met inhoud. Precies om 18.15 uur arriveerden we weer in Renswoude waar nog 12 leden aanschoven voor het diner. In gebouw Rehoboth werden we ontvangen met een heerlijk drankje en zochten de aanwezigen een plekje aan de klaar staande ingedekte tafels. Het lopend buffet met vele heerlijkheden verzorgd door chef kok ‘Antonio’ en zijn medewerkers stond er gereed voor alle aanwezigen. Het diner werd afgesloten met een ijsbuffet en vers fruit. Mieneke den Hartog sprak namens het bestuur de aanwezigen toe en bedankte zij de activiteiten commissie voor het verzorgen van de prachtige dag. Tot slot bedankte Henny Schuurman namens de activiteiten commissie  Anton van Rinsum voor het verzorgen van het diner en overhandigde hem als dank een roodletter Bijbel.  De kleur rood is in deze Bijbel gebruikt voor directe citaten van God. Je ziet zo als lezer onmiddellijk waar God aan het woord is. Tot slot las zij een prachtig gedicht voor en ging aansluitend voor in dankgebed. Zo kwam er om 20.30 uur een einde aan een prachtige dag.


Ledenbijeenkomst van 18 april 2018

"Nooit meer oorlog"

Voorzitter Ita Wolswinkel  heet ons hartelijk welkom. Wij zongen Lied 429  Geef vrede, Heer  geef vrede. De meditatie ging over 'nooit meer oorlog'.  Hij bracht ons thuis.   Na gebed en mededelingen verwelkomde zij Mieke Aalderink die haar verhaal vertelde met als thema: "Nooit meer oorlog"

Alleen achterblijven in huis als je vader, je moeder en broer zijn weggevoerd en tot slot ook Hannah.  Zij moest ook zonder ouders of familie op reis naar een plek waar ze nog nooit was geweest. Weg van een leven waarin school, vriendinnetjes en zwemmen in de beek tot de vanzelfsprekende dingen van de dag horen. Hannah en haar familie leven een heel gewoon leven .Tot dat telkens weer iemand zijn koffer moet pakken. Het gezin woonde in Tsjecho-Slowakije en ze hadden een lieve vrouw als hulp, Bela die zorgde voor het eten. Eerst moest moeder gaan, daarna vader, een oom kwam de kinderen halen Jorg van 10 jaar en Hannah van 8 jaar na enkele weken moesten de kinderen naar het station lopen met een koffertje en werden naar Theresienstadt gebracht. Daar is Hannah ca. 2 jaar geweest en Jorg iets korter. Na die 2 jaar moest Hannah weer terug naar het station, op haar koffertje was gekalkt 'waisenkind'. is ze afgevoerd naar Auschwitz. Jorg heeft de oorlog overleefd. Hij hoorde na de oorlog dat Hannah snel na aankomst in Auschwitz is vergast ook zijn ouders hebben de oorlog niet overleefd.

Een bijzonder en indrukwekkend verhaal prachtig verteld  de aanwezige leden hebben met aandacht geluisterd het was muisstil. Na het indrukwekkende verhaal was Mieke klaar en konden er nog vragen worden gesteld. Na een woord van dank sloot Ita de avond af met een gedicht.


Ledenbijeenkomst van 21 maart 2018.                                                                                                                   Modeshow.

De Voorzitter heet ons hartelijk welkom. In de overdenking verteld Mieneke over de Bijbelse mode. De Isra droegen een onderkleed en een opperkleed in de tijd van Jezus, Joh: 19 vers 23-24. Het opperkleed van Jezus was rood en mooi versierd. Toen Jezus aan het kruis hing werd er door de soldaten om het kleed van Jezus gedobbeld. Daarna gaat zij voor in gebed en zingen we, Jezus leeft in eeuwigheid. Na een aantal mededelingen draagt Mieneke haar taak over aan de Ladyspeaker en de mannequins. We zitten in een kring voor goed zicht op de catwalk. Corriena is ziek, haar zus Gerjanne neemt haar taak over als ladyspaker, het geheel wordt begeleid op de piano door Jaap van Dijk. De Mannequins zijn Nel, Gerda, Willy, Diny, Dineke en Gerry. Ze showen mooie voorjaarskleding voor ieder wat wils. Voor de pauze neemt Janneke, verkleed, de show over. Ze verteld in dialect over haar leerlingen. Ze heet Jans van ‘t Hof en ze heeft een naaischool het “Naaikamertje”. Verschillende leerlingen showen hun eigen ontwerp. Derkje is de eerste zij showt een eigen ontwerp, zeer praktisch ze heeft deze jurk gedragen tijdens de zwangerschap en nu haar buik wat dikker is past hij ook nog prima. De volgende is Jet, zij is een stadse dat kan je wel zien, zij heeft een chic jurkje gemaakt voor de bruiloft van haar broer. Gerritje is de volgende zij heeft een jurk van trevira 2000 gemaakt compleet met sokjes. Tot slot krijgen naaisters een bos bloemen, een centimeter en een speldenkussen. 

Na de pauze komt Gerjanne terug in een jurk van de naaiclub, de verlovingsjurk van Gerda. Na 8 rondes showen van de nieuwste kleuren en de mooiste merken  is er in ieder geval een kijkje gegeven wat er in de winkel op het dorp te koop is. Na afloop komen de dames nog één maal langs en ontvangen zij een bedankje. Ook de dames achter de schermen ontvangen een applaus. Gerjanne ontvangt nog een mooie bos bloemen van Passage. Tot slot moeten we onder onze stoel kijken want onder 3 stoelen zit een verrassing, een cadeaubon van Corriena.

Mieneke sluit de avond af met het gedicht “Goede Vrijdag”, uit de bundel “Een straaltje hemelslicht” van Simone Beijer. 


?Jaarvergadering 21 februari 2018.

Voorzitter Ita Wolswinkel heet alle leden en ook de gasten hartelijk welkom,waarna de Passagekaars ontstoken wordt als teken van verbondenheid. Hierna spreekt ze een in memoriam  uit vanwege het overlijden van Nelie van de Fliert. We herdenken haar met 1 minuut stilte en zingen het  lied “Lichtstad met uw paarlen poorten”.De meditatie heeft als onderwerp ‘dankbaarheid’. Ita refereert eraan dat het goed gaat met Passage Renswoude (heden134 leden) en dat we als leden stenen zijn, waar wat moois van gebouwd kan worden. Hierna gaat ze voor in gebed.Vervolgens worden recent toegetreden leden voorgesteld en krijgen ze  een attentie.Ita bedankt Hennie Verbeek, Cootje van Veldhuisen en Jannie Nieboer voor het bakken van de traktatie die we bij de koffie hebben gehad. In het huishoudelijk gedeelte wordt het jaarverslag unaniem goedgekeurd en Janneke van de Bruinhorst bedankt voor haar bijdrage.Op het financieel verslag zijn geen opmerkingen binnen gekomen en de kascommissie, bestaande uit Els Jochemsen en Hennie Schuurman, bevond alles in orde bij de controle, waarna aan de penningmeester Jenneke Evers decharge wordt verleend. Omdat  Els Jochemsen aan de beurt is van aftreden wil Ada Vonk haar plaats innemen als nieuw lid van de kascommissie.De goedkeuring van het verslag van ‘lief en leed’ is er ook en daarmee is er waardering voor het werk van Arrisje van de Brandhof.Ita bedankt daarna de diverse commissies (zie jaarboekje), die in 2017 wederom veel werk verrichtten. Dit van Ingen neemt na 19 jaar afscheid van de commissie ‘lief en leed’ en Oedie Wolswinkel van de activiteitencommissie.  Ze krijgen een attentie met bloemen.

De 2de voorzitter Mineke den Hartog had uitgezocht welke leden al 25 tot 50 jaar lid zijn van Passage, voorheen N.C.V.B. Velen van de aanwezigen, die in deze categorie vallen, mogen  naar voren komen en krijgen een medaille omgehangen, vergezeld van een tasje  snoep. Bovendien gaan deze senioren ook nog op de foto.Door Ita wordt de opbrengst van 2017 van onze acties t.b.v. ‘Manege zonder drempels’ aan de heren Dick Vis en Dick Smith overhandigd. Het was €2750,- en dit ismeteen ook de laatste keer dat we voor dit doel geld hebben gedoneerd. In de afgelopen 3 jaar is er €10750,- door ons ‘verzameld’ , waar ‘Manege zonder drempels’ uiteraard blij mee is.

Het nieuwe project waar we geld voor gaan inzamelen is de ‘Veluwse Wens Ambulance’ uit Elburg. Joey van der Weijden en Kirsten Schutrop zijn aanwezig om uitleg te geven. Het gaat erom een laatste wens te vervullen van mensen die terminaal zijn. Men heeft 3 ambulances beschikbaar en professionele vrijwilligers, die een interne training krijgen.De  hapjes bij het drankje in de pauze zijn verzorgd door Henny Robbertsen, Toos Göbel en Marry van der Voort.Na de pauze is er een hilarische, woordenloze sketch over hoe de verzorging van de ouderen er uit zou kunnen zien in 2040, opgevoerd door 8 (bestuurs)leden, die er in hun kleding meer uitzien als in 1940. Hopelijk komt de opgevoerde science fiction niet uit.De hele avond worden we muzikaal begeleid en vermaakt door Jaap van Dijk op de piano.

Tot slot kunnen we nog naar een film kijken van de ‘high tea met hoedengala’ uit 2016 t.g.v. ons 65 jarig bestaan.De avond wordt afgesloten met het zingen van het Passagelied.


Terugblik ledenbijeenkomst op 17 januari 2017.

Thema: Migrantenvrouwen.

Mieneke den Hartog opent de avond  en heet iedereen welkom, in het bijzonder onze gasten, waaronder veel migranten die in ons dorp wonen en ook de commissie Vriendenproject Renswoude. Ze houdt  een zeer toepasselijke meditatie over Ruth, de Moabitische, een buitenlandse vrouw dus, en Boaz. 

Mieneke vertoont de Passage PowerPoint presentatie Vrouwengeschiedenis. Project Migrantenvrouwen.  Deze bestaat uit twee delen:

1. 100 jaar Vrouwengeschiedenis Nederland onderverdeelt in:  

·        Emancipatie rond 1900 met Aletta Jakobs  als voorvrouw met belangrijkste  thema het vrouwenkiesrecht.  Emancipatie rond 1960  met Joke Smit als voorvechtster van gelijke behandeling mannen en vrouwen.

 2. Wat verbindt vrouwen wereldwijd?

·        Duurzame ontwikkelingsdoelen VN 2015. Deze werden in dat jaar door 193 landen ondertekend. De 17 doelen worden vertoond.

·        Beijing Platform voor Actie  met afspraken over gelijke rechten mannen en vrouwen  en hoe dit wereldwijd kan worden bereikt, werd in 1995 door 189 landen ondertekend.

Na de presentatie wordt er in groepjes van 10 n.a.v. vier opgestelde vragen levendig gediscussieerd over de presentatie, over hoe migranten zich thuis voelen in Nederland  en hoe we elkaar beter leren kennen.  Daarna volgt de pauze waar we bij de koffie van al het heerlijke gebak genieten dat de migrantenvrouwen voor ons gebakken hebben.Na de pauze komt Het Vriendenproject Renswoude, dat het voortouw neemt met  hulp verlenen aan vluchtelingen, aan het woord.   Namens de commissie  spreekt Theo Nieboer als eerste. Hij geeft aan dat de tekst: Indien u  iets voor uw minste broeders  doet, doet u dit voor mij,  hem bracht tot de inzet voor de vluchtelingen in Renswoude. Over vluchten lezen we veel in de bijbel en ook over de hulp die dan geboden wordt. Onze taak is het deze mensen een veilige haven,  begrip en hulp te bieden, ieder met zijn eigen talenten. Dit geeft kleur aan je leven.  Dan maken we kennis met  Jan, gevlucht uit Damascus, waar hij apothekersassistent was. In goed verstaanbaar Nederlands  spreekt hij namens alle Syrische mensen zijn dankbaarheid uit voor alles. Hij vluchtte twee en half jaar geleden naar Nederland, heeft in verschillende AZC’s gewoond. Na anderhalf jaar kreeg hij een tijdelijke verblijfsstatus en na gezinshereniging is hij in Renswoude komen wonen. Nu aan de Van Reedeweg. Hij mist zijn familie erg,  maar wil graag hier blijven. Hier voelen hij en zijn gezin zich veilig. Eén op éen contact met de mensen in Renswoude maakt hem blij. Anoek Verkerk, ook commissie lid, maakt met haar PowerPoint presentatie over het Vriendenproject Renswoude de achterstand duidelijk, die vluchtelingen hebben: de taal, hun diploma’s voldoen hier niet, alles is onbekend. Wat belangrijk is om te doen: praten met vluchtelingen, hulp aanbieden in winkels,  een keer rijden met de auto. Ga op bezoek als ze dat vragen. Zoek verbinding. Er zijn al 8 gezinnen met vaste vrienden. Zelf leidt zij een groep met  jonge vrouwen. Als laatste krijgt Betsie Tinholt het woord. Zij werkt al sinds 2000 bij Vluchtelingenwerk Renswoude. Vooral haar nieuwsgierigheid naar andere culturen bracht haar er toe. Nog steeds geeft het haar veel voldoening. Zij legt de contacten met de gemeente Renswoude, maar de laatste jaren  valt dat steeds meer onder gemeente Veenendaal. Ze helpt bij het invullen van allerlei papieren, legt veel bezoekjes af, waardoor ze steeds meer contact met families krijgt. Ook zij wijst erop dat praten met de nieuwkomers heel belangrijk is. Zij doet een vlammende oproep om eens de bijeenkomsten van vrijwilligers met de vluchtelingen op dinsdagmiddag en vrijdagmorgen in de bibliotheek te bezoeken,  voor taalondersteuning, breien, naaien of om een afspraakje te  maken.

Mieneke dankt  de commissieleden voor hun duidelijke uitleg en alle migranten nogmaals voor de heerlijke  versnaperingen. Dit wordt door een hartelijk applaus ondersteund. Met het gedicht “Wie alleen loopt raakt de weg kwijt’’  sluit zij deze boeiende avond af.


Kerstvieringen op 20 december 2017

?Thema: Donkere dagen.

Voor de kerstviering was er een gezamenlijke maaltijd in restaurant “De Dennen”. Hier werden 72 dames welkom geheten met een cocktail, aangeboden door restaurant “De Dennen”.  Ita heette ons allen welkom en er werd een toast uitgebracht en een kerstwens voor iedereen. Om 17.00 startte het buffet dat er heerlijk uitzag. We konden kiezen uit Hete Bliksem met gehaktballetjes, Boerenkool met spek en worst en Rode Bietjes met aardappelpuree en stoofvlees. Door het bestuur werd aan iedereen een drankje aangeboden en we lieten het ons heerlijk smaken.

Avondviering in Rehoboth:

 We werden daar verwelkomt met koffie of thee met een heerlijke soes.De avond begon met een welkom voor iedereen door Ita. Het thema van deze avond is “Donkere dagen”. Hierover wordt verteld door mw. Fajga Szmulewicz uit Amsterdam. De presentatie is gemaakt door Mieneke, de pianist van deze avond is Jaap van Dijk. De kaars werd deze avond ontstoken door mw. Riek v/d Vendel. Daarna volgde de meditatie uit Joh. 1: 1-18, met Jezus zullen donkere dagen anders zijn. We zongen Hoe zal ik U ontvangen en daarna volgde het gebed.Vervolgens vertelde Fajga ons over Chanoeka, het feest van de lichtjes. De joden denken dat Jezus nog komt, dus vieren zij geen kerst. Fajga vertelde verhalen uit Oost-Europa, haar vader was joods-pools. Tijdens het inwijdingsfeest van de tempel 170 voor Christus brandde de Chanoeka 8 dagen lang. Dit was een feest dat niet erg heilig, maar huiselijk was. De tempel werd verwoest in 70 na Christus en de 7-armige Menora kon niet aangestoken worden omdat er geen olie was. Er is toen een kruikje gevonden en de Chanoeka brandde 8 dagen tot er nieuwe olie was voor de Menora. Na de verhalen zongen we Er is uit ’s werelds duistere wolken.

In de pauze kregen we een drankje en daarna een glaasje advocaat met slagroom. Hierbij was een heerlijke bonbon ter gelegenheid van het 50-jarig huwelijk van Betsie en Rien Kampert.Na de pauze las Fajga  een kerstverhaal voor  uit 1952 van de schrijver J.W.F. Werumeus Buning. Het was een geestige vertelling over de scheldende, schoppende en trappende Jacob. Dit was de kameel van koning Balthazar, 1 van de drie wijzen de naar het kindje Jezus gingen. Jacob verandert van een  woeste kameel in een mak lammetje, door stiekem te snoepen van een strootje uit de kribbe. Het was een leuk verhaal en Fajga werd hartelijk bedankt voor haar medewerking aan deze avond.Na een dankwoord aan  alle medewerkers werd nog vermeld dat er naar diverse leden een kerstbrood met boter gebracht wordt.De kerstcollecte is dit jaar voor de Stichting  “Bulters Mekke”. De avond werd besloten met het zingen van Ere zij God.

 

Terugblik 15 november 2017

?Thema: Relatietherapie en Rouwverwerking.

Om iets voor acht begint Mieneke de avond met een paar verzen uit Klaagliederen 3 vers 55-57 en leest zij een  meditatie voor van Nico v.d. Voet, over hoe wij kunnen omgaan met verlies. Daarna waren er een aantal mededelingen en ging zij voor in gebed. Afsluitend zongen wij het mooie Abba Vader. Daarna gaf zij de microfoon over aan Lies Nijman uit Sassenheim.Zij heeft een eigen praktijk in relatie therapie en rouwverwerking. Zij heeft in 2008 haar man verloren, en is zich toen gaan verdiepen in het thema rouwverwerking. Voor de pauze ging het vooral om het theoretische van dit onderwerp, er zijn ook veel deskundigen die hierover boeken hebben geschreven. Na de pauze ging het om het praktisch benaderen van verlies, en hoe je daar mee om kunt gaan als omstaander. Rouw is de keerzijde van liefde, vreugde en verdriet liggen heel dicht bij elkaar. En wat doet je geloof met je tijdens deze periode? Verlies beïnvloed  je gevoelens, je denken en gedrag en je fysieke gewaarwording. Lies had tijdens de eerste periode zelfs pijnscheuten door haar hele lichaam. Ook bepaald de band met de overledene en de manier waarop hij of zij is overleden de manier van rouwen. In de Bijbel staan veel voorbeelden van rouw, met eigen rituelen zoals klaagvrouwen en kleding. Tegenwoordig veranderen de gebruiken van rouw ook, vaak is het veel persoonlijker. Nog enkele zinsneden over verlies: Verlies gaat niet over maar reist mee. Afscheid nemen is niet loslaten, maar een andere manier van vasthouden. En verdriet is een vingerafdruk, er is er niet een hetzelfde. Na de pauze werd ook nog het nieuwe project gekozen, met een kleine meerderheid aan stemmen is dat geworden: Stichting Veluwse wens ambulance.  Tot slot las Mieneke aan het einde van de avond nog een gedicht van Jolanda Vlastuin voor met de titel: “Tegenslag”.


                                                        

LEDENBIJEENKOMST VAN 11 oktOBER 2017

Running Dinner.

50 vrouwen in spanning voor het Runnoing Dinner, waar gaan we heen om het voorgerecht te gebruiken, met wie en bij wie? iedereen kreeg een envelop waar je naar toe moest, er waren 11 gastvrouwen. Onze groep kreeg heerlijke champignonsoep met stokbrood en een wijntje . Daarna kregen we een nieuwe envelop van de gastvrouw  waar we voor het hoofdgerecht heen mochten allemaal naar een andere plek, weer andere gezellige dames  en een hart werkende gastvrouw.  Het menu was een Thais recept met vlees groente en rijst, wat zit er allemaal in en hoe heb je het gemaakt ? Na nog een poosje  nagepraat te hebben  kregen we weer een nieuwe envelop weer naar een nieuw  adres weer Passage dames met verhalen over al dat lekkers, en een gastvrouw die ons een hoogstaand nagerecht voor schotelde geflambeerd en wel. de tafel prachtig gedekt, we dachten dat we in een restaurant zaten.Borden mochten weer laten staan en we hoefden niet af te wassen. Van de gastvrouw kregen we te horen, dat we allemaal verwacht werden bij de kringloop winkel van Anton en Wijntje van Rinsum en daar werden we opgewacht met een glaasje likeur met slagroom en een kop koffie met een bonbon,  geweldig . De verhalen vlogen rond waar ben jij geweest en wat heb jij gegeten  iedereen was vol lof en had heerlijk gegeten en bijgepraat . Alle lof voor de ontvangst inzet en kookkunst van de gastvrouwen. De 2de voorzitter? Mieneke den Hartog, bedankte de gastvrouwen met een speech  en een roos,daarna eindigde ze met een mooi  gedicht en wel thuis.Geniet maar van de kleine dingen Die ons iedere dag omringen Die door God ons zijn gegeven In dit tijdelijke aardse leven.Geiet van het dagelijks eten Dat ons wordt toe gemeten  Ruimschoots gegeven door de Heer Hij geeft het ons telkens maar weer.  God wil dat wij genieten elke dag Zolang je hier op aarde leven mag Geniet van de mooie natuur Zo wonderlijk en zo puur.Geniet van de kleine dingen die je ziet Vergeet hierbij de Schepper niet Maar dank Hem voor elke nieuwe dag  Wees blij dat je nog zo genieten mag. 


LEDENBIJEENKOMST VAN 20 SEPTEMBER 2017

De eerste avond van het nieuwe seizoen werd geopend door de 1e voorzitter Ita Wolswinkel. Zij heette iedereen van harte welkom, ook een aantal  gasten die de avond bezochten. De zomer die achter ons ligt waren vol van activiteiten zoals bezoeken aan tuinen en de geslaagde  fietstochten. Ook was er lief en leed. De meditatie was van Ds. Jan Riemersma met als thema: “De bijbel vormt het hart van Rembrandt van Rijn” Daarbij werden dia’s getoond van de schilderijen van Rembrandt die betrekking hadden op de meditatie. We zongen uit de bundel Weerklank lied 49 . De lofzang van Simeon. Er zijn een paar mededelingen. Bij Marloes Hazeleger, onze trouwe hulp bij de bar, is 14 september een dochter geboren met de naam Mirthe. Er is een felicitatiekaart getekend door alle leden en gestuurd naar Richard, Marloes en Xander. Betsie Kampert hoopt met haar man te gedenken dat ze 50 jaar getrouwd zijn. 2 nieuwe leden werden er verwelkomd: Gerda van de Brandhof en Henny Cozijnsen. Daarna kwam waar we allemaal naar hebben uitgekeken, Kunst en Kits. Gastheer Jaap Bonhof uit Wapenveld zal taxeren wat de leden hebben meegebracht aan oude en antieke spullen. Er kwamen veel verschillende spullen voorbij. Zoals een  lekschaal van porselein van 1900,een kruidkruikje voor de jacht, zilveren naaldenkoker in de vorm van een toeter. We zagen een Engelse wijnkan van 1930, een prachtig uitgewerkte zilveren taartschep uit Denemarken. Erg mooi was het warmhoudplaatje van bakeliet met glas voor thee of koffiepot. Je kon het ook als schemerlamp gebruiken. Een oud snuifdoosje  van 1841 met aan de buitenkant bijbelse afbeeldingen. Vroeger deden ze een sponsje gedrenkt met eau de cologne in het doosje en namen ze dat mee naar de kerk. Maar er was nog veel meer. Er kwam veel uit Duitsland uit de tijd van ongeveer 1850 tot 1920. De waarden liepen ook nogal uiteen van tien euro, dat was de kits, tot een paar honderd euro, dat was kunst. De klapper kwam aan het eind van de avond. Een zilveren tabaksdoos van 1740. Met inscriptie van een gedicht uit de geschiedenis van de verloren zoon. Ook stonden er afbeeldingen op van figuren. De waarde werd geschat op vijftienhonderd euro. Het was weer een gezellige ontspannen avond. De bloemen gingen naar Marijke Jansen. De voorzitter besloot de avond met een gedicht “Kunst van liefde “, gedachten bij terugkeer van de verloren zoon.


   

 3 dagen Maastricht van 9 t/m 11 mei 2017

 

         

Dinsdag 9 mei 2017
Dag 1, gastvrouw en contactpersoon: Henny van Ommeren.
09.00 uur: vertrek uit Renswoude. Halverwege een koffiestop in het plaatsje Arcen. we genieten met uitzicht op de Maas van twee keer koffie/ thee met Limburgse vlaai. Bij vertrek krijgen we van de chauffeur een lunchpakket (bolletje ham/bolletje kaas/krentenbol, fruit, drankje, mini reep, wat we tijdens de reis naar Maastricht kunnen gebruiken. Rond 13.00 uur zet de buschauffeur u bij het centrum af. Hier ontmoeten we een gids voor een rondwandeling door de stad. De gidsen weten als geen ander een groepsuitje interessant, verrassend en vooral leuk te maken door het vertellen van boeiende anekdotes over Maastricht als trekpleister uit het verleden en als culturele hotspot van nu. Zij kennen de bekendste monumenten, de geheime plekjes en weten de feiten die niet in de toeristenfolder staan aangegeven. Daarna nemen we tijd om een typisch Maastrichts Café te bezoeken. 15.00 uur: einde rondleiding. We bezoeken een typisch Maastrichts cafe en op het zonnige terras nemen we ons eerste drankje, waarna we inchecken in het nabijgelegen Bastion hotel.
17.30 uur Inschepen, 18.00 uur: vertrek. We worden ontvangen met een feestelijke welkomstcocktail als aperitief. Overige drankjes (excl. buitenlands gedistilleerde dranken) worden onbeperkt geschonken. Na inscheping vertrekt de boot voor een 3,5 uur durende boottocht op de Maas. Wij passeren o.a. de stadsdelen Wyck en Céramique, het stadspark met een gedeelte van de eerste stadsomwalling van Maastricht (uit 1229) en de St. Pietersberg. Indien mogelijk passeren wij ook de bekende "Stop van Ternaaien" vlak over de Belgische grens. In dit imposante sluizenstelsel wordt de boot 15 meter omhoog geschut van de Maas naar het Albertkanaal en kunnen de gasten goed zien hoe dit kanaal dwars door de St. Pietersberg is gegraven.
21.30 uur: einde rondvaart. We lopen terug naar het hotel waar we een afzakkertje nemen  in de bar van het hotel.

Woensdag 10 mei 2017
Dag 2, gastvrouw en contactpersoon: Henny Schuurman.

09.30 uur: vertrek uit hotel naar Simpelveld, voor bezoek aan Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. We bekijken eerst het nostalgische station en de werkplaats. 11.00 uur: vervolgens stappen we in de wagon voor een rit van 30 minuten via Eys, Wijlre-Gulpen en Schin op Geul. Hier pikt de touringcar ons weer op. 12.00 uur: gaan we op weg van Schin op Geul naar de St. Pietersberg. We Lunchen met soep, diverse onbelegde broodjes, bruin en wit brood, vleeswaren, kaas, assortiment zoet beleg, koffie en thee. 13.30 uur: verder naar de St. Pietersberg. 14.00 uur: aanvang en rondleiding door het Fort of de Grotten Noord. We maken twee groepen voor de rondleiding. 15.30 uur: weer terug naar hotel.19.30 uur: diner in restaurant aan de Maas  met een heerlijke salade en uitgebakken spekjes, Zalmfilet met dille saus of kipfilet, groenten en frites, Dame Blanche of koffie als dessert.

Donderdag 11 mei 2017
Dag 3 gastvrouw en contactpersoon: Oedie Wolswinkel
08.30 uur: vertrek vanaf hotel naar Margraten
09.00 uur: rondleiding over de Amerikaanse begraafplaats Margraten. We maken een rondwandeling en horen van een gids de geschiedenis en de verhalen van deze bijzondere plek. We bekijken o.a. het Ereplein met toren, kapel, vijver en de 'Wall of the missing'. 10.30 uur : vanuit Margraten naar Valkenburg aan de Geul voor een kop koffie met gebak, we gaan daar met de kabelbaan naar boven en genieten in het restaurant van het mooie uitzicht.
12.00 uur: vandaar stappen weer in de touringcar voor het vervolg van de reis naar Broekhuizen-Arcen. 13.30 uur: een bezoek aan Theetuin De Roode Vennen. Deze Theetuin maakt deel uit van het nieuwe landgoed De Roode Vennen. De ontwikkeling van een dergelijk nieuw landgoed kan gekenmerkt worden als een innovatie welke past binnen het streven naar de ontwikkeling van nieuwe bos- en natuurgebieden, het versterken van de recreatieve structuur en het introduceren van nieuwe economische dragers voor het landelijke gebied. Bij een nieuw landgoed is er sprake van een nieuwe landschappelijke eenheid, waarbij 'rood (gebouwen) en 'groen'(natuur) met elkaar in evenwicht zijn en elkaar versterken. Na een vrije rondwandeling in de tuin gebruiken we een High tea. Om 16.30 uur: vervolgen we de reis weer terug naar Renswoude.
18.30 uur : terug in Renswoude

PS Napret van 3 dagen Maastricht.

Het vertrek was al feestelijk. Goede stemming, we hadden er allemaal zin in, de zon erbij, het kon niet beter. Uitgezwaaid door mannen en familie gingen we richting Maastricht. Halverwege koffie met natuurlijk een stuk vlaai. De activiteitencommissie hadden een afwisselend  programma samengesteld, voor elk wat wils. O.a. bootreis met een uitgebreid diner en drankjes, de stoomtrein, bezoek aan de grotten, Margraten. Ook was er nog gelegenheid om de tijd zelf in te delen . Dat kwam één van de dames goed uit. Op een slinkse wijze is ze  naar een kamer gegaan en heeft de mouwen en pijpen van de pyjama’s dicht genaaid. Dat lieten de dames natuurlijk niet op zich zitten en bedachten revanche. Dat is goed gelukt, alleen de kamergenoten moesten het ook ontgelden. ‘s Avonds na het diner, terug in het hotel nog even met z’n allen een afzakkertje nemen. Dan komen de sterke verhalen en moppen. Heel gezellig, zelfs de ober kon het goed vinden tussen al de dames.  Na drie zonnige dagen kwamen we weer in Renswoude aan. Ik denk dat ik namens alle dames kan schrijven: “ We hebben genoten”.
Oedie, Henny, Henny en Wijntje  BEDANKT  Jullie hebben die zak met sterren echt verdiend.


LEDENBIJEENKOMST 19 APRIL 2017

?Stichting Bultersmeeke Hulphond.

?Mieneke den Hartog heet ons allen van harte welkom en leest voor uit Petrus 1:3, Geloofd zij God en Vader van onze Here Jezus Christus die naar Zijn grote barmhartigheid ons tot levende hoop, door de opstanding van Jezus Christus uit de doden. Na gebed zingen we uit Johannes de Heer, lied 57: Heer ik hoor van rijke zegen. Na de mededelingen gaf de 2e voorzitter het woord aan Martin Zwart uit Assendelft van de Stichting Bultersmekke. De specialisten in teamcoaching. De missie van de stichting is, om zoveel mogelijk mensen met een beperking hun eigen assistentiehond op te laten leiden, met als doel: een zelfstandig en kwalitatief beter leven. Met behulp van een team, begeleiden zij de mensen met een eigen hond in de thuisomgeving op om een erkende hulphond op te leiden. De actie platic doppen sparen voor de stichting is heel belangrijk voor extra finaniele armslag. De avond werd afgesloten met een gedicht van Alfred Bronswijk genaamd "Heer schenk mij op het juiste moment rust.?


 

LEDENBIJEENKOMST 22 MAART 2017

 


 

 

40 dagentijd... Op weg naar Pasen met STIL.
Ita Wolswinkel opent de avond en heet alle leden, gasten  en de zanggroep Stil van harte welkom.
Zij steekt de Passagekaars aan en leest een gedicht voor, getiteld  “Stil voor U”.  Daarna gaat zij ons voor in gebed.
Er wordt stilgestaan bij het overlijden van de echtgenoot van Gerrie Gotink, alsmede enkele leden die herstellende zijn. Daarna volgen enkele mededelingen over de contributie, excursie borduurmuseum en de collecte voor de hartweek.
Dan is het tijd voor “Stil”.Zij bezingen in verschillende stijlen het leven van Jezus tot aan zijn dood en opstanding. Zij doen dit  a capella, dus zonder muzikale begeleiding. Het klinkt prachtig. Sommigen liederen zijn in samenzang met ons allen. Op de beamer worden bijpassende platen vertoond uit het boek “Hij was één van ons” van Rien Poortvliet.
Tot slot zingen zij nog een heel mooi lied ter bemoediging. Dit is een compilatie van de psalmen 121 en 23.
Hierna sluit Ita de avond af met het lezen van het gedicht “ 40 dagen, 40 maanden”.
De zanggroep wordt heel hartelijk bedankt voor de mooie avond.


?JAARVERGADERING 15 FEBRUARI 2017puntsmiley

Uitreiking cheque voor Manege zonder Drempels door voorzitter Ita Wolswinkel aan dhr. Dick Vis.

Na een welkom door Mieneke den Hartog werd de Passagekaars aangestoken. Hierna volgde de meditatie,een nieuw begin, Genesis 1-1-13 en zongen we lied 276 en ging Mieneke ons voor in gebed. Ita Wolswinkel behandelde hierna het huishoudelijk gedeelte met de jaarverslagen, die allen waren goed gekeurd.   Er werd afscheid genomen van commissieleden : Ria van Beek en Toos Gobel van de fietscommissie en Henne Boonzaaier van de commissie Kunst en Cultuur. Hierna werden de nieuwe bestuursleden voorgesteld: Arrisje van den Brandhof, Brandien van den Brandhof en Jenneke Evers. Daarna werd op ludieke wijze afscheid genomen van de bestuursleden : Ingrid, Marijke en Betsie. Dhr Dick Vis , van Manege Zonder Drempels, mocht een cheque ter waarde van € 3.000,- in in ontvangst nemen. Het komende jaar zetten wij ons weer in voor dit project.

Na de pauze ,waarin we de fotoboeken in konden kijken, en we genoten van een drankje , was het tijd voor ontspanning. Dhr Aantjes uit Giesenburg had de leiding over dit gedeelte van de avond. Hij verdeelde de dames in groepjes van 8 personen per tafel, en toen mochten er Hollandse liedjes geraden worden. De liedjes had Dhr Aantjes uitgebeeld op vierkante bordjes, het raden gaf veel plezier. Er waren 2 groepen met maar 1 fout, na loting mocht 1 groep de prijs in ontvangst nemen: een mooie bos tulpen. Hierna sluit Mieneke de avond af en bedankt Dhr Aantjes, die zich inzet voor een project in Sri Lanka, en de inhoud van de gekregen enveloppe bestemd voor dit project. Mieneke bedankt namens alle aanwezigen Dit van Ingen voor de traktatie bij de koffie aan het begin van de avond. We zingen tenslotte Het Passagelied, en kijken terug op een gezellige avond.


?

                      

Ledenbijeenkomst van 18 januari 2017puntyes

?"Bijbelse Quilten''

1e voorzitter Ita Wolswinkel heet iedereen een hartelijk welkom en leest voor uit Psalm 139:13-16. De meditatie ging over het weefsel van ons leven. Na het gebed zongen wij: Heer U doorgrond en kent mij. Na de mededelingen kreeg mw. Rieteke Hoogendoorn het woord. De avond stond in het teken van het bijbelse Quilten, met als betekenis een reis door het leven van de bijbel, dit werd omlijst door beeld en muziek. De achtergrond van het Quilten is ontstaan bij de Romeinen. Er werden zelfs rokken en jassen gequilt. De oudste quilt in Nederland is van 1680. De aanleiding van een quilt - was en is nog vaak - voor een trouwtekst, geboorte of belijdenis. Zelfs na een overlijden worden er quilts gemaakt als aandenken. Natuurlijk zijn er ook vriendschapsquilten. De Amish people hebben een rijke traditie in quilten en patchwork. Rieteke maakt alles met de hand en ze ontwerpt zelf, haar studieboek is de Bijbel. Een quilt van het Hugenotenkruis ontstond tussen de 16e en 17e eeuw. In de 19e eeuw kreeg het weer de aandacht en werd het Hugenotenkruis een christelijk symbool. Het is teveel om alle quilts uit te leggen maar het was een bijzondere en leerzame avond met veel aandacht.Tevens waren er schitterende quilts te bewonderen die aan de muur bevestigd waren. Ook de mooie kaarten en geschenkboekjes kregen de aandacht. In een aantal kerken hangen Liturgische quilten. Ita bedankte Rieteke en sloot de avond af met een gedicht.

 


                                    

Kerstviering 21 december in gebouw Rehoboth.puntyes

"Kerstverhalen wereldwijd"

 

De avond werd verder verzorgd door verhalenvertellers Edgar Nollen en Jan Tijssen. Zij namen ons mee in de belevenis van Kerst aan de hand van 5 kerstverhalen uit verschillende delen van de wereld. Dit deden de heren uit het hoofd. Edgar en David kennen elkaar van de Nationale Vertelschool, de kerstverhalen werden opgeluisterd met muziek. Er werden verhalen verteld uit Rusland, Syrië, Noorwegen, Denemarken, Israël en Oostenrijk. Een van die verhalen die men vertelde was over het meisje met de zwavelstokjes. Uit Noorwegen ging het verhaal over de harpspeler, die had zijn gezin beloofd om de kerstmorgen met elkaar samen door te brengen. Maar toen kreeg hij opdracht om voor de koning om op zijn harp te komen spelen en dat hij daarna een geschenk kreeg. De harpspeler moest dus kiezen, hij koos toch voor zijn gezin. Erg bekend is het lied van Bing Crosby genaamd White Christmas, dit werd meegezongen door iedereen in de zaal. Tussen de verschillende verhalen heen werden er kerstliederen gezongen zoals Stille nacht, Heilige nacht. Na dit lied was het pauze. Daarna werden er door de heren nog enkele verhalen vertelt o.a. over een witte kerst een verhaal uit Oostenrijk en nog een verhaal over de kerstster en de kerstspin. Na de verhalen werden Edgar en Jan bedankt voor de mooie kerstverhalen uit de verschillende landen. Tenslotte zongen we nog het lied Ere zij God. Na enkele mededelingen over de Nieuwjaarsrecepties bedankte Mieneke nog pianist Jaap van Dijk voor het begeleiden van de kerstliederen op de piano en gaf zij aandacht aan de kerstcollecte voor de stichting Zon voor Maimon  die uiteindelijk € 220,00 heeft opgebracht.

                       

Gezamenlijke luxe broodmaaltijd in De Voorhof puntyes

Vooraf gaande aan de kerstviering in Rehoboth, werd er een gezamenlijke broodmaaltijd in kerstsfeer gehouden in De Voorhof, deze begon om 17.00 uur. De dames werden welkom geheten met een aperitiefje. Ita heette ons welkom en begon met gebed. Daarna las ze het gedicht voor genaamd: ”kerstmis vieren”. Op het menu stond, tomaten- of ossenstaartsoep, vervolgens werden ons vele soorten broodjes, een Green Egg en diverse vleeswaren en fruit voorgeschoteld. Ita besloot de heerlijke maaltijd met een gedicht ” Laat God wonen in je hart” van Alfred C. Bronswijk.Daarna vertrok iedereen naar gebouw Rehoboth voor de kerstviering. Er waren 43 dames aanwezig bij de broodmaaltijd


               

puntVerslag jubileumbijeenkomst, gehouden op 16 november 2016puntyes

Eindelijk was het dan 16 november, de jubileum avond van de passage. Iedereen had een leuke uitnodiging gekregen, en maar liefst 123 leden hadden hieraan gehoor gegeven. De meeste dames hadden ook de dresscode goed opgevolgd en rehoboth was gevuld met de mooiste hoedjes.Onze voorzitter Ita Wolswinkel opende deze bijzondere avond om 17.00 uur met het aansteken van de passagekaars. Er werd een in memo’riam  van Ge Mooibroek voorgelezen zij is overleden op 15 oktober, zij is ruim 55 jaar lid geweest van de passage. Jaap v Dijk heeft ons begeleid op de piano, we zongen gezang 269: Eens als de bazuinen klinken! De meditatie was van Noor v Haaften: Vreugde, een geschenk van God.

Toen was het half 6! De firma Smaakideeën heeft een High Tea verzorgd. De tafels waren gedekt met het mooiste engelse servies, er waren 4 soorten thee, en er stonden etagiëres met de lekkerste zoete hapjes, zoals: macarons, brownies, cakejes, spekkoek en natuurlijk bonbons.Tussen de gangen door lazen de bestuurleden, (die er allemaal heel feestelijk uitzagen) stukjes voor uit de oude notulen. Zoals onze penningmeester Marijke die het verslag uit 1951 voorlas waarin stond dat de contributie 3 gulden was. In 1974 was dat al gestegen naar 22 gulden.

Na de zoete hapjes volgde de hartige: een wildbouillon, sandwiches, een wrap, een pasteitje, een gambaspies enz enz.

Toen kwam als grote verrassing van de muziek groep Muzi dima’s uit Woudenberg. Deze 6 dames zongen, in schitterende kleding, nederlandse en engelse liedjes. Zoals  het dorp van Wim Sonneveld, liedjes van Jan Smit, André Hazes en de Everly Brothers.                                            

                               ?

                              Bestuur vlnr Betsie, Ingrid, Mieneke,Ita,Janneke en Marijke.

                                                                            

Om kwart voor negen was het tijd voor de verkiezing van de mooiste hoed! De juryleden, Jannie Nieboer en Bets van Ingen hadden de hele avond de dames geobserveerd, en kwamen tot de volgende uitslag: 1e prijs Jenneke Evers, 2e prijs Alie Wolleswinkel en de 3e prijs voor Sien van Doorn. Rianne Hulst heeft nog namens alle leden een bedankwoord voor het bestuur uitgesproken voor het organiseren van deze prachtige avond. En Ita deed ook nog een dankwoord en zongen we nog een lied: Dank U voor deze 65 jaren! Om bijna 10 uur kwam er een einde aan deze hele mooie en geslaagde avond.


Verslag ledenbijeenkomst van 12 oktober 2016.

?"Hoe houden we onze hersenen gezond"

Onze 2e voorzitter, Mieneke den Hartog heet iedereen welkom en leest Psalm 92: 13-16. Waar staat: In de ouderdom zullen zij nog vruchten dragen. Na het gebed zongen wij (in canon) ‘k Stel mijn vertrouwen op de Heer mijn God. Na wat mededelingen waren de bloemen van de maand deze keer voor Riane Hulst.  Daarna krijgt Zafanje Hartog het woord. Zij werkt bij de hersenstichting en in de hersenkliniek, ook geeft zij voorlichtingsavonden. De hersenen gezond houden, hoe doen we dat? Gezonde voeding, regelmaat, wees matig met alcohol, veel bewegen, sociale contacten onderhouden, het is allemaal erg belangrijk zowel voor het lichaam als de geest. Een kort dutje is goed maar teveel slapen en vooral ook stress zijn zeker niet goed. Als je de rechterhand uitsteekt geeft de linkerkant van de hersenen dat door. De zenuwcellen geven ons prikkels. Werken met boodschappenbriefjes kan zeker geen kwaad, het is een ondersteuning en een hulp. Probeer het lijstje in de zak te houden en kijk of je kunt herinneren wat er op stond. Het was een interessante en leerzame avond. Soms wat erg medisch. Er werden veel vragen gesteld die Zafanja zo goed mogelijk probeerde te beantwoordenMieneke besloot de avond met het onderstaande gedicht en wenste ons wel thuis.


Verslag ledenbijeenkomst van 21 september 2016

?"Lia Verheul  met de vrolijke noot"

Voorzitter Ita  Wolswinkel  opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom in bijzonder heet zij welkom Lia Verheul  van Winssum uit Westbroek. De meditatie had als thema "VRIENDSCHAP". Daarna zongen we, Welk een Vriend is onze JEZUS. Mieneke den Hartog verzorgde in memoriam van ons lid, Jenny van de Bovenkamp – Wagensveld. Aansluitens zongen we: Lichtstad met de paarlen poorten. Lia Verheul  met de vrolijke noot verzorgde de rest van de avond met als thema OP HET BANKJE.Grappige verhalen over en bankje op een plein in het dorp waar steeds een andere passant plaats neemt die vertelt zijn of haar dagelijkse beslommeringen. Thema’s : loopgips, mobiele telefoon, rijbewijs verlengen, het gaat niet zo  lekker vandaag, Sonja Bakker, kraslot gekocht, de postcodeloterij, lekker wijntje al die thema’s werden aangevuld met leuke liederen van Wim Sonneveld. die wij ook mee mochten zingen o.a. Poen, Dora, Kat van Ome Willem, In een rijtuigje, Op de Step, Ome Thijs, Kom maar oudje. Het was een hele geslaagde avond.

Ita bedankte tot slot Lia Verheul uit Westbroek, voor de super gezellig avond wenst alle leden een wel thuis

 


                         ?

Verslagen Fietscommissie zomer 2016

15 juni: tijdens de 1ste avondrit fietsten er 27 dames mee. Vanaf Rehoboth via de Barneveldsestraat naar de Fliertseweg en Lunterse Kade. Na nog een stukje Boerenlandroute naar het Knorrehuis van familie Methorst, daar stond de koffie  klaar met wat lekkers. Net binnen ging het regenen, gelukkig een kort buitje. Het was bijzonder sfeervol ingericht met een hartelijke gastvrouw.  De weg terug via binnenwegen, langs het spoor naar De Klomp en richting Renswoude.De rit was ca. 24 km.20 juli: op de 2de avondrit er zijn weer 27 dames meegefietst, ondanks de voorspelde buien. Bij Rehoboth gelijk rechtsaf, via Spikhorst, Oude Holleweg, de dijk op. Langs (Bruinhorst) naar de Monnickendijk voor de koffiepauze. Die was bij familie Robbertsen-Moesbergen aan de Maarsbergerweg. Het was die dag de warmste dag van het jaar en we konden heerlijk buiten zitten en genieten van koffie met eigen gebakken appeltaart. Terug een stukje door de nieuwbouw gefietst, langs de Rijksweg via binnenwegen naar Scherpenzeel.In Scherpenzeel richting Renswoude. Het is die avond droog gebleven.De rit was ca. 25 km lang. 31 augustus: de dagtocht met 43 dames gingen van start bij Rehoboth. Richting het Walderveen, daar linksaf de Postweg op. Veel fietspaden en smalle wegen, over een stukje privé terrein naar Zorgboerderij ”t Paradijs ” voor koffie met lekker gebak of koek. De Boerderij geeft zorg aan mensen van alle leeftijden en ligt in een prachtig natuurgebied. Daarna verder via de Kallenbroekerweg, Blankenhoefseweg naar Nijkerkerveen. Bij Corinda de dochter van Arrisje, hebben we de lunch gebruikt met brood, kroket, fruit en drinken. Het was lekker weer dus er zaten ook dames buiten. Na de lunch richting het Landgoed Hoevelaken. We genoten van het prachtige park. Weer verder door natuurgebied Bloeidaal, langs het Valleikanaal, Asschatterweg naar Hoeve Groot Zandbrink voor een consumptie waarna we via Scherpenzeel terug fietsten naar Renswoude. De dagtocht was ca. 50 km.

BBQ                    

Bij Brandien aan de Biesbosserweg, werden we verwelkomd voor een gezamenlijke maaltijd door Ria, zij las een gedicht voor over Mooi Renswoude, van Hennie van Ravenhorst. We genoten daarna met 36 dames van heerlijke salades en vlees op de BBQ. Natuurlijk was er ook frisdrank of een wijntje en als toetje ijs met slagroom. Voor wie wilden was er daarna koffie of thee. Het was allemaal heerlijk en als dames onder elkaar, onderhoudend en gezellig.  Wij vonden het fijne avonden en een zeer geslaagde dagtocht. We willen hierbij iedereen bedanken en zien jullie graag terug in 20


Tuinkring verslagen zomer 2016

24 augustus: alweer het laatste tuinuitstapje van de tuinkring van dit seizoen. Om 13.00 uur vertrokken acht dames naar Brummen om de tuin ”Het Holst” te gaan bezoeken.Prachtig verstopt tussen bomen vonden we de rietgedekte woonboerderij met een tuin van 1,5 ha. Eerst natuurlijk koffie met heerlijke cake en een uitleg hoe de tuin ontstaan is. En zoals op zoveel plaatsen is ook hier stukje voor beetje een siertuin gemaakt van wat eerst weiland was. Naast de woonboerderij is het bakhuisje verbouwd voor een B&B. De wandeling door de landschapstuin ging volgens de aangegeven pijlen waardoor we eerst langs de roze rozentuin kwamen voor het bakhuisje. Langs een grote paddenpoel, borders, fruitbomen en grappige vogelhuisjes. Jammer dat er zo laat in het seizoen al zoveel uitgebloeid was, maar nog steeds de moeite waard om te bezoeken.3 juli:  bezocht de tuinkring  met 14 dames en één heer  tuinen in Hoevelaken en Nijkerk . Ze liggen allebei rond een oude  verbouwde boerderij. Klein  Rassert,  in het buitengebied  van Hoevelaken,  was vroeger een klein boerenbedrijfje. In de oude hooitas zit een uilenfamilie. Tot onze verrassing zat een jonge kerkuil ons vanuit een boom  te begluren. Er zijn diverse foto's van gemaakt! De varkensschuur was veranderd in een sfeervol onderkomen voor bezoekers. We werden er ontvangen met koffie en zelfgebakken koek. Gastvrouw Marianne Korthorst, vertelde  tijdens de rondleiding  met veel enthousiasme over de planten en bomen in  de kleurrijke  en goed onderhouden tuin , de boomgaard en de vijvers. Ze had voor ons een heerlijke lunch klaargezet met broodjes en fruit. Na de lunch vertrokken we binnendoor naar  de Slichtenhorsterweg  in Nijkerk. Aan het einde van een doodlopende weg kwamen we terecht op de Wilgenkamp . Hier was ook een prachtige tuin met leuke doorkijkjes aangelegd en een verrassende rozentuin. We konden genieten van het uitzicht onder  de overkapping op het fraaie terras.Ondanks  een paar regenbuien was het een heel geslaagde dag.8 juni: bezochten we De Grampel in Bennekom, de tuin van Loes Scherrenburg was het eerste tuinuitstapje van dit jaar.Bij aankomst viel de voortuin al op door het bijzonder plant en gras gebruik en toen moesten we nog beginnen!Eerst maar koffie met lekker zelfgebakken cake onder de enorme notenboom, en de uitleg van Loes over het ontstaan van de tuin. De tuin is 2500 m2 groot en is mooi opgebouwd in verschillende borders van laag naar hoog, waardoor alle planten prachtig uitkomen.De grote variatie van gebruikte planten maar ook de herhalingen zijn met veel smaak uitgekozen. Er zal hier het hele jaar door wel wat bloeiends te zien zijn!Over de grote vijver met een bruggetje kom je in de groentetuin, die omringd wordt door pergola's begroeid met rozen.Na een dankwoord voor het hartelijke ontvangst gingen de 14 dames weer richting huis

 


                                    

JUBILEUM GE MOOIBROEK

Op 1 mei 2016 was Ge Mooibroek 55 jaar lid van Passage. Dat heuglijke feit wilde het bestuur niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 30 april zijn Ita, Mieneke, Janneke en Ingrid in de middag naar zorgcentrum Lyvore De Vier Linden in Amersfoort gegaan om haar te bezoeken en dit jubileum met haar te vieren. Het bestuur had dit zo met haar man Jan besproken en geregeld. Voor Ge was het een grote verrassing dat een gedeelte van het bestuur op bezoek kwam. Ze hadden een mooie orchidee voor haar meegenomen en gezorgd voor taart, limonade en advocaat met slagroom.

Ge was blij verrast, met elkaar hebben ze een hele gezellige middag gehad en veel herinneringen opgehaald zo Ge is weer van alles op de hoogte. Er is gesmuld van de taart en advocaat met slagroom ook goed in de smaak. Ge heeft een mooie kamer en is heel tevreden in haar nieuwe woongelegenheid.

Zo hebben we Ge enorm verrast en konden we op deze manier toch aandacht schenken aan haar 55 jarig lidmaatschap van NCVB/ Passage jubileum.


SLOTDAG 18 mei 2016

Dagje uit naar Orvelte

Woensdag 18 mei werd het seizoen van Passage afgesloten. Met 51 dames vertrokken we acht uur precies en bracht  chauffeur Ron van Vlastuin Tours uit Woudenberg  ons naar Orvelte in Drenthe. In de bus heette Henny van Ommeren ons welkom. Rond koffietijd werden we verwelkomd in “De Schenkerij “ met koffie en een heerlijke Drenthse koek naar een recept uit 1800. Mooie schilderijen van Henk Renting en de verzameling antiek geven de Schenkerij een unieke sfeer.  Daarna gingen we naar het Ottenshoes waar we begonnen met een film. Deze film is gebaseerd op het dagboek van een onderwijzeres die rond 1900 in Orvelte woonde en werkte. Later is zij geëmigreerd naar Amerika. Waarom? Dat zijn vragen die haar kleindochter Cathy Williams bezig houden. Cathy gaat in Orvelte op zoek naar het verleden van haar grootmoeder. Die, zo later bleek, een relatie had met een arbeider. Trouwen mocht niet vanwege het standsverschil. “ Dan gaan we naar Amerika “ moeten ze hebben gedacht . Onder leiding van een gids kregen we een rondleiding door de Saksische boerderij uit 1860 waar de familie Ottens heeft gewoond. We namen een kijkje in de keuken, bedstee, de kamer waar ze alleen gingen zitten als er belangrijke visite kwam. Terug in de Schenkerij stond de koffietafel klaar met brood en krentewegge gebakken in eigen bakkerij. De middag konden we ieder voor ons zelf invullen. Een aantal dames hebben een rondje  dorp met de huifkar gedaan, anderen zijn gaan lopen. Orvelte is een bijzonder dorp, één groot museum.  Met veel boerderijen, dorpscafé, winkel van toen en oude ambachten. De straten van kinderkopjes en klinkers geven Orvelte een bijzondere sfeer. Vroeger werden er veel schapen gehouden door de boeren. Zij hadden veel mest nodig om het land vruchtbaar te houden. De schapen werden ’s morgens verzameld op de Brink om gezamenlijk met de herder naar de hei te vertrekken. In de namiddag kwamen ze weer terug op de Brink en wist elk dier zonder hulp de eigen stal te vinden. De herder was in dienst van de boeren, die ook de schapen leverden aan de kudde. ’s Avonds stonden ze allemaal weer op stal, het ging immers om de mest. Op het gezellige tuinterras hebben we nog wat gedronken om daarna naar Westerbork te gaan.  In museumboerderij “De Ar” hebben we genoten van een heerlijk 3-gangen diner waarna we weer richting huis gingen. In de bus werd de dag afgesloten door Oedie Wolswinkel met een gedicht. Rond half negen kwamen we weer in Renswoude aan. We hebben genoten van deze leuke en mooie dag. Activiteiten commissie bedankt.


     ? LEDENBIJEENKOMST VAN 20 APRIL 2016                        

?Thema: Parels uit het nieuwe Liedboek

De voorzitter, Ita Wolswinkel, opent de vergadering met een welkom aan l  wijst er  in haar meditatie op, dat deze psalm de lof zingt van God en Zijn schepping.  Ze laat vervolgens  zingen "Lof zij de Heer, de almachtige koning der ere". Na gebed en mededelingen geeft zij het woord aan ds. Erick versloot en samen met hem gaan we Schatgraven naar parels in het nieuwe liedboek.  Ds. Versloot begint zijn lezing met het openen van een meegebrachte schatkist waar hij het  liedboek uit 2013 in bewaart. Hij vraagt de zaal waar en wanneer er nog gezongen wordt.  Hij  vergelijkt het nieuwe liedboek  met de gebouwen in Renswoude. Er zijn eeuwenoude gebouwen:  de psalmen. Er  zijn gerenoveerde gebouwen: liederen die vernieuwd  zijn  en er is veel nieuwbouw: moderne , eigentijdse liederen. De 150 psalmen zijn oud en  vertrouwd. Ze staan vooraan  in het liedboek. Andere  berijmingen en andere melodieën van dezelfde psalm  of lied hebben een a b c of d nummer gekregen. Ds. Versloot  vertelt enthousiast en soms  met humor iets over de achtergrond van  een lied en laat het daarna zingen. Hij begeleidt de zang op de piano en het blijkt, dat hij prachtig kan spelen!  We zingen   psalm 150a  in een berijming uit het Engels en psalm 23 in een berijming van Martinus Nijhoff, bekend van de brug bij Zaltbommel.
Lied 247 "Blijf mij nabij "is een vertaling van het Engelse " Abide with me", wat vroeger in de stadions werd gezongen voor de aanvang van een wedstrijd.Lied 753  "Er is een land van louter licht" is gedicht door  Isaäc Watts, een vrijgezel die wel  30 jaar bij vrienden logeerde en in die tijd meer dan 300 liederen  schreef. Lied 912 "Neem mijn leven, laat het Heer"  komt ook uit Engeland.  Het laatste couplet "Neem mijn zilver en mijn goud " gaf bij sommige gemeenteleden wel eens stof tot discussie.Lied 904 "Beveel gerust uw wegen" is van Paul Gerhardt, die het dichtte in de 17e eeuw , een tijd  van oorlog en honger. Dit lied gaf Henk Vredeling , de latere minister, steun tijdens een razzia in de trein door de Duitsers.
Lied 913 "Wat de toekomst brengen moge" dichtte Jacqueline van der Waals, toen ze ernstig ziek was. Dit lied staat tweede als meest geliefde en bekende  lied. Ita dankt  tot slot ds. Versloot hartelijk voor deze super mooie avond en wenst alle leden  een fijne  zomer.


COLLECTEREN VOOR DE HARTSTICHTING

In Renswoude heeft de jaarlijkse collecte van de Hartstichting het fraaie bedrag opgeleverd van € 2529,22  Dat is €166,95 meer dan vorig jaar. We zijn zeer tevreden!  Dit resultaat is zeker ook bereikt door de enthousiaste inzet, want vele Passageleden trokken er met een collectebus op uit. Tijdens de ledenbijeenkomst zijn er een aantal collectanten gehuldigd tw. Gerry Gotink (20 jaar collecteren).Roelie v/d Berg, Klazien van Brummelen, Arrisje v/d Brandhof, Joke Gijsbersen, Mieneke den Hartog, Janny van Voorthuizen, Bets Vlastuin, Jeannet van den Burgt en Marjan den Hartog elk 10 jaar. Zij kregen allen een oorkonde en een roos uitgereikt.


TERUGBLIK LEDENBIJEENKOMST VAN 17 MAART 2016

??Natuurgeneeswijze en APS bestrijding.

De avond werd geopend door 2e voorzitter Mieneke den Hartog. Er werd gelezen 1 Timotheus 2 vers 1 t/m 6, met aansluitend de meditatie. Hierna werden 2 liederen gezongen, gebed en de mededelingen.
Daarna werd het woord gegeven aan de heer Klaas van Vliet, inwoner van Renswoude en bij velen van ons bekend. Hij heeft een eigen praktijk voor natuurgeneeswijze en wilde daar graag wat over vertellen. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van de beamer om e.e.a. duidelijk te maken. In zijn praktijk kunnen veel mensen met pijnklachten geholpen worden, van jong tot oud. Een nieuwe manier van pijnbestrijding is APS, vaak toegepast bij chronische pijn, verzwakt immuunsysteem en klachten van depressieve aard. Dit kan aantoonbare effecten hebben zoals verlichting van pijn, meer energie, beter slapen, minder ontstekingen. Er werden  vanuit de zaal ook vragen gesteld hoe om te gaan met  je lichaam om gezond te blijven. Veel gezonde en onbespoten groenten en fruit eten en veel water drinken ( 1 glas per 10 kg lichaamsgewicht per dag).  Ook werden op de beamer plaatjes getoond die e.e.a. verduidelijkten. Het was een interessante avond.


TERUGBLIK JAARVERGADERING 17 FEBR. 2016

Jaarvergadering met na de pauze HEEL PASSAGE BAKT.

ta Wolswinkel opende de jaarvergadering en heette iedereen van harte welkom. De meditatie had als thema ”Wie goed doet, goed ontmoet, n.a.v. een gedeelte uit Spreuken. Aansluitend werd gezongen 3 verzen van Lied 138 uit op Toonhoogte: Zegen ons Algoede. Na gebed volgden er een aantal mededelingen en de huishoudelijke stukken.  Passage afd. Renswoude telt op 17 februari 127 leden.

Het 128ste lid is geworden Marry v/d Voort.

Na het dankwoord aan alle commissies van onze afdeling wordt met een woord van dank en bloemen, afscheid genomen van Henny van Ommeren die de commissies van de Opschoonactie en de collecte van het Oranjefonds verlaat, haar plaats wordt ingenomen door Wijntje van Rinsum. Henny zal alleen nog ondersteunende en organisatorische zaken verrichten voor de betreffende commissies.

Daarna wordt er een cheque van € 5000,00 overhandigd aan dhr. Dick Vis van Manege zonder Drempels waar hij bijzonder blij mee was. Hij gaf aan dat we uit een aantal subjecten konden kiezen waar we het geld voor willen bestemmen. Leden en bestuur kunnen hiervoor een keuze maken. Daarna werd het tijd voor het zeer geheim gehouden verrassingsprogramma genaamd :”Heel Passage bak

smiley    Links de eerste prijs winnaarsyes  Pachtige taarten.smiley

De vele aanwezige leden konden onder deskundige leiding van 3 dames prachtige taarten gaan maken. Elke dame kreeg een professionele schort voor en elke drie personen gingen met een al voorbereide gebakken taart aan het werk. Een deskundige jury bestaande uit waarnemend burgemeester Annelies van de Kolk die aangaf het een eer te vinden om bij Passage te gast te mogen zijn en de goede samenwerking tussen de leden mooi te vinden en oud bakkersvrouw Dicky van Mourik van Dicky’s Theetuin en Petra van Herk van Bak en Geniet uit Veenendaal. Zij gaven na het veel proeven en beoordelen van alle taarten de uiteindelijke uitslag: 1ste prijs voor de drie H’s, te weten Henne Boonzaaijer, Henny Schuurman en Henny van Ommeren, een 2de prijs voor Brandien v/d Brandhof, Dinie Truin en Petra v/d Fliert, de derde prijs ging naar Ali Wolleswinkel, Ria van Beek en Toos Gôbel. De vierde prijs ging naar alle andere baksters. Het was een super leuke en creatieve avond. Na het dankwoord door de 1ste voorzitter zongen we afsluitend het Passagelied ” Samen vormen wij Passage”. Het was een zeer geslaagde avond.


puntyesTerugblik Ledenbijeenkomst van 20 januari 2016.yespunt

Het leven van een gedetineerde.

De 2de voorzitter Mieneke den Hartog heette een ieder van harte welkom, daarna leest zij een gedeelte uit Mattheus 25 en volgden de meditatie en gebed. Na mededelingen gaf zij het woord aan Jan de Cock uit Belgie. Hij bezocht over de hele wereld gevangenissen, op zoek na het leven achter de tralies. Door de steppe en woestijnen, per boot, trein of fiets zocht hij gedetineerden op. Hij ontmoette zakkenrollers en moordenaars. Hij deelden de cel met crimminelen, ratten en vlooien, maar sprak ook met moeders die eten hadden gestolen voor hun kinderen. Hij kwam in gevangenissen van Siberie tot aan Chili en at vies eten in Latijns Amerika. In een Russische gevangenis kon je TBC oplopen en in Zuid Afrika kon je besmet worden met aids. In Rowanda werd je maar 1 maal in de week gelucht en in de Kongo werd je eten gebracht door familieleden. In veel gevangenissen was er geen schoon water of een toilet. Jan verkocht in de pauze boeken die hij zelf had geschreven over zijn vele belevenissen. Ook had hij spullen bij zich die gemaakt waren door gedetineerden. Na de pauze had hij nog mooie verhalen over mensen, die bv. de moordenaars van hun familie konden vergeven. Zijn motto was: ”Vergeven, geeft rust” Jan las tot slot nog een prachtig gedicht voor en zong tot slot een mooi lied. Leve deze Belg die geld inzamelt voor het opknappen van verpauperde en propvolle gevangenissen in het buitenland. Het was een bijzonder mooie avond met een bevlogen verteller.   


Nieuwjaarsrecepties 2016. yespuntpunt

Op 5 janauri jl. was Passage aanwezig met een stand in sporthal De Hokhorst tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente. We luisterden o.a. naar de toespraak van waarnemend burgemeester mw. Annelies van de Kolk en door haar werden sucsesvolle sporters van 2015 in het zonnetje gezet.Vele mede dorpelingen en leden van Passage mochten we daar ontmoeten en werden goede wensen uitgewisseld.

De nieuwjaarsreceptie van Passage werd met 41 personen, op 6 januari jl. goed bezocht in De Voorhof, De 2e voorzitter blikte terug op het oude jaar en met 1e voorzitter Ita Wolswinkel keken we vooruit naar een gloednieuw jaar. Ze melde ook nog dat Passage Renswoude in oktober 2016, 65 jaar bestaat. Grote reden tot dankbaarheid. Ita sloot af met een Nieuwjaarswens voor iedereen:

Voor jullie, in dit nieuwe jaar:

een sterk geloof in eigen kracht en kunnen,

vriendschap en liefde van de mensen om je heen

de nabijheid van de Eeuwige, die troost en bevrijdt

Vrede en alle goeds.


smileypuntTerugblik kerstviering op 16 december jl.puntsmiley

Thema: Het Wonder zoekt een plaats.

Voor de traditionele kerstviering van Passage kwamen vele dames bijeen in de Voorhof. Dit keer was er voor een luxe broodmaaltijd gekozen, dat bleek zeer in de smaak te vallen.Voorzitter Ita Wolswinkel heette  iedereen van harte welkom en was blij met de grote opkomst. Zij droeg een gedicht voor, wat aansloot op het thema van deze kerstviering “Het wonder zoekt een plaats”….. De luxe brood maaltijd bestond uit een heerlijke soep en vervolgens werden ons vele soorten broodjes, een kroket en fruit voorgeschoteld. Het ontbrak ons werkelijk aan niets. Na afloop werd de viering voortgezet in de sfeervol aangeklede zaal van gebouw “Rehoboth”.Daar werd door de voorzitter traditie getrouw  de Passage kaars aangestoken, als teken van verbondenheid. Vervolgens  kreeg spreekster ds. Joke Verweerd het woord. De Kerstliturgie  “Het wonder zoekt een plaats”……kreeg in dit avondprogramma een vervolg. Er werd begonnen met samenzang: In de beginne was het woord. Verweerd wilde deze avond in haar verhaal een deur openen over wat pleisterplaats Kerst inhoud. Zij vergeleek ons leven met een reis, waarin we altijd op weg zijn om nieuwe veerkracht op te doen. Opzien naar verlangen, met een nieuwe wereld voor ons, de wereld van God. Samenzang en het kerstverhaal in de vorm van voordrachten en gedichten, werden tijdens de hele viering afgewisseld. Het ‘vrije’ verhaal, wat ook door ds. Verweerd vertolkt werd heeft ze zelf geschreven en getoetst aan de realiteit. Dit keer stond de dertien jarige Micky centraal. Zij is niet blij en krijgt alleen maar tegenslag te verwerken o.m. het vertrek van haar vader had de nodige gevolgen in haar nog jonge leven. Zij hoopte op een wonder in het kerstkind die zich ook om haar zou bekommeren. In de voordracht ‘Wat betekend Kerst voor God’ kwam tot uiting  hoe groot Zijn liefde is om mensen  trouw te blijven, door te zeggen: Jij hoort bij mij. De laatste voordracht ‘Laagdrempelig” gaat over het Grote Nieuws. Hij  wijst de grote der aarde terug en zet de kleine vooraan, zoals ook de herders en roept ook ons mensen zoals we zijn, geen onderscheid makend wie of wat we zijn. Met deze gedachte besloot ds. Verweerd het verhaal van deze kerstbijeenkomst. Na een dankwoord door de voorzitter werden de kerstbakjes verdeeld over diverse Passageleden, die wel wat extra aandacht gebruiken konden. De bijeenkomst werd afgesloten met het zingen van Ere zij God!


Doelen Kerstconcert 15 december.

Op 15 december jl. vertrok er een volle bus van Van Vlastuin Tours uit Woudenberg naar het Doelenconcert in Rotterdam. Via vele omwegen waren we optijd in Rotterdam om een geweldig kerstconcert bij te wonen wat als thema meekreeg: ”Kerst, allicht?!”. De opening met solisten, koren en samenzang begon met Komt allen tezamen. In een uiterst verzorgd programmaboekje konden we het programma verder volgen. Afscheid werd genomen van dirigent Cor de Haan, hij stond meer dan 135 keer op de bok van Concertgebouw De Doelen als dirigent. Hij beëindigde zijn muzikale begeleiding van de koren op 1 januari 2016. Het kerstconcert werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Ere zij God. Omstreeks 00.30 uur kwamen we weer veilig in Renswoude aan. 


Terugblik  ledenbijeenkomst van 18 november.

 Thema: met de camper door  NW Canada naar Alaska

Tweede voorzitter Mieneke den Hartog heet een ieder welkom en leest een brief voor van ds. Andre Troost wat stond in het blad het Lichtspoor. Aansluitend Exodus 2 over Mozes in het biezenmandje. Dan zingen we een lied genaamd Samen in de naam van Jezus, na gebed en mededelingen komt onze gastheer Dick van Toorn aan het woord. Hij geeft een Power-Point presentatie over Alaska en N.W Canada, die heet “Welkom op de top van de wereld”, een reis die hij samen in 2006 met zijn vrouw, in de maand mei gedaan heeft met een camper. Ze beginnen in Britsch Columbia in de plaats Vancouver. daar wordt een mooie camper gehuurd. Ze krijgen er 4 dekbedden bij, waarom weten ze niet, maar daar komen ze later nog wel achter. Het eerste bezoek is Butchert Garden, een hele grote tuin van 22 hectare groot. Alles begint heel mooi te bloeien. Ze hebben daar 1.5 miljoen tulpen en veel soorten planten en struiken. Dan gaan ze verder en het wordt s’nachts steeds kouder. Ze hebben inmiddels al 3 dekbedden nodig. Ze zien veel sneeuw, ijs en gletsjers  Na 10 dagen reizen en al veel gezien te hebben, gaan ze het binnenland in naar de woeste natuur van Denali Nationaal Park. Vanuit de stad Fairbanks vliegen ze naar het Barrow op de Noordpool. Daar leven de eskimo’s met tradities van dansen, handvaardigheid en de jacht. Daarna een tocht van veel kilometers over de Top of the World Highway naar de wereld van de goudzoekers. Gevolgd door het mooie ”Panhandle” van Alaska, waar het heel mooi is met prachtige natuur. Alleen heel jammer van de lelijke grote pijpleidingen door de mooie natuur. De leidingen worden zomer’s gekoeld en s’winters verwarmd.Ze hebben uiteindelijk 4 dekbedden nodig. Het is s’nachts net een vrieskist in de camper volgens Dick van Toorn.Er zijn ook heel veel dieren te zien zoals beren. Elanden zien ze ook de mannentjes elanden zijn erg groot hun gewei weegt 25 kilo en hebben een spanwijdte van 2 meter. Adelaars hebben een spanwijdte van hun vleugels 2,25 mtr. De Bison die ze zien zijn indrukwekkende grote beesten. Het was een prachtige presentatie. Voor mij heel bijzonder omdat ik met mijn man Henk en familie uit Canada deze reis ook ongeveer hebben gemaakt. Mieneke de Heer Dick van Toorn en sluit af met een gedicht “”slapen gaan “ Bijzonder is dat er deze avond 8 nieuwe leden zijn aangemeld bij onze afdeling van Passage.


Terugblik ledenbijeenkomst van 14 oktober jl.

?Uit eten in restaurant CO-HEN, voor Manege zonder Drempels

Vol verwachting verzamelden zich 80 dames bij Rehoboth. Zij werden ontvangen door het bestuur die in matrozen pakken gehuld waren.Tot grote hilariteit verscheen er een boot ( op wieltjes ) die getrokken werd door een tractor en vakkundig bestuurd door kapitein Melissen.Onder muziek van zeemansliederen en de zangeres zonder naam reden we richting restaurant CO-HEN. Daar aangekomen werden we gastvrij ontvangen door Henny Verbeek en Cootje van Veldhuisen.De leden en gasten werden daarna hartelijk welkom geheten door voorzitter Ita Wolswinkel, die de bijeenkomst opende met de meditatie " Waar liefde woont ", spreuken 15 vers 17. Daarna werd het onze Vader gezongen.Truus ten Cate droeg een gedicht voor speciaal geschreven voor onze gastvrouwen.Wij gaan naar restaurant Cohen?
                                         Heb jij daarvan gehoord?yes
                                        Is dat in Amsterdam misschien?
                                         Ik heb het nergens ooit gezien.
                                                 Cohen, CO-hen?
                                                    Ken ik hen?
                                               Ja, twee vriendinnen.
                                           Hoe kunnen ze het verzinnen.
                                                  Zijn creatief,
                                                  en zeer actief.
                                                 ...... Wat lief!!!
                                            Zij zoeken geld voor ons project,
                                             En dat is helemaal perfect.
                                        Ik denk aan jullie met respect!
                                               Zij leven lang, HOERA!!!yes


Het diner bestond uit erwtensoep ( Henny ) en zuurkool ( Cootje), voortreffelijk klaargemaakt.
Daarna gingen we in de aangrenzende ruimte een tekening woordenspel doen die geleid werd door de heer Bosch uit Ede, die dat belangeloos deed voor het goede doel. Daar hadden Cootje en Henny als verrassing voor gezorgd.
We konden daarna extra genieten van het nagerechten buffet. De avond werd besloten met koffie, thee en een bonbon.
Alle aanwezigen werden door het bestuur met eigen auto's weer naar Rehoboth terug gebracht.
Het bestuur en de leden konden nagenieten van een wel heel bijzondere avond waar de opbrengst ten goede komt aan " Manege zonder drempels"! Een prachtig resultaat!!!


Van de activiteiten- en Cultuurcommissies,

puntEen middag in het Barneveldse Nairacmuseum yespunt

Op woensdag 30 september 2015 togen we met 17 dames naar het geheel vernieuwde Nairacmuseum, alwaar we in de eerste plaats de tentoonstelling “Barnevelds fabrikaat” bezochten. We stonden er versteld van hoeveel bedrijvigheid er in Barneveld in vroeger jaren was en nu nog is.Gerjan Crebolder, de kenner van oud-Barneveld,  vertelde op een enthousiaste manier over bijv. ondernemingen op het gebied van pluimveebenodigdheden, fietsonderdelen, lederwaren, kartonnage en houtverwerking enz. Er waren slachterijen, drukkerijen, koek-  en banketfabrieken, zuivelfabrieken, natuurlijk veevoederfabrieken, een bierbrouwerij en zelfs een wijnmakerij. Het veevoederbedrijf de Heus werd zelfs een multinational, andere bedrijven stabiliseerden  en weer andere fuseerden of verdwenen van de kaart.Na deze uitleg dronken we koffie/thee met “Gelderse verleiding”, wat we ons als Utrechters goed lieten smaken en was er gelegenheid om de rest van het museum met oud-Barneveldse culturele bezienswaardigheden te bekijken. Kortom het was een interessant middagje uit.


puntlaughLedenbijeenkomst van 23 september 2015punt                   

Thema: de eerste vrouwelijke huisarts Aletta Jacobs

De eerste avond van het winterseizoen stond in het teken van de strijdvaardigheid van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts en daarmee samenhangend kreeg  ook de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen volop aandacht. Aletta Jacobs werd in een solotoneel vertolkt door Marijke Kots, de gast spreekster van deze avond.Na de huishoudelijk gedeelte en meditatie kwam de in het zwart geklede Marijke Kots de zaal binnen en stelde zich voor als Aletta Jacobs. Ze was het 7e kind uit een gezin van elf. Haar vader Abraham Jacobs was  dorpsdokter. Het verhaal vertelt dat het voor haar een bijzondere dag was. Ze vierde haar 70ste verjaardag en haar was een groot feest toebedeeld, met veel gasten, waaronder vele meisjes. Ze had een ideaal en wilde ook dokter worden, net als haar vader, iets wat voor vrouwen niet in die tijd paste. Ook de kranten verspreide alleen maar negatieve publiciteit. En ook de politiek besliste dat vrouwen geen dokter konden worden. Ze liet het er niet bij zitten en wilde koste wat het kost haar ideaal verwezenlijken. Ze wilde kennis vergaren, tot nut zijn van het algemeen en wilde naar de HBS, maar kwam terecht op de ‘jonge juffrouw school’. Deze was alleen voor meisjes en ze leerde er alleen maar nuttige handwerken. Ze leerde er ook hoe je NIET naar mannen mocht kijken. Ze kreeg hulp van haar vader die ervoor zorgde dat ze les kreeg in medicijnen. Maar nadien wilde geen apotheker  haar hebben, alweer omdat ze vrouw was.Verschillende keren ging ze in gesprek met haar vader, die haar op zekere keer meenam naar een bevalling, waar zij mocht assisteren. Nadat ze met hulp van haar vader en broer Julius toch de HBS met goed gevolg doorlopen had, schreef ze een brief aan Thorbecke (de grondlegger van de democratie) en vroeg hem of ze naar de universiteit mocht om geneeskunde te gaan studeren.Deze gaf haar toestemming. Ze richtte die brief aan haar vader, waarin stond dat ze toestemming had van Thorbecke. Rector magnificus Dr. Romerstijn heette haar hartelijk welkom en en dat er nog maar veel vrouwen mochten volgen. Deze studie heeft ze afgerond.Carel Victor Gerritsen ( mede oprichter van de radicale bond)  herkende zich ook in Aletta en kreeg daarnaast ook een liefdes verhouding met haar. Ze trouwden in 1892. Haar vader las bij haar afstuderen een gedicht, waarin hij verwoorde wat haar levensdoel was, ik citeer hieruit twee zinnen: -strijden voor het vrouwenkiesrecht- en aan het eind van het gedicht gaf hij haar een boodschap mee -aanvaard uw beroep als een heilige plicht-. Aletta ging een gratis spreekuur organiseren en de bal ging rollen, ze kreeg patiënten. Ze ging naar de krant en voerde actie en knokte ervoor om voor zichzelf op te komen. Ook het vrouwenkiesrecht kwam toen van de grond.Na de pauze vertelde de in Haarlem woonachtige Marijke Kots wat haar bewogen had om  de rol van Aletta Jacobs te gaan spelen. Als kind wist ze al dat ze theater wilde gaan maken. Ze kwam uiteindelijk bij een poppentheater terecht  en deed als 40 jarige auditie op de theaterschool en werd aangenomen. Zij deed daarna solotoneel en kwam via de bibliotheek in aanraking met een boek, waarin de hoofdpersoon een klein vrouwtje was, zoals Aletta Jacobs was maar ook, zoals ik zelf ben, aldus Marijke. Dat raakte haar zo dat ze daarom een solotoneelstuk over Aletta Jacobs heeft gemaakt. Het was een avond waarin iedereen met volle aandacht luisterde  naar hetgeen wat door Marijke Kots ten tonele werd gebracht.


coolJaaroverzicht Fietscommissie 2015.yes                            

 De 1ste avondrit was op 17 juni. En er fietste 19 dames mee. Start om 19.00 uur bij “Rehoboth”via Witteoord,Gooswilligen naar het Melissenpad en met een lusje Engelsestadweg naar Museumboerderij De Grote Glind. Op de deel zijn ook een woonkamer en een keuken uit de jaren 50 ingericht met servies,koffiemolens,bestek en ander keukengerei.Kleding.streekmutsen,kielen enz. wij kregen daar koffie met een cupcake.Terug via Veenschoten,Kerstavondpad en Ruwinkel naar Renswoude de route was ca. 24 km en het bleef gelukkig droog.

 De 2de avondrit was op 15 juli met 26 dames die meefietsten.Start weer om 19.00 uur bij “Rehoboth”naar Barneveldseweg de Dijkje opgegaan en via Ederveen naar Lunteren onderlangs de Goudsberg naar Restaurant de Lunterse Boer gefietst. Daar hebben wij koffie met heerlijk gebak gehad.wij hebben binnen gezeten ,  ondanks dat het overdag regenachtig was, vonden wij het fijn dat er nog zoveel dames mee waren.Terug Boslaan De Stroet Zwetselaarsepad en Ubbeschoterweg terug naar huis. De rit was ca. 25 km.

De dagtocht was op 19 augustus  met 34 dames gingen wij van start bij “Rehoboth”naar, Bekerweg, Daatselaar, Postweg naar de Buzzertseweg naar een geitenboerderij “Jowis”daar hebben wij koffie met lekker gebak naar keuze gehad, het bedrijf heeft 700 geiten, die kon je achter glas bekijken.verder gingen we over binnenpaadjes soms erg smal , naar Kootwijkerbroek  voor de boeren broodmaaltijd.bij Thematuin De Heihut van de fam. Van Ee. Er was soep, roerei, kroket en vele soorten brood en drinken. Daar is ook een prachtige tuin,ook veel uit grootmoederstijd, en een prachtig terras waar wij ook konden zitten, het was stralend weer.Daar vandaan richting de” Valk” en Valkse binnenweg naar, IJzertijd Boerderij,daar hebben even gepauzeerd en een versnapering gehad.via Hessenweg door het bos naar centrum Lunteren, Daar was gelegenheid om bij Portofino een ijsje te kopen,toen naar Ederveen, over de Dijkjes naar de Zwarte brug en naar Hennie Robbertsen, Groeperweg 17 voor een gezellige avond met eten en drinken.


punt Verslag tuinkring zomer 2015 yespunt

De laatste tuindag van dit seizoen ging naar “Op de Haar” in het Hoevelakense bos. Deze 2 ha grote tuin is aangelegd door John en Joyce Ramsbotham vanaf 1991. Er zijn 7 onderdelen; bij het huis de Engelse border, een rozentuin, de vuur en ijstuin, de millennium tuin, tropische tuin, de vijvertuin en natuurlijk een grote bostuin. Door zoveel verschillende omstandigheden staan er dan ook veel bijzondere planten struiken en bomen. Van bamboe tot banaan en van exotische tot zeldzame bosplanten.Vooral het bosgedeelte is heel apart om te wandelen. Het is een”rabattenbos” ; een techniek waarbij de aarde uit parallel gegraven geulen werd gebruikt om de tussenliggende stroken op te hogen. Veel langwerpige paden en veel bruggetjes dus.  De huidige eigenaren hebben ook dit gedeelte helemaal hersteld en duizenden schaduwminnende planten geplant. Bij alle planten staat een etiket, wat wel nodig is bij zoveel bijzonders.Het was een heerlijke middag met een vriendelijke ontvangst en rondleiding met uitgebreide uitleg over de tuin en zijn geschiedenis. En gelukkig deze keer met een flinke opkomst!

Het tweede tuinuitstapje, ging wegens te weinig belangstelling niet door.

Het eerste tuinuitstapje van dit seizoen begon in het Amersfoort. De tuin “het bergje” bleek niet alleen een prachtige kleurrijke tuin te zijn, maar had ook nog een andere verrassing. De eigenaresse Anneke Caljouw bleek voor velen een oude bekende, zij was 25 jaar “juf Blankensteijn” in Renswoude.Na uitleg over hoe zij in Amersfoort terecht was gekomen, vertelde zij de geschiedenis van het huis en de tuin.In het voorjaar is de tuin al heel vroeg vol kleur met duizenden bollen, tulpen, hyacinten, crocussen en nu nog in bloei reuze uiebollen. Er is gekozen geen gras te leggen maar alle beschikbare grond te beplanten met vaak ook bijzondere struiken en onbekende planten. Over de paden van Gravier d'or (ook wel parkgoud genoemd) die glooiend door de tuin lopen, staan veel bogen begroeid met rozen en clematissen. Een prachtige vijver; veel om van de genieten.Na de lunch op het overdekte terras nemen we afscheid van Anneke en gaan naar de volgende tuin in Leusden.De tuin van Marieke Nolsen ligt in landgoed De Treek. Ook daar werden wij weer hartelijk ontvangen en kregen wij bij een kopje koffie uitleg over het ontstaan van de tuin. Haar beroep is oorspronkelijk bloemiste en dat is duidelijk te zien in de losse stijl van haar beplanting die hetzelfde is als de manier waarop zij bloemstukken schikt. Zij geeft het hele jaar door workshops in bloemschikken en heeft prachtige fotoboeken liggen van haar tuin. Deze tuin is verdeeld in “kamers” met vakken op kleur. Over gras wandel je van de ene “kamer” in de ander, naar weer andere combinaties van planten.Samen met het prachtige weer was dit weer een heerlijk dagje uit!


 punt Slotdag 20 mei 2015 yespunt

Thema: Verrassingsuitje naar een paardenmelkerij en de kassen in Hillegom

We vertrokken om ca. 8.30 met een bus van Van Kooten gevuld met 43 dames en chauffeur Conny richting Utrecht. Niemand wist waar de reis heen ging dus er werd van alles verzonnen. Na een mooie rit arriveerden we in Nieuwveen bij de Riga Ranch. Dit is een paardenmelkerij en een chocolade- en bakatelier. Eerst kregen we koffie met een heerlijke appelpunt. Daarna gingen we naar het atelier en werd ons alles verteld over het ontstaan van de paardenmelkerij en daarna werd uitgelegd hoe de bonbons werden gemaakt. We mochten ook proeven en dat smaakte heerlijk. Daarna gingen we in de stal kijken bij de Haflinger paarden en de veulens. Ook zagen we hoe een paard werd gemolken. We vervolgden onze weg naar restaurant De Oude Tol in Sassenheim, waar we werden verrast met een heerlijke lunch incl. kroket. Daarna reden we langs de Keukenhof en we kwamen uit bij John Warmerdam Schelpendecoraties in Hillegom. In de kassen worden vetplanten gekweekt en met de stekjes daarvan worden in exotische schelpen en glazen mooie composities gemaakt. We keken in de winkel onze ogen uit. Er waren prachtige schelpen in alle kleuren en maten en allerlei soorten glaswerk opgemaakt met vetplanten. We werden weer verwend met koffie of thee met iets lekkers erbij en daarna mochten we zelf een werkstuk maken in een glazen bolvaasje. Dat was een groot succes en iedereen ging met iets moois de deur weer uit. We gingen daarna weer op huis aan en arriveerden om 17.30 uur bij De Dennen waar nog 10 dames zich aansloten bij het diner. We werden verwelkomd met een glas Prosecco en stond er een prachtig en zeer uitgebreid buffet klaar met o.a. als voorgerecht diverse broodsoorten en twee soorten soep, vele soorten salades en visschotels, kaas, vleeswaren. Ook was er een warm buffet met saté, gehaktballetjes, kroketten, kip, nasi en patat. Er kon onbeperkt gebruik gemaakt worden van een drankenbuffet met vele vruchtensappen. Tot slot een overheerlijk ijsbuffet. Als afsluiting nog koffie met een bonbon. We hebben allemaal genoten van een geweldige verrassingsdag.


punt Ledenbijeenkomst 15 april 2015 yespunt 

Thema: Amish people en de Mennonieten met Rietje de Jong.

De avond werd geopend door 1e voorzitter Ita Wolswinkel, zij heet ieder van harte welkom. Ita leest uit Esther 4 vers 1-5. Na de meditatie gezongen we: ‘k Wil u o God mijn dank betalen, daarna gebed en mededelingen. Hermien Wolleswinkel maakte de opbrengst van de Hartstichting bekend. Totaal was er € 2362,27 opgehaald. Daarna gaf mw. Rietje de Jong uit Veenendaal, een presentatie over de Amish people en Mennonieten met foto’s. Zo kregen we een goede indruk hoe deze mensen leven en werken. De Amish zijn volgelingen van de Zwitser Jakob Amman, de Mennonieten zijn genoemd naar de priester Menno Simons uit het Friese Witmarsum. Nadat hij later opnieuw gedoopt was, gaf hij het priesterambt op en wijdde hij zich aan prediken en geschriften. Zij wonen voornamelijk in de provincie Ontario in Canada met een bijzondere leefwijze en beleving van godsdienst. De Amish scheidden later af van de Mennonieten en zijn strenger in de leer. Deze bevolkingsgroepen hebben een volwassen doop, ongeveer rond hun 20e jaar. Na de doop mogen ze niet meer met het gezicht op de foto, alleen op de rug. Kerkdiensten worden één keer in de twee weken gehouden en duren dan ook lang, er wordt zeer langzaam gezongen uit een gezangboek uit 1654. De andere week gaan ze op familiebezoek. De kinderen gaan naar school van 6 tot 14 jaar, meestal één klaslokaal. De lessen rekenen, lezen, schrijven en Bijbelkennis worden gegeven door mensen uit de eigen gemeenschap. Geschiedenis, aardrijkskunde en andere kennis over - de wereld - wordt niet onderwezen. De Amish wonen met hun grote gezinnen op het platteland, nog grotendeels zoals men in de eerste helft van de 19e eeuw leefde en dragen de kledij uit die tijd, zonder knopen/ritsen. Het wordt met spelden bij elkaar gehouden. Ze hebben ook geen elektriciteit, energie wordt opgewekt door eigengemaakte windmolens. Geen auto, maar paard met koets. Naast de hoofdweg ligt een strook sintelweg waar de paard en koets mogen rijden, daarom betalen ze ook geen wegenbelasting. De aankondiging van een huwelijk is in oktober, waarna ze in november gaan trouwen. De Amish mannen laten na hun huwelijk de baard staan. Vanaf een jaar of 16 mogen ze een paar maanden tot een paar jaar leven als een gemiddelde Amerikaan. Zo kunnen ze beter kiezen tussen Amish-gemeenschap en de - wereldse - maatschappij. Dit wordt rumspringa genoemd. 85 tot 90 procent kiest ervoor om weer aan te sluiten bij de Amish en daar de rest van hun leven te blijven. De huizen van de Mennonieten zijn herkenbaar aan de mintgroene daken. Ita sloot de laatste avond van het seizoen af met een gedicht.


punt Ledenbijeenkomst van 18 maart 2015 yespunt 

Thema: ”Hoe heurt het nu eigenlijk” met butler Laurens

Butler Laurens stond bij de deur in jacquet en witte handschoenen klaar om de dames te ontvangen. Tweede voorzitter Mieneke den Hartog opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom en leest voor uit Matth.12 vers 8 t/m 13.Na gebed en mededelingen gaf zij het woord aan butler Laurens die ons kwam vertellen hoe het nu eigenlijk heurt. Hij gaf een lezing met behulp van een PowerPoint presentatie. Hij is butler bij grote bedrijven over de hele wereld en bij verschillende ambassades. Daar ontmoete hij vele beroemdheden zoals koningin Beatrix, lady Diana, de koning van België, president Clinton, Nelson Mandela en vele anderen.Ook werkte hij bij prinses Margriet,voor hij daar aangenomen werd is hij helemaal nagetrokken en moest hij beloven niets over de familie door te vertellen, het duurde daarna nog 3 maanden voor hij daar aan het werk mocht. Verder vertelde hij ons over de etiquette in hoe het allemaal heurt, omgangsvormen met andere culturen, handen geven, wel of niet kussen, de kleding, voorschriften en tafelmanieren. Ook liet hij een paar dames de tafeldekken zoals dat hoort.In de pauze konden we zijn bijzondere menukaartencollectie inzien van o.a. koningshuizen en regeringen. Mieneke sloot af met een gedicht ”De tien geboden”


punt Jaarvergadering op 18 februari 2015 yespunt 

Onderwerp : Veiling

1e voorzitter Ita Wolswinkel opent de vergadering en heet ieder van harte welkom, in het bijzonder Wilma Stoelinga van ons project de Kinderhospice Binnenveld, en dhr. Pieter Oosterveld van ons nieuwe project Manege zonder Drempels, waarna de Passage Kaars wordt ontstoken. We zingen Lied 43 uit Op Toonhoogte. Na de overdenking gaat de voorzitter ons voor in gebed. Daarna worden de jaarverslagen behandeld van o.a. de secretaresse, penningmeester en de commissie Lief en Leed. Per 31-12-2014 hebben we 124 leden en werden de avonden gemiddeld door 77 leden bezocht. Daarna worden de vele commissies bedankt die in het afgelopen seizoen klaar hebben gestaan voor onze afdeling. We namen afscheid van Henny van Viegen van de tuinkring commissie en van Dinie Goossens die na ruim 25 jaar, afscheid nam van de commissie Lief en Leed. Beiden werden met groot applaus bedankt en kregen een bos bloemen uitgereikt. We namen deze avond na 3 jaar afscheid van het project “kinderhospice Binnenveld” met een cheque van € 2.500,00 aangeboden aan directeur Wilma Stoelinga. Zij bedankte namens de kinderhospice voor de financiële steun en de onderlinge goede contacten. Passage heeft in 3 jaar € 9.250,00 bij elkaar gewerkt voor de kinderhospice. Daarna maken we kennis met dhr. Pieter Oosterveld van ons nieuwe project manege zonder Drempels in Bennekom. We gaan ons drie jaar inzetten voor dit mooie doel. Deze avond hebben we afscheid genomen van Heleen Dekker als algemeen adjunct, wegens ziekte van haar man kon Heleen haar periode van 3 jaar niet afmaken. Ook voor Heleen waren er bloemen. Wijntje van Rinsum is bereid de termijn van Heleen af te maken, zij werd zonder tegenstemmen verkozen.

punt Na de pauze een VEILING. punt
In de pauze konden we de getoonde veilingstukken met behulp van nummers en een lijst bekijken. Het betrof artikelen die we in konden leveren bij Mieneke of Betsie. Alles moest in goede staat zijn en ieder lid mocht 1 artikel inleveren. De inzet begon bij 50 eurocent, bij opbod kon dit een mooi bedrag worden voor Manege zonder Drempels. Was het een waardevol artikel, dan werd de inzet hoger. Onder het genot van een aangeboden drankje met hapjes werd er veelgeboden op de getoonde artikelen. De uiteindelijke netto opbrengst kwam op € 421,00. De veiling commissie: Dicky van Mourik, Ria van Beek, Toos Gôbel, Marijke Jansen, Betsie Kampert en veilingmeester Mieneke den Hartog werden door de voorzitter bedankt voor hun vele werk voor de veiling. De avond werd besloten met het zingen van het Passagelied.


punt Ledenbijeenkomst van 21 januari 2015 met wethouder Didi Dorrestijn. smileyyespunt

Thema: ”Hoge hakken op het pluche” met wethouder Didi Dorrestijn.

Hoge hakken op het plusche, thema van Didi Dorrestijn, wethouder in Renswoude. Zij vertelde de aanwezigen over haar loopbaan in de politiek. Ze toonde een filmpje van RTV Drenthe over vrouwen in de Drentse politiek, ter introductie van dit onderwerp. Daarna vertelde ze wat over haar verleden, opgegroeid in Renswoude aan de Molenstraat. Hoe combineerde zij haar huwelijk en een gezin met 4 kinderen met haar politieke loopbaan. In 1990 werd zij gevraagd mee te schijven voor een verkiezingsprogramma voor Renswoude en zo kreeg zij de smaak te pakken. In hetzelfde jaar werd Didi ook gemeenteraadslid. Dit werk heeft zij met heel veel plezier gedaan. Uiteindelijk werd Didi in 2006 gekozen als wethouder. Dit was een grote ommezwaai. Ze was lang raadslid geweest, dacht veel te weten, wat in de praktijk toch soms wat anders bleek te zijn. Het fietspad aan de Barneveldsestraat werd een groot project en de herindeling is een intensieve periode. Burgemeesters kwamen en gingen. Didi liet foto’s zien van vrouwen die in de Renswoudse politiek zaten en nog steeds zitten en van vrouwen in de landelijke politiek. Een belangrijke conclusie van Didi is: Kijk niet tegen andere mensen op, met het idee ‘’zo wil ik ook zijn’’ maar blijf vooral jezelf! De schoenen maken niet uit, als je altijd hoge hakken draagt blijf je het doen. Maar ga niet op hoge hakken lopen wanneer dat niet bij je past, Blijf vooral jezelf!

Het was een verhelderende avond om te horen wat de vrouwen in de politiek kunnen betekenen en wat zij voor de samenleving kunnen doen. Het was een inspirerende avond voor de vele aanwezige Passagedames.


 Nieuwjaarsrecepties 2015. yespuntpunt

Op 5 janauri jl. was Passage aanwezig met een stand in sporthal De Hokhorst tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente. We luisterden o.a. naar de toespraak van waarnemend burgemeester mw. Annelies van de Kolk en door haar werden sucsesvolle sporters van 2014 in het zonnetje gezet.Vele mede dorpelingen en leden van Passage mochten we daar ontmoeten en werden goede wensen uitgewisseld.

De nieuwjaarsreceptie van Passage werd op 7 januari jl. goed bezocht in De Voorhof, De 2e voorzitter blikte terug op het oude jaar de de 1e voorzitter keek al naar de plannen in het nieuwe jaar. Het was een gezellig samenzijn.


punt Kerstvieringen.yespunt

Thema: Russisch Orthodoxe kerkmuziek met ds. Theo Hop.

Vanaf 16.30 druppelden de dames binnen voor het kerstbuffet.Maar liefst 65 leden waren naar de voorhof gekomen! Na een welkoms drankje kregen we heerlijke tomatensoep met stokbrood.Daarna was er een lekker stoofpotje met natuurlijk stoof peertjes, dit alles was klaargemaakt door restaurant "de Hof".Het toetjes buffet wat daarna volgde was klaargemaakt door enkele (bestuurs)leden.Dit viel bijzonder goed in de smaak, want alle schalen waren tot de bodem toe leeg!Ondertussen kwamen de eerste gasten al naar de gereformeerde kerk. Voorzitter Ita Wolswinkel verwelkomde alle leden en gasten,waaronder ook enkele mannen en introduceerde ds Hop en zijn vrouw.Russische iconen en vele kaarsen sierden een volle Gereformeerde kerk tijdens de kerstviering van onze afdeling van Passage .De vele belangstellende hoorden, hoe er in de Russische Orthodoxe kerk - waar volgens de oude Juliaanse kalender pas op 7 januari - kerst wordt gevierd. Ds Theo Hop uit Hillegom, gaf uitleg over de vele stukken muziek die we konden beluisteren. In de viering is er altijd een koor aanwezig die ook altijd a capella zingen, eenvoudig maar mooi en veelzeggend. Veelal wordt er in het oude Russisch gezongen. De stemmen van de koorleden zijn muzikaal geschoold en men besteedt veel aandacht aan de mooie stemmen. De avond werd begonnen met ”De klokken klinken” en vele stukken later besloten met De klokken van Jeruzalem. Het werd een wat andere avond als de Passageleden gewend waren maar wel een avond met muziek die mensen raakten. Na de bijeenkomst werd er nagepraat met een drankje en een heerlijke bonbon.


punt Ledenbijeenkomst 19 november 2014 yespunt

Thema: ”De geschiedenis van de toga” met Carla Zuidema uit Ugchelen.

             

Na welkom, opening, meditatie en huishoudelijke mededelingen gaf 1ste voorzitter Ita Wolswinkel een korte inleiding over het onderwerp Kerk op de Catwalk. Daarna gaf zij het woord aan CARLA ZUIDEMA uit Ugchelen. Zij maakte met ons een tocht door de geschiedenis, we ervaren daarbij iets van de spanningen in de tijd van de lange haardracht en later de z.g. pruikentijd met zijn prachtige kleding voor voorgangers van diverse kerken. Daarnaast werd een prachtige modeshow gegeven door 12 ”professionele” heren en 1 dame. We moesten nog even wachten de heren waren nog niet helemaal klaar, het duurde even voordat ze allemaal in de toga’s stonden en de pruiken niet te vergeten. Intussen droeg Mieneke den Hartog een prachtig gedicht voor met het woord, waar steeds ”wachten” in voorkomt dat heel leuk was om te horen. Het was een prachtige avond de lachspieren kwamen goed los. Wat waren de heren goed en dat de echtgenotes er niets van wisten was een echte verrassing, je hoorde ze zeggen, maar dat kan toch niet mijn …….of nee…… dat geloof ik niet. Hier zullen we lang over napraten. In de pauze was Unicef er met kaarten voor de komende feestdagen, er is voor 240,50 verkocht. Truus ten Cate verraste ons op een heerlijk stukje notentaart ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag. Het nieuwe project wordt MANEGE ZONDER DREMPELS waar met 34 stemmen de meeste voorkeur voor was.


punt12 november schoonmaken in kinderhospice Binnenveld. smiley punt

Met 14 dames togen we met behulp van emmers en werkdoeken op een druilerige morgen naar Barneveld om in een gloednieuwe kinderhospice, te gaan schoonmaken. Na een warm welkom, met koffie en een korte uitleg over de laatste nieuwtjes van de kinderhospice, door directeur Wilma Stoelinga, gaf zij het woord aan coördinatoren Mirjam Verbeek en Marloes Bosch die ons meenamen door een prachtig huis om te gaan schoonmaken. Binnen no-time waren de dames enthousiast aan het boenen. Rond de middag was het meeste gedaan en stond er een heerlijke broodjeslunch met 2 soorten soep voor ons klaar. Het was weer fijn om te helpen en de contacten aan te halen bij ons project waarmee in februari 2015 een einde aan de samenwerking komt.


punt Wandelen in het Mosselse zand. yespunt

De activiteiten commissie organiseerde een prachtige herfswandeling, daardoor gingen we op 22 oktober jl. wandelen in het Mosselse Zand in Otterlo. In de natuurkamer van restaurant De Houtzagerij werd ons een heerlijke ”lichte lunch” voorgezet die ons goed deed smaken. Na de lunch stond boswachter John Brandehof (met hond) al klaar om ons te begeleiden op de wandeling en meer te vertellen over de prachtige natuur waar we doorheen liepen. We werden attent gemaakt op de vele boomsoorten, waaronder het productie bos met de keurige rechte rijen bomen, de verschillende soorten paddenstoelen, mos en dennenappels. We kwamen bij een prachtig uitzicht over het stuifzand ontstaan nu het hoge raster dat er liep flink is verlaagd. Zo loopt er bijvoorbeeld een gemarkeerde route door dit deel van Planken Wambuis die start bij camping de Wije Werelt. Doordat het raster is verlaagd is die route veel aantrekkelijker geworden. Ook zijn delen naaldbos verwijderd om het verstuivingproces van het zand op gang te houden. Je kunt er nu meer genieten van de openheid en ruimte op het stuifzand. Na de wandeling gaf de boswachter onder het genot van een kopje koffie of thee, uitleg over verschillende diersoorten die in het gebied leven, zoals de zwijnen en reebokken. Zelf de paringtijd van de reebokken kwamen aan de orde. Het was ondanks een lichte regenbui een prachtige wandeling en hebben we van ons samenzijn in het Mosselse Zand genoten.


punt Ledenbijeenkomst 15 oktober 2014. yespunt

Thema: ”Veranderingen in de zorg” met Laura van Ravenhorst

Mieneke den Hartog, 2e voorzitter van Passage afd. Renswoude heette in een volle zaal alle aanwezigen van harte welkom. Na het huishoudelijk gedeelte gaf zij het woord aan verpleegkundige Laura van Ravenhorst van Icare die met behulp van een PowerPoint presentatie, de aanwezigen uitleg gaf over de zorg en veranderingen in het komende jaar. Icare is een stichting, die staat voor het verlenen van zorg die bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Icare biedt altijd zorg op maat en heeft een grote diversiteit aan diensten en producten. Er komen veel veranderingen in de zorg, de Gemeente krijgt een grote verantwoordelijkheid die in 2015 merkbaar zullen worden. De langdurige zorg wordt dan hervormd, Verpleging en Verzorging gaat van de AWBZ naar de zorgverzekeraars de Begeleiding gaat van de AWBZ naar de Gemeente, de dagactivering en vervoer gaat ook naar de Gemeente. Veel wijzigingen binnen de zorg die tot veel vragen opriepen vanuit de aanwezigen. Daarna sprak mw. Trudie Cornelissen als accountmanager vanuit de Icare ledenvereniging en zij gaf informatie over de producten en diensten van de ledenvereniging Icare, en wat je kunt doen met het lidmaatschap. We konden tevens kennis maken met een Proeferijtje van Apetito uit Ede, die vriesverse maaltijden aan huis bezorgen, eenvoudig te bereiden in magnetron of oven. Het was een verhelderende avond, zeker met het oog op de toekomst, de veranderingen in de zorg en de bezuinigingen die we allemaal gaan ervaren.


punt Ledenbijeenkomst 17 september 2014 laughyespunt

Toneelstuk ”Hotel Hommelus” door toneelgroep Chapeau uit Amerongen.

laughIta Wolleswinkel de eerste ledenbijeenkomst van het nieuwe Passage seizoen. Vele belangstellende waren naar gebouw Rehoboth gekomen om deze avond te genieten van toneelgroep Chapeau uit Amerongen. Het komische toneelstuk met de titel ”Hotel Hommelus” ging over een zakelijke en vergeetachtige vrouw en haar ordinaire altijd kauwgum etende zuster. Het hotel werd bevolkt door zeer uiteenlopende types waaronder incognito een inspecteur die de reinheid van het hotel kwam inspecteren. Wat een vergeten brief toen al niet teweeg bracht laat zich raden. Een dolkomische avond met veel humor en gelach. De eerste avond in het nieuwe seizoen van Passage is goed begonnen.yes


punt Jaaroverzicht Fietscommissie zomer 2014 coolyespunt

Wij zijn 2 avonden wezen fietsen en een dagtocht op 20 augustus. Op 18 juni waren we met 24 dames de route was ca. 25 km start bij “Rehoboth”. daarna binnendoor richting Woudenberg koffiepauze bij Theeschenkerij Eldorado koffie met heerlijk gebak en het was lekker weer dus konden we in de prachtige tuin zitten.Terug ook weer binnendoor naar Renswoude terug.

Op 16 juli waren we met 29 dames de route was ca, 25 km. Start weer vanaf “Rehoboth” dit keer richting Overberg door de bossen richting Veenendaal. Koffie met een heerlijke soes bij De Eekhoeve, waar we ook heerlijk buiten konden zitten. Daarna weer terug naar Renswoude.

De dagtocht op 20 augustus. We gingen met 31 dames en de route was ca. 50 km.Start bij “Rehoboth”wij gingen eerst richting Ederveen , Lunteren koffie met appelgebak bij theetuin “Belmont” daarnaar richting Otterlo onderweg kwamen we langs een uitzichttoren waar je prachtig over de bloeiende heide kon kijken .de lunch hadden we, bij Restaurant De Houtzagerij ( consumptie, pannekoek naar keuze en ijsje toe.) Op de terugweg zijn we bij de Imminkhof aan geweest. daar was veel te zien. We waanden ons terug in de tijd, in een schuur stonden tentoongesteld vele theepotten, emaille scalen pollepels, zand zeep en soda potten in veel kleuren. In een ander gebouw vele tabaks artikelen o.a. sigaren, sigaretten aanstekers en vele au de colognes met bekende merken zoals 4711, blodoot en tosca.Voor de vele aanwezigen zeer herkenbaar. Wij werden spontaan uitgenodigd door een Passagelid waar we langs fietsten om bij haar wat te gaan drinken. Iets om gereden, maar het was de moeite waard, Daarna rechtstreeks naar Renswoude terug. cryingDoor een flinke bui regen kwamen we kletsnat aan bij Ita Wolswinkel op de boerderij naar het klaarstaande saladebuffet met een drankje en een heerlijke snackbar georganiseers door het bestuur als start van een nieuw seizoen. Het was een prachtige dagtocht.


puntVerslagen Tuinkring zomer 2014 coolyespunt

Het eerste tuinbezoek van dit seizoen 12 juni ging naar Het Akkerhuis in Montfoort. Een prachtig natuurlijk ogende tuin met ronde vormen en mooie doorkijkjes naar de omliggende weilanden.En dat op de vette klei op een voormalig weiland aan de Hollandse IJssel.Direct bij de ingang een grote verzameling hortensia’s en wat verder uit de schaduw ook veel kleur, vooral van de vele clematissen die op dat moment prachtig in bloei stonden.De verzameling bijzondere bomen gaven een prachtige omlijsting aan de tuin.Daarna op een heerlijke plek aan de haven van Marnemoende (IJsselstein) de lunch gebruikt.De tweede tuin die dag was eigenlijk een park van Architectuurcentrum Makeblijde in Houten . Dit park is aangelegd met verschillende doelen: een milieuvriendelijk ‘voedselbos’ met noten- en fruitbomen, het kweken van groenten en kruiden voor het restaurant en het tonen van verschillende voorbeeldtuinen, ontworpen door bekende Nederlandse architecten.Geen lange borders dus maar wel heel apart, jammer dat de voorbeeldtuinen er niet verzorgd uitzagen. Na een verfrissing op het terras ging het weer huiswaarts.

Het tweede tuinuitje op 10 juli, ging eerst naar Oosterbeek naar landgoed ‘De Lage Oorsprong’ een stichting die opgericht is om dit landgoed te restaureren en open te stellen voor publiek. De tuin is oorspronkelijk in 1920 aangelegd, de oude muren staan er nog, met de nodige beschadigingen van de oorlogshandelingen waar Oosterbeek destijds middenin lag. Het oude tuinmanshuis wordt bewoond, het landhuis is er niet meer.De tuin is helemaal opgeknapt en opnieuw ingeplant, de vijver opnieuw aangelegd, de berceau staat er weer en een amfitheater opgebouwd uit grasplaggen ziet er prachtig uit. Er worden veel activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld exposities, en je kunt er ook trouwen. De omgeving met oude beukenbomen en sprengen, de flinke hoogteverschillen in dit gebied maken het extra bijzonder deze tuin te bezoeken. De tuin wordt gerund door een parttime tuinman en 55 vrijwilligers. U kunt ook “vriend “worden en deze bijzondere stichting steunen.Daarna naar Renkum, waar op het terras van de Oude Post( echt het oude postkantoor)de lunch werd gebruikt.De tweede tuin deze dag was in Wageningen, de pluktuin “De Bosrand”, de naam zegt het al, plukken dus. Een groot veld helemaal volgeplant met bloemen en fruitstruiken. Het was nog wat vroeg in het jaar voor alle vruchten, maar aardbeien,blauwe bessen en kruisbessen waren al volop rijp. Er gingen wel wat gevulde bakjes en bossen bloemen mee naar huis en na het eten van een ijsje op het terras midden in de tuin (onder de parasol het was intussen best warm geworden) weer terug naar Renswoude.

Donderdag 14 augustus gingen we weer op pad met de tuinkring van Passage.We gingen eerst naar De Brummense Overtuin in het oude centrum van het schilderachtige Brummen. Deze tuin bestond uit drie gedeelten. De formele voortuin bestaande uit buxushagen gelardeerd met witte stam en heesterrozen met als hoogste punt de 175 jarige tulpenboom. Dan was er de achtertuin met symmetrische bloemborders en een vijver. Tenslotte de bostuin met de bosvijver en een sfeervol tuintempeltje. Op de veranda met uitzicht op de achtertuin gebruikten we koffie met cake.De lunch was in het gebouw The Gallery , (intussen was het aardig nat geworden) en daarna( toen was het gelukkig weer droog) togen wij naar Het Rhienderense Veld , een bijzondere ontworpen tuin met de conseqente toepassing van ronde vormen in de belijning, de borders en de beukenhagen.Zoals de kleuren op een schilderspalet, zo meanderen de kleuren van bloem en plant in de borders door de tuin.


 punt Slotdag 21 mei 2014 laughpunt

Onderwerp: Varen in de Gouden Ham en bezoek aan de breierij in beneden-Leeuwen.

Met prachtig weer vertrokken we met 43 vrouwen om iets na 9.00 uur vanaf restaurant De Hof richting Appeltern. Er was tijd genoeg, dus de chauffeur reed binnendoor over allerlei dijken en we genoten van het prachtige uitzicht. Aangekomen bij restaurant Moeke Mooren gingen we aan boord van De Sluizer. We werden verwelkomt met een kop koffie met een stuk slagroomgebak. Het weer was prachtig dus na de koffie verdween iedereen naar het bovendek om daar heerlijk in de zon te genieten van de vaartocht door De Gouden Ham. Na de rondvaart stond er bij Moeke Mooren een koffietafel voor ons klaar die we ons goed lieten smaken. Na de lunch vertrokken we naar Beneden-Leeuwen voor een bezoek aan De Breierij. Hier kregen we een leuke uitleg over dit famieliebedrijf wat al 75 jaar bestaat. De kleding wordt in Nederland gebreid en in het buitenland in elkaar gezet. Aan de muur hingen diverse schilderijen die ook gebreid waren, ze zagen er prachtig uit. Na de uitleg werden er een aantal dames uitgenodigd om mannequin te zijn. Zij showden diverse jumpers, shirts en vesten op een professionele catwalk. Ze werden bedankt voor de medewerking en kregen een mooie shawl en een groot applaus van de aanwezigen.

Hierna was er gelegenheid in de winkel rond te kijken en natuurlijk ook wat te kopen. Hiervan maakten vele dames gebruik. Ook werd er een rondleiding gegeven in kleine groepjes door de fabriek. Hier werd duidelijk uitleg gegeven over de machines. De oudste machine was nog gebruikt door de oprichtster van de fabriek en al meer dan 75 jaar oud, want deze machine was toen tweedehands aangeschaft. Hierna werd er koffie geschonken met een lekkere plak cake erbij. Daarna was het tijd om weer richting Renswoude te gaan. Om ca. 17.30 waren we weer bij De Hof. Daar genoten we van een heerlijk diner. Ook waren er nog 4 dames aangeschoven die niet de hele dag mee geweest waren. Om ca. 20.30 uur kwam er een eind aan deze gezellige dag.


punt Collecteren voor het ORANJEFONDS.puntyes

Passage heeft meegedaan aan de collecte van het Oranjefonds” NL-geeft”. Passage gaat geld inzamelen voor kinderhospice Binnenveld. 50 % van de totale opbrengst, krijgen we terug van het Oranje Fonds. De andere helft besteedt het Oranjefonds aan sociale initiatieven in de provincie Utrecht. Vanaf 22 tot 26 april werd er gecollecteerd.


punt    Verslag van de ledenbijeenkomst van 16 april 2014  yespunt

Thema: paasbrunch met Paasliturgie ”Het licht schijnt in de duisternis”

Voorafgaande aan de ledenbijeenkomst had het bestuur een Paasbrunch georganiseerd. 2e voorzitter heette iedereen van harte welkom en opende de maaltijd met het gezamenlijk bidden van het Onze Vader.

Het avondprogramma had als thema: ”De goede week voor Pasen, het Licht schijnt in de duisternis”. De liturgie werd geopend met het lezen uit Johannes 1:5 t/m 8, waarin o.a. staat en het Licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet begrepen. Er was een mens door God gezonden: zijn naam was Johannes. Daarna heette 1e voorzitter Ita Wolswinkel iedereen van harte welkom en ging zij voor in gebed. Onder begeleiding van Rein van Leeuwen op de piano werden er toepasselijk op de teksten, mooie Paaslieden gezongen. Bestuursleden droegen gedichten voor o.a. van Nel benschop en Joke van Sliedrecht. Aan het einde van de liturgie zongen we tot slot ”Lichtstad met uw paar’len poorten” het refrein met de prachtige woorden vormden het slot van een mooie Paasbijeenkomst.

Daar zal ik mijn Heer ontmoeten,

Luist’ren naar Zijn liefdestem

Daar geen rouw meer en geen tranen

In het nieuw Jeruzalem.


               punt 1968 -2015  Gera van Voorthuizen en Dinie Goossens - 47 jaar lid van Passage. punt

                                   smiley           smiley            smiley

                                          16 oktober 1968                             20 november 1968